atrial septal defekt

entry12 galeri4
    1.
  1. kalpteki kulakçıkların arasındaki duvar da açıklık olmasına verilen addır. bu yüzden temiz kanın bir kısmı sağ kalbe geçiş yapar. bu olay yıllar içinde akciğere giden kanın artmasına bağlı olarak akciğer damarlarında ve kalp kasında hasara sebep olabilir.
    2 ...
  2. 2.
  3. doğum öncesinde bulunması normaldir hatta bulunmassa anormal diyebiliriz. ancak doğduktan sonra bu delik kapanır ve foramen ovale fossa ovale'ye dönüşür.
    1 ...
  4. 3.
  5. anne karnında atiumlar arasında bir aralıktan beslenen bebeğin kalbi doğduktan sonra bu deliği kapatır fakat orada yine de bir fossa oluşur.. bazı insdanlarda bu fossada açıklıklar görülür ve bir üfürüm sesi duyulur..

    halk arasında kalp delikliği diye bilinen hadise..
    1 ...
  6. 4.
  7. eski arsenalli kanu'da da vardı bu hastalıktan.
    1 ...
  8. 5.
  9. 30 lu yaşlara kadar belirti vermeyebilen, çapına göre ciddiyeti değişen doğumsal kalp hastalığıdır.
    1 ...
  10. 6.
  11. eğer bu kusur giderilmez ya da kendi kendine kapanmaz ise ilerleyen yaşlarda kalp yetmezliğine ve pulmoner yüksek tansiyona neden olabilir.
    1 ...
  12. 7.
  13. sebebi olan foramen ovale kan komitesi anatomi pratik sınavlarinin banko sorusudur.
    1 ...
  14. 8.
  15. 3 önemli tipi vardır;

    primum tipi: %30 unu oluşturur. delik en aşağıdadır.
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/130631/+
    sekundum tipi: en sık tiptir %50-70 ini oluşturur. delik ortadadır.
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/130632/+
    sinüs venosus tipi: en az görülen tiptir. delik en yukardadır.
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/130633/+
    1 ...
  16. 9.
  17. primum tipi %5ini oluşturur.
    sekundum tipi %90 nını oluşturur. elimdeki kaynak böyle söylüyor ancak fakrlı kaynaklar özelden ulaştırılırsa çok sevinirim.
    ASD ler erişkin kişideki en sık konjenital kalp hastalığıdır ancak yenidoğanda en sık ventriküler septal defekt vardır. VSD ler kendiliğinden kapandığı için erişkinlere ASD ler kalmakta ve en sık onlar görülmektedir.
    1 ...
  18. 10.
  19. kalbin ortasında (atriallerde) gözlenen defektir. konjenital siyanotik kalp hastalığıdır. kalp de temizlenen kan tekrar akciğere gönderilir bu da kalbin fazla çalışmasına ve bir süre sonra konjestif kalp yetmezliğine sebep olur. tedavi başlangıçta ilaç verilerek defektin onarılmasına yöneliktir, başarılı olunmazsa cerrahi işlem uygulanır.
    0 ...
  20. 11.
  21. göğüs ortasında hayat boyu taşınması gereken izi, kronik kalp yetmezliğini, hipertansiyonu, iğrenç hastane anılarını miras bırakan pislik. sözlükten aylarca uzak kalmamı sağladı ayrıca kendileri. ameliyat sonrası mı? hiçbir değişiklik yok aynı tas aynı hamam.
    2 ...
  22. 12.
  23. Bende çarpıntıyla başladı yemeği biraz fazla kaçırayım ve ya eti fazla kaçırayım ya da kuvvetli besinler hemen çarpıntı şiddetleniyordu. Gerçi aç karınla bile çarpıntı oluyordu sabah evde otururken bile. Ya da banyoda duş alırken falan yolda yürürken. Biraz yürüyeyim çabuk yorgunluk yapıyordu halsizlik ve ya bazen otururken falan nefesim tıkanıyor sanki hava birden bitiyordu oksijen. Gece yatakta uykuya dalacakken falan da oluyordu. meğersem bundan oluyormuş. Onun haricinde çarpıntı harici kalbime bıçak saplanır gibi ağrı 2 - 3 saniye biraz fazla sürse kalp krizi yapar resmen hissediyorsun. kalp sıkıştırması girdiği gibi hemen kollara ve bacaklara anında halsizlik acayip bir güçsüzleşme uyuşma salınıveriyor kollarım ve bacaklarım anında. bunun dışında bazen nefes verirkende ağrı sanki kaşıntı gibi resmen damarın ağrıdğını hissediyorum geçen karnıma kadar ağrı yayıldı mideme kadar acı tuhaf bir ağrı. çarpıntılarım son 3 yıldan beri vardı ama önemsemedim geçer ciddi bişey yoktur dedim. Çarpıntı yaptığı gibi öksürtüyordu ve beyin şakaklara anında zonklama ve göz kararması yapıyordu. Askerlik yoklaması için aile hekimine gittim doktor bi şikayetin varmı dedi yok dedim tam artık çıkcaktım gelmişken bir sırtınıda dinleyelim dedi orda anladı kalbinde üfürüm var senin oğlum kalbin çok hızlı atıyor bir an önce kardiyolojiye git daha yaşın genç askerlik işini şimdilik ertele dedi orada çıktı işte. Özel hastaneye gittim sonuç sağ sinüs valsalva rüptürü yani kalbimde delik varmış bunun haricinde kalp ritm bozukluğu var holter falan takmışlardı 1 gün o cihaz üzerimde kaldı sonuç anjio yaptılar ameliyat dediler cerrahi operasyon o deliği anjioyla kapatamadılar. ilerde napçam bilmiiyorum bir tane ilaç verdi onu kullanıyorum kalbin hızını düşürüyormuş. biraz fazla yemeği kaçırayım hemen çarpıntı ve ya bir şeye stres sinir yapayım ilacı içmeme rağmen yine gümbür gümbür ağzıma kadar atıyor. askerlik vardı nasıl olcak bilmiyorum. ameliyat olmam gerekmiş ameliyat sonrası geçcekmi delik kapancakmı çarpıntılarım geçcekmi hiç bilmiyorum zaten önceden yemeği biraz fazl kaçırayım hemen başım ağrıyordu tansiyon yapıyordu demek hepsine sebep olan bu asd hastalığıymış.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük