atropin

entry14 galeri0
    1.
  1. Belladonna adlı bitkiden elde edilen bir alkaloiddir. Tıpta çok değişik kullanım alanları vardır. Örneğin, göz dibinin muayenesinde, göz bebeğinin genişletilmesi için, ayrıca anesteziden önce üst solunum yollarında salgıların azaltılması için kullanılır.
    3 ...
  2. 2.
  3. muskarinik ach reseptörlerini bloke edendir.
    2 ...
  4. 3.
  5. 4.
  6. tabun, sarin gibi merkezi sinir sistemini felç ederek ölüme neden olan kimyasal sinir gazı ajanlarına karşı etkili bir panzehirdir.
    0 ...
  7. 5.
  8. bradikardi tedavisinde kullanılmaktadır.
    1 ...
  9. 6.
  10. tıp alanında kullanılan,kristalimsi ve gayet zehirli bir alkaloid.
    doğada atropa belladonna,yalnız ve güzel ülkemizde,it uzumuveyahut da guzelavratotu denilen bitkilerde bulunur. fazlası bünyede öldürücü bir zehir etkisi gösterebilir. vakti zamanında,kozmetik sektörünün bu denli marketing işlemediği günlerde, atropin ihtiva eden atropa belladonna özünü, gözbebeklerini büyütüp güzel görünmek amaciyle venezüellalı bacılarımız, analarımız kullanır imiş. orta avrupa da bu atropa belladonabitkisi "çıldırtan kiraz" adıyla anılırmış; nefis bir kiraz görünümünde olan bu bitkiyi gırtlağının derdine düşmüş veletler yeyerekten zehirlenirler imiş. "çıldırtan kiraz" diyerekten anılması, masum, güzel bir kiraz gibi görünmesi mamafih merkezi sinir sistemimize etki etmesinden ileri gelir.
    tedavide kullanıldığı yerlerse; mide-bağırsak hastalıkları,üst solunum yolu hastalıkları, organik fosfor bileşikleri içeren ilaçlarla meydana gelen zehilenmeler-efenim tarımsal alanda olsun,evlerde kullanılan haşere ilaçları olsun-, mantar zehirlenmeleri.
    ve de atropinin zehir etkisi gösterdiği durumlarda başgösterenler kısaca; helecan, telaş, zaman-mekan mefhumunda yamulma, illüzyon, dağınıklık, korkulu bir ruh hali, aslında varolmayan cisimler görmek ve/veya hissetmek.
    bunlar sinirsel etkileri,bir de bünyeye ettikleri var elbet. onlar da;ağızda kuruluk, susuzluk hissi, konuşma ve yutkunma zorluğu,bulanık görme,gözbebeklerinde ileri derecede genişleme, yüz ve boyunda kızarma,ateş,nabız sayısında artma, tansiyonun fırlaması, işeyememeyle gelen çiş birikmesi, karında gerginlik.
    bu zehirlenme belirtileri, 10 miligram atropin alındığında görülüp hatta bazen ölüme sebebiyet verebilmektedir. atropin vücutta etkisizleştirilirken hem karaciğerde parçalanır hem de böbreklerle değişmeden atılır.bu bakımdan karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarımız için çok ufak dozları dahi etkili olabilmektedir, aman dikkat. yalnız, atropin zehirlenmesinde ölüm oranı %1 den azdır ve zehirlenme geçtikten sonra vücutta bir arıza bırakmaz.
    2 ...
  11. 7.
  12. vazodilatasyonu inhibe eder.
    0 ...
  13. 8.
  14. akciğerde bronkodilator olarak görev alır.
    0 ...
  15. 9.
  16. tropan yapısındadır. ilaçlarda genellikle sülfat tuzu halinde bulunur.
    0 ...
  17. 10.
  18. dar açılı glokomda kontrendikedir.
    0 ...
  19. 11.
  20. yeri geldiğinde kurtarıcıdır.
    1 ...
  21. 12.
  22. filmlerde ölen oyuncunun kalbine hunharca zerkedilip geri dönmesini sağlayan hede.
    0 ...
  23. 13.
  24. Güzel portil otu'ndan elde edilen, üst solunum yolları salgılarının azaltılması, göz bebeğinin genişletilmesi, kalp hızının arttırılması ya da yalnızca uyuşturucu olarak kullanılan bir ilaçtır. iv *, im * ve sc * şekilde uygulanabilir.

    kalp ile ilgili acil durumlarda, Bradikardi (kalp atımlarının dakikada 60’ın altına düştüğü durumlar) tedavisi için kullandıktan sonra kalbi uyarmak için hemen ardından adrenalin de verilir.
    0 ...
  25. 14.
  26. Özel Kuvvetler taifesinin hazmat süit ile birlikte en büyük yardımcısı.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük