atina

    2.
  1. hükümetinin bize "ruhban okulunu açın" dayatmasına rağmen avrupa'da camisi olmayan tek başkenttir.
    5 ...
  2. 74.
  3. Atina, (Yunanca: Αθήνα, Athina) Yunanistan'ın başkenti ve yaklaşık 4 milyon kişilik nüfusuyla en büyük şehridir. Eski Yunan medeniyetinin de merkeziydi. Etrafı tepelerle çevrilidir ve yalnız batı kısmı açıktır. Limanı olan Pire'ye 7 kilometre uzaklıktadır.
    4 ...
  4. 4.
  5. herkesin görüşü kendini bağlar şüphesiz, ancak kendi payıma atina öyle gözde fazla büyü-
    tülecek şehir değildir. trafiği istanbul ' a rahmet okutur, hava kirliliği on sene önce-
    sinin ankara 'sına. akropolis,akropolis dediler, bizim efes' in bir mahallesi kadar var
    yok.hemen altında plaka semti var, bak orası iyi ( collina 'yı görüp imza almıştım )sin-
    dagma monastraki arası güzeldir, kifissia tiki mekanı olarak kaydedilebilir. türk olma-
    nız genelde avantaj teşkil eder. yaşlı istanbullu rumlar şaşırtır adamı,yunanlılardan
    bahsederken '' bu gavurlar '' der bazıları. şehir öyle güzel değildir anlayacağınız ,
    ancak yaşayan, kendine has ruhu olan bir yerdir. komşuda ille güzel şehir göreyim diyor-
    sanız selanik ' e gidin kardeşim, hem o büyük adamın evini ziyaret edersiniz.
    4 ...
  6. 44.
  7. yunanistanın başkenti.
    Kendisi doğum yerim ve memleketim olur.

    Adını yunan tanrıçası athenadan almıştır.
    Sanılanın aksine atinada türkler sevilir ve türkçe bilen sayısı da fazladır çünkü birinci dünya savaşı sonrası göç etmek zorunda kalan nüfusun çoğunluğu atinada yaşamaktadır ve anadolu kültürlerini hala yaşatmaktadırlar.
    Trafik ve hava kirliliği 10 yıl öncesine göre sorun olmaktan çıkmıştır.
    Ayrıca yön bulmak kolaydır. Haklı gerçekten sıcak kanlıdır ve türkleri aşağılayan kesim çok nadirdir. Hergün ayrı bir eylem görebilirsiniz sokaklarda polis türkiyedeki gibi zararsız gruplara saldırmaz.
    Yunanistanın her yerinde olduğu gibi atinada da pazar günleri alışveriş yapacağınız mağazalar kapalıdır, sabah erken saatte açılmaz dükkanlar, geç saatte kapanmaz.
    O kadar rahat insanlardır ki keyfe keder iş yaparlar bu bazen dışarıda yemek yiyeyim derken açlıktan ölmenize neden olabilir. Çok acıkmadan bir yere oturun.
    Yemek kültürü akdeniz ve ege mutfağına benzer fakat ege mutfağından farklı olarak sebze yemekleri yoğun et bulundurur.
    Krizin etkileri hala geçmediği için metro çıkışlarında bir çok evsiz vardır. Sanırım krizin tek teğet geçtiği yerler taverna ve eğlence sektörü diyebilirim oteller ve tavernalar dolup taşar.
    3 ...
  8. 19.
  9. rize'nin pazar ilçesinin lazca orijinal adı.. çok büyük ihtimalle isim rumcadan geçmiş ve hatta yunanistan'ın başkenti olan kardeşinde olduğu gibi athena'dan mülhemdir..
    3 ...
  10. 58.
  11. 29.
  12. Bileşenleri açısından Bir izmirden çok da farklı olmayan başkent. Sokakları, caddeleri, idda bayileri, kahvehaneleri, kafeleri, seyyar karpuzcusu bile hemen hemen aynı. Hatta "biz burda türkleri çok sevmiyoz çok takılmayın buralarda" diyen yunan "abileri" bile aynı. insan hiç yadırgamıyor.

    not: üstümdeki büyük türk bayraklı kırmızı istanbul tişörtümün de etkisi olmuş olabilir tabi.
    3 ...
  13. 12.
  14. inşaatlara getirilen 27 metre yükseklik sınırı sebebi ile yükseleceğine yayıldıkça yayılmış bir şehirdir. akropolisten görünen manzara bir avrupa başkentinden çok bir ortadoğu şehrini andırır. adamlar istanbul'u, izmir'i görüp boşuna tırnaklarını yemiyor. kısacası çirkin bir şehir.. evet..
    3 ...
  15. 5.
  16. beton fetişiyseniz görmeniz gereken yunan başkenti.
    3 ...
  17. 14.
  18. çakal bir taksicisine göz göre göre kazıklandığım şehir. sonradan öğrendim ki bu şehir kazıklayan taksicileriyle de ünlüymüş.

    öncelikle şehirden bahsederken hemen belirtmek gerek bu şehirde görünürde pek bir numara yok. yani bir avrupa başkentinden ziyade gecekonduları photoshopla silinmiş bir ankara'yı andırıyor. dar sokaklar, tamammen moloz yığını ve sıkışık binalar. gezilecek görülecek, yapılacak fazla şey yok.

    bu şehire gidildiğinde ilk görülecek yer hiç kuşkusuz tarihi m.ö 3000 lere kadar dayanan ve günümüz mimarisinin temelleri de m.ö 5. yy.de atılmış akropolis tir. ve tabi ki civardaki parthenon ve erekhteion gibi diğer tapınak ve yapıtlardır. god of war oynayıp da gaza gelip ne şahane şehirmiş diye giderseniz görüp göreceğiniz bu yapıtlardan fazlası değildir. akropolise tırmanana kadar ebesi ağlıyor insanın. sıcak bir yaz gününü tercih etmeyiniz. bir de not, tapınaklara giriş akşam 17.00 de sona eriyor. yani serin olsun diye akşam üstü giderseniz yunan dostlarımız sizi "gapatıyoz kardaşı" diye kovalayabilir.

    trafiği yukarıda da bahsedildiği üzere rezalettir. avrupa coğrafyasında türkiye den sonra korna manyağı yapılabileceğiniz ikinci ülkedir desem abartmam heralde.

    benim ilgimi çeken konulardan biri de yunan hatunlarıydı. maaşallah izmirli yurttaşlarımız gibi hatunların çoğu taş. çok bakımlı ve güzel giyiniyorlar.

    sokakta dert derman anlatmak kolay çünkü yunanlıların çoğu ingilizce konuşuyor. tek başına yaptığım yolculukların hiçbirinde türk olmam bir sorun yaratmadı. aksine yabancı olduğumu anlayıp nerelesin diye soran her yunanlıya türküm dediğimde hemen daha bir sıcakkanlı olup muhabbete başladılar.

    bu şehirde yaşam tarzıyla, insanlarıyla türkiyeden çok iz bekliyor sizi.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük