atom bombasını yapan bilimsel ahlak

entry26 galeri0
    1.
  1. atom bombası yapan kurulda ki bilim adamlarında bilimsel ahlaktan zerre yoktur.
    0 ...
  2. 2.
  3. doğa kanunlarından bihaber özürlülerin iki gıdım aklıyla eleştirdikleri gayet de olan ahlak. git kaydıraktan kay velet uğraşma böyle şeylerle.
    3 ...
  4. 3.
  5. yerde dolu sigara paketi bulsa sevinerek içecek birisinin bilimsel ahlakı eleştirme hakkı yoktur.
    2 ...
  6. 4.
  7. (bkz: Manhattan Projesi)atom bombasını bilim yapmıştır, bilim bomba yapmaz ön yargıdır, dogmadır.
    0 ...
  8. 5.
  9. bilimin/bilimcinin ahlakı yoktur, adet ve gelenekleri, dini, milliyeti, ön yargıları yoktur.
    o araştırmak bulmak ve en doğru haliyle insanlığa, tarafsız olarak sunmakla yükümlüdür.
    bu bilgileri kimin nasıl kullandığı ise kullanan kişilerin sorumluluğudur, bulanı bağlamaz.
    3 ...
  10. 6.
  11. insanoğlu çiğ süt emmiştir lafına tez.
    0 ...
  12. 7.
  13. bilim bir adım attığında insanlık için yararını hesap eder, bilim adamı görevinin kutsiyeti dışında maaşlıdır, amerikan ordusunda onlarca bilim adamı çalışmaktadır, silah ticareti için bilim yapan binlerce bilim adamı vardır, atom bombası bir katilin eldivenidir bu eldivenler yüz binlerce insan öldürülmüştür.
    0 ...
  14. 8.
  15. üzerine çokça tartışılma yapılabilinir fakat bir sonuç çıkarılamaz olan ahlak.

    bilim, doğayı matematiksel dilde açıklamaya çalışır.

    iyisine, kötüsüne, faydasına, zararına bakmaz.

    bilim sana "zincirleme çekirdek tepkimesinin gerçekleşmesi için belli miktardaki kütlenin belli bir hacimde olması gereklidir." der.

    sen bunu ilgili alanlardaki çalışmalar sırasında, kritik seviyeyi gözeterek korunmak için de kullanabilirsin, fünye ve nötron kaynağı bağlayarak atom bombası olarak da.

    bilim, onu söyledikten sonra bomba yapmak için uğraşmaz.

    onu bomba haline getirenler bilim adamları değil, silah tüccarlarıdır, askeri yetkililerdir, sivil otoritedir ...

    atom bombası yapımında çalışan kişiler, o laboratuvarlara girdiği an, bilim adamlığı önlüklerini kapıda bırakmış silah tüccarlarının kölesi olmuşlardır.

    bilim olmadan adamlık olmaz çünkü.

    bilim ne iyi ahlaklıdır ne de kötü.

    sana o bilgileri iyi ya da kötü amaçlı kullanasın diye vermiyor, doğayı açıklıyor sana.
    4 ...
  16. 9.
  17. atom bombasini bilim yapmaz. bilim atomu parcalamak ve ortaya cikacak enerji gibi konular uzerine teoriler uretir ve testeder. atom bombasini muhendisler yapar, askerler kullanir.

    edit: muhendisler ve militarisler kendilerini gostermeye basladi. bilim adamlaari her zaman toplumun huzurunu dusunur. baskalarinin yaptiklarindan dolayi bilime bok atmayin.
    2 ...
  18. 10.
  19. Bilim atom bombasını üretti, fakat asıl kötülük insanların beyinlerinde ve kalplerindedir.ALBERT EiNSTEiN
    0 ...
  20. 11.
  21. yahudi işi ...ALBERT EiNSTEiN sen yap eeee ..sonra akıl kullan ...sonra.. beyin hücrelerinin %10 çalışıyor?
    0 ...
  22. 12.
  23. 13.
  24. dinamiti yapan ve 12 adet askeri mühimmat fabrikası olan kişi adına ödül verenlerin ahlakıdır aynı zamanda
    (bkz: nobel ödülü)

    ha bu arada avrupa birliğine vermişler bu sene bir nobel de, gülsek mi ağlasak mı? komik olmaya ve saçmalamaya başladılar iyice.
    0 ...
  25. 14.
  26. biyolojik silahlarda bilimin ürünüdür, ben bıçak yaptım adam karısını kesmek savunması ile kurtulamazsınız burada hiç şekilde insanlığın yararına kullanılamayacak bir bombayı kendi elleriyle yapan bilim adamlarından bahsediyoruz, bilim birinci ve ikinci dünya savaşlarında belirleyici güç olmuştur, şuanda ise makro düzeyde bilim savaşları var
    bilim silah tüccarlarının daha fazla kazanması için yeni silahlar üretmekle meşgül, yeni hastalıklar üreterek (bkz: laboratuvar ortamında üretilen hastalıklar) daha fazla ilaç satmak için bir araç kullanılıyor bilim.

    neden siz hastahanede yada herhangi bir klinikte muayne olurken birileri gelip doktorunuza ilaç tanıtıyor?
    sadece bu soruyu sormanız bile bilimsel ahlakın neden gerekli olduğunu anlamanızı sağlar.
    0 ...
  27. 15.
  28. 16.
  29. ahlakın net bir tanımı yapılmadan asla ve asla kararı verilemeyecek konudur.

    ahlakı tanımlamak ise e=mc^2 yi bulmak kadar kolay olmayacaktır.

    e=mc^2 için bile sadece miladı esas alırsak 1900 yıl bekledik.

    kısmetse, bu başlıkta nitelikti bir tartışma için 5000 yıllarda görüşürüz artık.

    sokakta el ele tutuşmanın bile ahlaklı mı ahlaksız mı bir davranış olduğuna bile karar veremeyecekken, başlıkta verilen örnekte hiç uzlaşı sağlanamaz. olaya tarafsız bakabilen bir türk olarak hiç kuşkusuz, anında, ahlaksızlık olarak damgalayabileceğimiz bu olay, bir amerikalı için gayet ahlakidir, bir ingiliz için ahlakidir örneğin.

    zaten bunu ilk ve tek kullanan amerika'ya göre kullanım sebebi, daha fazla ölümün önüne geçebilmektir.

    yani bir ahlaksızlığı ortadan kaldırmışlar kendilerine göre.

    ortada uzlaşılmış bir ahlak olmadığına göre karara varılamayacaktır.

    bu işin de sencesi bencesi olmaz bence.
    2 ...
  30. 17.
  31. bilim iyiye ve doğruya yöneltilmelidir, dünyanın kaderi tayin etmek için onlarca protokol imzalanıyor, dünyayı yok edecek kadar hatta yörüngesinden saptıracak kadar atom bombasına sahip 3 ülke var abd, rusya ve israil bilim adamları hala nükleer silah üretmek ve geliştirmek için çalışıyorlar, nükleer kazalarda ne kadar insanın öldüğü bile gizleniyor, bilim adamları para ile satın alınıyor bilimin toplam faydayı anlaması ve insanlık yararına çalışması adına bilim ahlakının ön plana çıkarılması gerekmektedir.
    0 ...
  32. 18.
  33. nedense iş bilimselliğe gelince hümanist olamıyorum. zira eğer atom bombası-hadi 100 milyon diyelim- insanı öldürdürye, ilerde insanlığı kurtarmayacağı ne malum?
    Ben iyi bir şey demiyorum yanlış anlaşılmasın ama bilimde etiğin olmaması gerektiğini de savunuyorum. yoksa bir arpa boyu yol kat edemeyiz. Ya 10 kaybedeceğiz ya 100.
    0 ...
  34. 19.
  35. bi de bana diyodunuz bilgisiz, körpe ve yerden bitme diye. dostum adamlar (daha doğrusu kadın, daha da doğrusu karı koca) atomu sırf milyonlar ölsün diye parçalamadı, nukleer programlarını başlatanlar hükümetlerdi.
    0 ...
  36. 20.
  37. savaş halinde olduğunuz ülkenin atom bombası geliştirdiğini haber aldınız. ne yaparsınız? soru bu kadar basit...

    diyeceksiniz ki, "ne bileyim, belki yok öyle birşey..." ancak bizzat düşmanınıza bu silahı hazırlarken kaçıp sizin yanınıza gelen bilim adamları size kağıdı, küreği, formülü ve fiziği ile ispatlıyor ki böyle birşey hak'katen de var, yani kafayı kuma gömmenin pek faydası yok. anlaşılan o ki, bu işlerde ahlak arayanların bu bilim adamına vereceği tavsiye şudur: "korkma anam, birşey olmaz, evet belki düşmandır ve dünyayı ele geçirmek gibi fantezileri falan vardır, ama yine de takma kafanı böyle şeylere sen..."

    aslında ilk etapta böyle de oldu: almanya'dan kaçan bilim adamları amerikan hükümeti tarafından ciddiye alınmayınca einstein'ı bulup ikna ettiler ve einstein'da dönüp amerikan hükümetini ikna etti. peki ya atom bombasını ilk nazi almanyası geliştirse ne olurdu? bir tane londra'ya, bir tane moskova'ya, bir tane şuraya iki tane buraya; artık neresi panzerlere sıkıntı yaratıyordu ise... aksi iddia edilebilir mi?

    amerika için de durum bir enteresandı: askeri bir proje ile bomba tamanlandı; gizlilik, takip eden soruşturma ve kovuşturmalar, vesaire vesaire. çölde denemesini de yaptılar, eyvallah. şimdi düşmanlarına tutup da deseydi ki, "bakın arkadaşlar, bizim bilim adamları bir terbiyesizlik yapıp böyle tahrip gücü o biçim bomba icat ettiler, şimdi siz elinizde ne varsa bırakın ve koşulsuz teslim olun..." al sana ahlak. peki ama sen düşman olsan dinler misin böyle bir tavsiyeyi? çölde on tane deneme yapılmış olsa yine de bir tane kafana inmeden ikna olur musun bu bombanın kudreti konusunda? olmazsın, kimse olmaz, japonlar da olmazdı. hatta enerjileri kalmış olsa almanlar da inanmazdı; "hadi ibneler, götünüz yiyorsa bir tane de bizim kafamıza atın" derlerdi.

    demek ki neymiş, bu işlerin ahlakla bir ilgisi yokmuş...
    0 ...
  38. 20.
  39. 21.
  40. Her şey tamam da teknolojik ilerlemeler nedense hep askeri kaynaklı. Madem sorumlular bilim insanları değil askerler o zaman ordunun finanse ettiği araştırmada çalışma Aliminyum.
    0 ...
  41. 22.
  42. atom bombasını yapan bilimsel ahlak, evrensel çekimi bulan newton ahlâkıyla aynı kefededir. bkz. birinde gökten elma düşüyor, birinde bomba.
    0 ...
  43. 23.
  44. neden osmanlı da hiç asker yok muydu çomar kardeş veya osmanlı topun daha etkili olması için çabalamıyordu? ee aynı mantık. o zaman tank yapan zihniyeti de eleştir veya savaş uçağı yapanı. bir şeyi yapıyorsanız mantık her daim aynı çizgide olmalı.
    2 ...
  45. 24.
  46. nükleer enerji kavramını ortaya çıkaran bilimsel ahlaktır. istersen temele inelim ateşi bulan bilimsel ahlakı sorgulayalım? adam ısınmak için bulmuş sen molotof için kullanıyosun. adamın suçu ne ?
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük