Atom bombasının 3 etkisi vardır. ilk olarak patlama anında görünen ışın füzmeleri. Gözleri kör eden bir canidir. ikincisi rüzgar dalgası etkisi ki, asıl tahribatı bu yapar. Üçüncü olarak ise radyasyon ve kanser edici etkisidir. Bu sonuncu olan yüz yıl boyunca devam edebilir.
Atom bombası, sanılanın aksine hidrojen bombasından daha güçlü etki yaratır.
içerisinde bulunan radyoaktif elementin bu şekilde kontrolsüz bir bölünmeye uğraması için belli bir hacim ve kütlede olması gerekir ki bunlara kritik hacim ve kritik kütle adı verilir. patlatılacağı zamana kadar bu kritik noktaya erişmesi engellenecek şekilde dağınık duran element, patlatılmak istendiğinde örneğin dinamit gibi başka bir itici güç aracılığı ile bir anda sıkıştırılır. bu sıkışma sonucunda fisyon tepkimeleri başlar. reaktörlerdeki gibi soğutucu ve kontrol edici sistemler silah içerisinde bulunmadığından tepkimeler zincirleme gelişir ve durdurulmaz. açığa çıkan büyük enerji ve yarattığı şok dalgaları, radyoaktif etkiyle de bir araya gelince oldukça öldürücü bir kitle imha silahına dönüşür.
ilk defa 1945 yılın da amerika tarafın dan japonya' ya " şişman adam" ve " küçük çocuk" adı altın da iki kez atılan bomba. çekirdeklerinin parçalanmasının ardından korkunç bir enerji çıkarır.