zdc yayıncılıktan çıkan okan cem çırakoğlu'nun toplama öykülerinden oluşan taze kitap. sıcak sıcak bulduğunuz anda tüketin, iyi gelecek.
(arka kapak)
tanıdık seslerin, görüntülerin kucağında ilk anda teslim olunuveren bir aitlik ve bu aitliğin yarattığı huzur, güven işte bu cinsten duyguları tetikleyen öyküler değil yazarın kaleminden süzülenler. belki köksüz, yabancı, yalnız olmanın erdemine öykünenlerin bildik tınılar işitebileceği öyküler bir oralı, bir buralı; fonları ayrı, zihinde bıraktıkları izler farklı olan öteden ve beriden bildik ve yabancı hepsi insana dair hepsi insanın özü kadar doğal
sıradan durumların sıra dışılıkla buluştuğu noktada söze, tümceye, kâğıda dökülen bu öyküler aşkı, anıları, anları, korkuları ve en çok da ölümü sıra dışı bir gerçekliğin aynasında kırıyor, yeniden yaratıyor. sıradanlığın içinden anlatılmaya değer yepyeni bir dünya kuruyor. insanın çeşitli dönemlerindeki çelişkilerini, kararsızlıklarını kimi zaman merak ve hüzün kimi zaman umut ve düşle harmanlayarak çoklukla bir erkek gözünden okura sunuyor; bir kadının, bir çocuğun içinden geçerek kimliğe bürünen bir erkek gözünden
büyük bir atlas bu. her yeni sayfada yeni keşifler vadeden, yaşamın dokusundan yapılmış bir atlas.
yunan mitolojisinde titaniapetos ile su perisi klymene'nin (başka bir kaynağa göre asia'nın) oğlu ve insanoğlunun öncüsü protemetheus'un kardeşi. homeros'un yapıtlarında gök ile yeri birbirinden ayıran direkleri omuzunda taşıyan bir deniz yaratığı olarak anlatılır. önceleri bu direklerin dünyanın batı ucundaki ufkun hemen ardında, denizin içinde olduğuna inanılıyordu; daha sonra atlas adı afrika'nın kuzeybatısındaki bir sıradağa verildi. bu inanışa göre, bölgenin kralı olan atlas'ın konuksevmezliğini cezalandırmak isteyen kahraman perseus, görüntüsüyle insanları taşa çeviren gorgo'nun başını atlas'a göstererek onu kayalık bir dağa dönüştürmüştür. yunan şairi hesiodos ise, atlas'ın zeus'a karşı savaşan titanlardan biri olduğunu ve bu yüzden gökyüzünü sırtında taşımakla cezalandırıldığını anlatır. sanat yapıtlarında atlas, gökyüzünü ya da gökküreyi sırtında taşır biçimde temsil edilir.
istiklal üzerinde bir pasaj değil; yunan mitolojisine ait bir hikayenin karakterlerinden biri, üst boyun omuru, bir konuyu açıklamak için hazırlanmış fotoğraflı ya da resimli kitap olabilir.
zeus tarafından cezalandırılıp omuzlarında dünya değil gökkubbeyi taşıyan titan yanlısı isim. ''akılsız başın cezasını ayaklar çeker'' sözü burdan türemiş olabilir.
Yunan mitolojisine göre Lapetos ile Klymene'nin 13 çocuğundan en güçlüsü olan ve Olympos'a saldırdığı için Zeus tarafından gök kubbeyi omuzlarında taşımakla cezalandırılan karakter.
"Olympos'a saldırdığı için Zeus tarafından gök kubbeyi omuzlarında taşımakla cezalandırılmıştır.
Bu mitolojik dayanakla tıpta kafatasını taşıyan ilk omura da atlas adı verilmiştir.
Eski bir hikayede Herkül ile aralarında geçen olay şöyle anlatılır:
Tanrıların kralı Zeus Atlas'a çok kızmıştı. Bunun nedeni Atlas'ın koca tanrı Zeus ile savaşmak istemesiydi. Koca tanrı, Atlas'a büyük bir ceza verdi; Atlas, sonsuza kadar Dünya'yı sırtında taşımalıydı! Bu yorucu görevden kurtulmak isteyen Atlas, Herkül kendisinden yardım isteyince sinsice bir plan yaptı. Herkül bir bahçede bir ejderhanın koruduğu üç altın elmayı ele geçirmek istiyordu. Atlas, Herkül'e kendisi dönünceye kadar Dünya'yı sırtında taşırsa elmaları ona getireceğini söyledi. Atlas elmaları aldı ve geldi. Herkül'e: -Sen taşımaya devam et! dedi. Bunun üzerine Herkül taşımayı kabul etti ama sırtına bir omuzluk yerleştirene kadar birkaç dakika Atlas'ın tutmasını istedi. Atlas Dünya'yı alır almaz Herkül kaçtı ve Atlas kandırıldığını anladı. Bazı hikayelerde gök gürültüsünün Atlas'ın Herkül'e haykırışı olduğu anlatılır." *
demek ki bi kere dünyayı sırtladın mı, "öyle ben yoruldum az sen taşı veya yoruldum artık banane ben oynamıyom", "ben biraz elma toplıyım az sonra dönerim", "az bi tutsana! aaa bak kuş geçiyo" gibi sıvışmalı ucuz numaralar, nağmeler, cilveler yapmıyceksın.
alıp bayıla bayıla okuduğunuz , resimlerinde kendinizi kaybettiğiniz aylık gezi dergisi. ancak insan okuduktan sonra ne yapacağına bir türlü karar veremiyor. çünkü atılamayacak kadar kıymetli resimler , bilgiler var içinde. ama biriktir biriktir bir yere kadar evde yer kalmıyor. çok kararsızım sözlük.
bioshock oyun sonu boss u. beklenenin aksine öldürmesi oldukça kolay bir boss olarak yaratılmıştır. açıkçası big daddy öldürmek çok daha taktik ve strateji istemekte.
her ne kadar keşif ve coğrafya sloganıyla çıksa da coğrafya dergisi olmayan dergidir. hazırlayanlar içerisinde bir tane bile coğrafyacı yoksa ben onun coğrafya dergisi olduğundan şüphe ederim.