"Olympos'a saldırdığı için Zeus tarafından gök kubbeyi omuzlarında taşımakla cezalandırılmıştır.
Bu mitolojik dayanakla tıpta kafatasını taşıyan ilk omura da atlas adı verilmiştir.
Eski bir hikayede Herkül ile aralarında geçen olay şöyle anlatılır:
Tanrıların kralı Zeus Atlas'a çok kızmıştı. Bunun nedeni Atlas'ın koca tanrı Zeus ile savaşmak istemesiydi. Koca tanrı, Atlas'a büyük bir ceza verdi; Atlas, sonsuza kadar Dünya'yı sırtında taşımalıydı! Bu yorucu görevden kurtulmak isteyen Atlas, Herkül kendisinden yardım isteyince sinsice bir plan yaptı. Herkül bir bahçede bir ejderhanın koruduğu üç altın elmayı ele geçirmek istiyordu. Atlas, Herkül'e kendisi dönünceye kadar Dünya'yı sırtında taşırsa elmaları ona getireceğini söyledi. Atlas elmaları aldı ve geldi. Herkül'e: -Sen taşımaya devam et! dedi. Bunun üzerine Herkül taşımayı kabul etti ama sırtına bir omuzluk yerleştirene kadar birkaç dakika Atlas'ın tutmasını istedi. Atlas Dünya'yı alır almaz Herkül kaçtı ve Atlas kandırıldığını anladı. Bazı hikayelerde gök gürültüsünün Atlas'ın Herkül'e haykırışı olduğu anlatılır." *
demek ki bi kere dünyayı sırtladın mı, "öyle ben yoruldum az sen taşı veya yoruldum artık banane ben oynamıyom", "ben biraz elma toplıyım az sonra dönerim", "az bi tutsana! aaa bak kuş geçiyo" gibi sıvışmalı ucuz numaralar, nağmeler, cilveler yapmıyceksın.
mitolojide * gökyüzünün taşıyıcısı olup hakkında efsanelere hesiodos ve omirosun eserlerinde rastlanır.
bir efsaneye göre atlas batıdaki hasperidler bahçesinin sahibidir gece gündüz gökyüzünü sırtında taşıyan çilekeş atlasın tek zevki bahcesindeki altın elmalardır.Ama gel gör ki bunlarıda mykenea köyünün faşo ağası heraklese götürmelidir.çilekeş atlas elmaları getirene kadar herakles yanii o bildimiz karizmatik , güçlü, bir bakışıyla canlar yakan 7 diyarın güzeli amazonların taşı zeynayı bile götürmüş faşo herkül göğü omzuna almıştır.çilekeş atlas sırtındaki yükten belli bir zaman için de olsa kurtulmanın rahatlığından oyle zevk alır ki bi an düşünür ve kendi kendine ''olum atlas sen malmısın yıllarca hamal gibi üç kuruş maaşa dünyanın yükünü sırtında taşıdın sanki zorunlusun, herkül iti senin elmaları yesin karıları götürsün sen anca bak .yok yawww yeter lan bu çile isyan ediyorum' der. ve artık o yükü kahrı bir daha omzuna almak istemez. Ama karşısında kurnaz mu kurnaz yılların tanırısı herkül vardır tanrı lan bu yermi ole herşeyi... herkülün bak atlasım damam bundan sonra bu dünyayı taşımak benim boynumun borcu ama şu sırtımdaki yastığı bi düzeltiim be bacanak bole yıllarca durulurmu dikik girer boynuma mazallah demesiyle bizim çilekeş ve saf atlasımız buna inanır ve altın elmaları yere bırakıp göğü tekrar omzuna alır.tabii buda yapacağı en büyük hatadır.köyün ağası zalim herkül hem dünyanın yükünü atlasa geçirmiş hem de altın elmaları bir güzel yerden alıp olay yerinden uzaklaşmıştır..
Yunan mitolojisine göre Lapetos ile Klymene'nin 13 çocuğundan en güçlüsü olan ve Olympos'a saldırdığı için Zeus tarafından gök kubbeyi omuzlarında taşımakla cezalandırılan karakter.
birinci boyun omuru. diğerlerinden ayrı yapıda özel bir kemiktir. ortasındaki çukurluğa kafa tası oturur, ayrıca kanat benzeri çıkıntıya da sahip değildir.
yunan mitolojisinde titaniapetos ile su perisi klymene'nin (başka bir kaynağa göre asia'nın) oğlu ve insanoğlunun öncüsü protemetheus'un kardeşi. homeros'un yapıtlarında gök ile yeri birbirinden ayıran direkleri omuzunda taşıyan bir deniz yaratığı olarak anlatılır. önceleri bu direklerin dünyanın batı ucundaki ufkun hemen ardında, denizin içinde olduğuna inanılıyordu; daha sonra atlas adı afrika'nın kuzeybatısındaki bir sıradağa verildi. bu inanışa göre, bölgenin kralı olan atlas'ın konuksevmezliğini cezalandırmak isteyen kahraman perseus, görüntüsüyle insanları taşa çeviren gorgo'nun başını atlas'a göstererek onu kayalık bir dağa dönüştürmüştür. yunan şairi hesiodos ise, atlas'ın zeus'a karşı savaşan titanlardan biri olduğunu ve bu yüzden gökyüzünü sırtında taşımakla cezalandırıldığını anlatır. sanat yapıtlarında atlas, gökyüzünü ya da gökküreyi sırtında taşır biçimde temsil edilir.
Yunan mitolojisinde Titan iapetos ile Deniz kızlarından Klymene'nin oğludur. Diğer Titanlarla birlikte Olympos'a saldırdığı için Zeus'un onu gök kubbeyi omuzlarında taşımakla cezalandırdığı söylenir.