En tehlikesi tsar dır. Diğer bir değişle çar bombasidir. Güneş sıcaklığının yüzde 5 ini barındırdığını biliyor musunuz. Eğer bir insanın üzerinde denenirse kemikleri bile kalmaz buhar olur. Maalesef acı ama gerçek...
ilk bilinen atom bombası hiroşima ve nagasaki'ye atılıp yüzbinlerce kadın, yaşlı, çocuk ve gencin ölümüne sebep olmuştur. ama günümüzdeki nükleer bombalar japonya'ya atılanlardan çok daha fazla tahrip gücüne sahiptir.
1) Ani Etkiler (Patlamadan sonra ilk 1 dakika içerisinde meydana gelir) -Işık, -Isı, -Ani Nükleer Radyasyon -Basınç (Blast) -Elektromanyetik Pals
2) Kalıntı Etkiler (Radyoaktif Serpinti) Radyoaktif serpinti bomba patladıktan 30-60 dakika sonra başlar. Nükleer infilakın bütün etkilerini 100 kabul edersek, bu etkilerden: -%35'i Isı (Işık ile birlikte gelmektedir). -%5i Ani Nükleer Radyasyon -%45'i Basınç (Blast) -%15'i Kalıntı Etki (Radyoaktif Serpinti) olarak karşımıza çıkmaktadır.
ANi ETKiLER
1. Işık Nükleer şimşek adı da verilen bu ışık güneşten birkaç defa parlak olduğu için pırıl pırıl güneşli bir günde bile bir nükleer infilakı rahatça haber verebilecek niteliktedir. Ancak, muayyen-mesafeler için çıplak göze, direk ulaştığı takdirde 15-45 dakika süren geçici bir körlüğe sebep olmaktadır. Nükleer şimşekten korunmak için saydam olmayan her çeşit ekrandan istifade edebiliriz. Bu ekran, ince bir kağıt bile olabilir. (Işığın öldürme gücü olmadığından % hesabında ayrıca yer verilmemiştir).
2. Isı Nükleer ısı radyasyonları, nükleer şimşeğin beraberinde gelmektedir. Bu sebeple belirli bir uzaklıkta ve açıkta bulunan şahıslar için çok tehlikeli olurlar. Isı radyasyonlarının özellikleri: -Devamlıdır, -Çok süratlidir, -Çevre, ısısını ani olarak yükselttiğinden geniş çapta yangınlara sebep olur, -Mesafe ile azalır, -Nüfus hassası yoktur şeklinde özetlenebilir. Bu özelliklere göre ısı radyasyonları incelenirse görülür ki ışık hızındadırlar ve silahın kudreti ile değişen bir devamlılıkları vardır. Ancak infilak yerinden uzaklaştıkça şiddetini kaybetmekte ve saydam olmayan bir hail (ekran) tarafından hailin tutuşma ve yanma kabiliyeti ile ters orantılı olarak durdurulabilmekte ya da şiddeti azaltılabilmektedir. Yine bu yüzden belirli çevrelerde çok şiddetli (yanma kabiliyetinde olan her şeyin tutuştuğu) ve yine belirli çevrelerde çabuk tutuşan maddelerin çıkardığı yangınlar görülmektedir.
hatırı sayılır bir füzyonla elde edilen bir tür nükleer silah. ilk olarak japonya'nın bir kenti olan hiroşima'ya atılmıştır. ardından bir diğeri ise yine japonya'nın bir kenti olan nagazakiye atılmıştır. japonya tarihinde ciddi yaralar bırakmıştır. bugün bir çok ülke; kullanımı yasak olmasına rağmen, nükleer silahlar üretmeye devam ediyor.
Zayıf bir nükleer bomba atılan noktanın etrafında gözlenen olaylar şunlarmış:
1 km'ye kadar olan bölgede saatte 800 km hızın üstünde ilerleyen rüzgar ile bütün binalar yıkılır.
2 km'ye kadar olan bölgede insanlar ölümcül derecede yanarlar. Bu yanma etkisi 3,5 km ye kadar sürer. Yüksek ısı aynı zamanda bölgedeki yanıcı her maddenin yanmasına sebep olur.
Çok uzaklardan bile patlama alanına bakan kişi kör olabilir.
Büyük bir bölgedeki tüm elektrikli eşyalar tamamen bozulur.
Bombanın atıldığı bölgede, büyük oranda kansere ve sakat çocuk doğumuna neden olan radyoaktif kirlilik yıllarca sürer.