atlas deneyi

    65.
  1. isviçreli pek kıymetli abilerimden yapmamalarını rica ettiğim deneydir. daşşağınızı yisinler yapmayın böyle şeylere girmeyin. s.ke sürecek aklı olan bi kere deneyin tarihine bakar yapmadan önce.

    10.09.08!

    düpedüz geri sayım lan bu!
    60 ...
  2. 25.
  3. 7 gün sonra yapılacak deneyden sonra karadelikler oluşacak ve dünya ortalama bir hesap ile 50 ay içinde yok olacak diye öngörülüyor. 50 ay yaklaşık olarak 4 yıl 2 aya tekabül ediyor. 4 sene 2 ay sonra takvimler 2012 nin aralık ayını gösteriyor olacak. maya uygarlığı na göre kıyametin tarihi 21 aralık 2012! acaba sadece bir tesadüf mü yoksa big bang ile gelip big bang ile gidecek miyiz? yani geldiğimiz yere mi gideceğiz? israfil in sûr sesi belkide karadeliğin dünyayı yutarken çıkardığı sestir kur'an a göre.

    belki son 50 ayımızı yaşıyoruz. belki bugün yaşadığımız güzellikleri bir daha yaşayamayacağız.

    edit: 21 aralık 2012 günü cuma ya denk geliyormuş. şimdi gerçekten tırsmaya başladım ya.
    57 ...
  4. 119.
  5. sayılarla incelemek gerekirse;

    169 üniversite ve laboratuvardan, 37 ülkeden 2500 bilim insanı katkıda bulunmaktadır

    parçacık hızlandırıcı 27 kilometre uzunluğunda bir dairedir.

    atlas dedektörü 100 747 ağırlığında, Notre Dame katedralinin yarısı büyüklüğündedir.

    mıknatıslarda 122 kilometre süper iletken, çarpıştırıcıda ise 3000 kilometre normal kablo vardır.

    ölçüm hassasiyeti 0.001 santimetre ya da 0.0004 inçtir.

    3200 terabyte veri kaydedilecektir. bu üst üste koyulan 7 kilometre cd-rom'a denktir.

    100 milyon elektronik kanal veri takibine yardım edecektir.

    protonlar ışık hızının %99.9999991'i kadar hızlandırılacaktır. daha önce dünyada ışık hariç hiçbir şey böyle hızla hareket etmemiştir. zira ışık hızını aşmak uzay-zaman devamlılığını bozmak ve teoriye göre zaman tüneli açmak için gereken şeydir. (bkz: wormhole)

    hızlandırılmış protonlar 27 kilometrelik parçacık hızlandırıcıyı saniyede 11.000 kere dolaşacaklardır.

    ortaya çıkacak olan enerji önceki en kuvvetli parçacık hızlandırıcının sağladığının 7 katıdır.

    ortaya çıkacak olan sıcaklık, big bang'den saniyenin milyarda biri kadar sonra ortaya çıkan ısıya denktir.

    bu ısı güneşin sıcaklığının 100.000 katına denktir.

    büdüt: sıfır yorum içeren bu entry'i eksileyen ileri zekaya da selam ettim. al http://atlasexperiment.org/news/by_the_numbers.html
    33 ...
  6. 118.
  7. özcan deniz' in atlas bebeğe yazdığı şarkıdan esinlenerek kendisine bir şarkı yaptığım deneydir.

    atlas deney
    atlas demek
    big bang demek, patlama demek
    sen bomba gibi, yüksek enerjili, ateş gibisin demek

    atlas deney
    atlas demek
    bu işin sonunda bi bokluk olacak demek
    ama bu milletin başına birşey gelirse,

    bilim milim demem ananızı s*kerim demek.
    28 ...
  8. 59.
  9. -dıt dırı dıt dırı dıııtt. burası bbc radyo. dünya bir türk'ün cern'de ki bilim merkezi önünde yaptığı şu konuşmayı tartışıyor.
    -"olm dünyaya bişi olsun anam avradım olsun süründürürüm sizi mahkemelerde. ühü ühü. valla bişi olsun, öbür tarafta Allah çarpar, yakar lan. olm yapmayın laaan, kitapsızlaaaar."
    23 ...
  10. 44.
  11. eğer sonunda ölmezsek (ki o ölüm lafları da medyanın uydurması daha çok) bilime ne katkısı olacak diye soruluyor ya, katkısı sadece bilime olmayacak diye gireyim lafa.

    misal bi bilimadamı yeni bi tür keşfetse bilime katkıda bulunmuş olur ama bilim çevresi dışında kimse sallamaz bu haberi (milyonlarca tür var zaten, yenisini bulmuşsun çok mu),

    biyoloğun teki hücre içinde yeni bi organel keşfetse bu haberle de biraz ilgileniriz, ders kitaplarımız falan değişir, ama sonra yine sallamayız.

    bu tip örnekleri daha pek çok verebilirim, bilime katkısı olup sıradan adamın hayatını pek fazla etkilemeyecek keşiflerden bahsedebiliriz. işte bu big bang deneyi bu noktada ayrılıyor bunlardan.

    çünkü bu deney eğer başarılır ve bi big bang benzeri yaratılabilirse, maddeyi oluşturan o son herze açıklığa kavuşturulabilirse senin benim tüm insanlığın yaşamı algılayışında temel bi değişim gerçekleşebilir. eğer bu evrenin bi patlama sonucunda oluştuğu teorisi daha kuvvetlenir, yokluktan varlığın nasıl oluştuğu üstüne daha fazla bilgi edilebilirse bu deney ne yapabilir biliyor musunuz,

    tanrıyı öldürebilir.

    sekiz milyar doları geçtim, seksen trilyon dolar feda olsun bu kadar önemli bi deney uğruna. tamam uçmayalım, şak diye tüm dünyanın dinleri bi kenara atacağı yok orası kesin, ama kafası bilime daha yatkın kesimin elinde yaratılış teorilerini daha bilim tarafına meylettirmek için işe yarayacak bu deney.

    o kadar parayı açları doyurmak için harcasaydınız ya diye eleştiren hürriyet okurlarına "eğer bu dünyada tanrı inancını öldürürseniz, zaten bugünkü kadar aç insan kalmayacaktır ilerde" desen bugün sizi anlamazlar ama gelecek nesiller bu deneyi bi galile'nin engizisyonu mat etmesi gibisinden, reform gibisinden saygıyla ve dünyayı batıl inançlardan kurtarma adına atılmış bi adım olarak anacaklar.

    ha deney sonunda tam tersi de olabilir dediklerimin,

    tanrı dirilebilir.. bak o olasılık da var brrrrrrr (üç buçuk üç buçuk üç buçuk) ehauehau....
    22 ...
  12. 159.
  13. -dıt dırı dıt dırı dıııtt. burası bbc radyo. stephan hawking'in deney başarılı olamayacak açıklamasına, cern direktöründen cevap geldi: " hawking akıllı olsun akıllı, onun deneylerini de biliyoruz. konuşturtmasın adamı burada."
    16 ...
  14. 72.
  15. bu deney tanrının varlığını yok etmeyecektir. bu bi kere cepte dursun.

    deneyin sonunda maddenin kendi kendine oluşabildiğinin bulunduğu, big bang'in kanıtlandığı olasılığını ele alalım. yine tanrı inancı yok olmayacaktır.

    e peki neden bu deney tanrıyı öldürebilir dedim o zaman ben.. çünküsü şu (uzun olacak hissediyorum şimdiden).

    ortaçağ'da yaşadığınızı düşünün (oh tarihi geri sardım bile, kaçabiliyorken kaçın okumayın). dünya hakkında bilgileriniz sınırlı, hatta nerdeyse yok bile denebilir. bilmediğiniz her konuda açıklamayı size dinler veriyor. yoktan var olma üstüne bilgiler, bu dünyanın nitelikleri falan hep din kaynaklı.

    din diyor ki, bu dünya insanlar için tanrı tarafından bi test mekanı olarak yaratıldı. tek amacı bu. ve o zaman doğal olarak şu sonuca varıyorsunuz. demek ki bütün evren bu dünyadan ibaret. bu bir.

    dünyanın yuvarlak olduğunu bilmiyorsunuz. düz hissiyatı veriyor. diyorsunuz kendi kendinize, demek ki evren bu dünya (yer) ve hava (gök)ten oluşuyor. bütün dini kaynaklarda (islam da dahil) evren için yer ve gök kavramının kullanılmasının sebebi bu mesela. bu iki.

    havada ısınmanıza yarayan bi güneş görüyorsunuz. gün içinde sürekli hareket ediyor. diyorsunuz ki bunu da tanrı oraya koymuş bizim için. ve paso dönüp duruyor. değil mi ki tanrı bu dünyayı bizim için yarattı, bizim yaşamamız için dönüp duran bi güneş de yarattı. bu üç.

    sonra yerin altında lava falan olduğunu görüyorsunuz. demek ki yerin katlar altında cehennem var diyorsunuz. o zaman göğün yüksek katlarında da cennet olmalı diyorsunuz. yani evren tahayyülünüz yer, gök, altta cehennem, üstte cennetten ibaret oluyor ve bu dört.

    sonra biri çıkıyor, hayır diyor, evren bu dünyadan ibaret değil. hatta bu dünya yuvarlak ve sonsuz bi uzay içinde dönüp duruyor. güneş sabit ve uzay içinde bizimki gibi sayısız dünya daha var. yerin altında cehennem yok, gökte de cennet yok. o zaman ne yapardınız.

    tabii ki inkar ederdiniz. tanrı sadece bizim için bu dünyayı yarattıysa neden sonsuzluk içinde bi nokta olarak yaratmış olsun ki derdiniz. güneşi dünya etrafında döndürmek varken bi de dünyayı güneş etrafında döndürmenin manası ne olabilir ki derdiniz. nitekim dediler.

    o gün eğer bu bilimsel fikri savunuyor olsaydınız, derdiniz ki "eğer bu iddia kanıtlanırsa dinin çok büyük argümanları yıkılacak ve belki tanrı bile ölecek".

    ve oldu da. kanıtlandı ve dinin argümanları çürüdü. "ama tanrı inancı ölmedi" diyeceksiniz. ben de cidden ölmedi mi derim?

    o gün dünya üstündeki ateist sayısı kaçtı, bugün kaç? bugün bilimle uğraşan insanların neredeyse tamamı ateist, eski bilimadamlarının çoğu dindardı oysa. gelişmiş ülkelerde ateist nüfus sayısı bizdeki oranı onlara katlıyor. tanrı inancı tamamen ölmedi ama tanrı inancını öldüren yüzlerce nesil ve milyarlarca insan yarattı bu ispat (ve sonrasında takip edenler).

    bu big bang deneyinin sonucu (eğer yaratılış konusunu big bang kefesine meyletirse) aynısı olacak işte. dünyada tanrı inancı ölmeyecek, bilimle en fazla yakınlığı web cam açmak olan, ya da o bile olmayan yığınlarca insan tanrı inancına ve dinlere sarılmayı sürdürecek ama okumuş etmiş kesime dini argümanların bazılarının daha yıkılmış olduklarını görmelerini sağlayacak.

    tıpkı o ortaçağ'daki adam gibi "tanrı bizi yarattıysa, bu evreni yarattıysa neden kendi kendine idare edebilecek şekilde oluşsun ki bu evren, tanrının rolü nerde o zaman" diyebilir bi inanır. en azından artık kimse evrenin yedi günde yaratıldığı masalına inanmıyor mesela (ama binlerce yıl buna inanıldı).

    bugünün dindarı başka bi şey diyor. bilim her neyi ispatlarsa ispatlasın ben buna "tanrının iradesi dahilinde oldu" derim olur biter. fakat bi süre sonra bilim tanrının neredeyse hiç bi şey yapmamış olduğunu kanıtlarsa ne olacak. elde sadece "tanrının iradesi dahilinde" olmuş olduğu fikri kaç insanın inancını korumasına yarayacak ki.

    bugün mikail'in yağmur yağdırdığı din bilgisine rağmen aslında mikail hiç bi şeye dokunmasa bile dünyada meteorolojik olayların olacağını biliyoruz. yine de din yok olmuyor. ama kimse mikail'den bahsetmiyor artık yağmurdan bahsederken. hatta çoğu inanır yağmur duasını bile komik buluyor. mikail ölüyor yani.

    peki ya yarın evrim kanıtlanırsa (aynı kulvarda ya) ne olacak.. o zaman bu evrenin de, insanın da oluşumu için tanrıya hiç bi rol kalmayacak. hala tanrının iradesi dahilinde oldu denebilir ama neredeyse bütün dini argümanlar (ucu fiziğe kimyaya ve biyolojiye dokunan) çürütülünce sanıyor musunuz ki bin sene önceki gibi olacak din inancı bu dünyada.. hayır.

    tanrı bu deney sonunda ölmeyecek ama o da mikail'in durumuna yaklaşacak.

    tabii bütün bu varsayımlar deneyin big bang'i kanıtlamasıyla sonuçlanması ihtimali üstüne yazıldı. tam tersi de olabilir ve bi tanrıya ihtiyaç olduğu fikri de oluşabilir deney sonunda. ya da hiç bi şey bile olmayabilir.

    o yüzden bu heyecanı yapıyoruz ya.. şafak dört. dört gün sonra görüşürüz.
    17 ...
  16. 8.
  17. 30.
  18. 9 eylül gecesini şahsımı uygulamadan bırakan biyofizik hocama ağız dolusu söveceğim, kaşar gördüğüm kızları tek tek arayıp yüzlerine vuracağım, kıl olduğum ne kadar insan varsa hepsine ayrı hayvanlık yapacağım bir gece haline getirmiş deneydir. çok pis kumar oynuyorum gibi ama du bakalım.
    10 ...
© 2025 uludağ sözlük