Ateş böceklerinin yaydıkları ışığın en önemli özelliği, ateşle ve sıcaklıkla ilgisinin olmamasıdır; buna soğuk ışık denilir. Bu, günümüzdeki aydınlatma teknolojisinin ulaşmaya çalıştığı bir hedeftir. Normal bir ampul, elektrik enerjisinin ancak %3-4'ünü ışığa dönüştürüp, kalan kısmını ısıya dönüştürür. Ateş böcekleri ise %100 bir verimle ışık üretirler.
bu böceklerle ilgili en şaşırtıcı kısım bence ışıklarını hangi sıklıkla ve hızla saçacaklarına dişi ile yada erkek ile haberleşme arzularına göre karar veriyor oluşları...
1975 yapımı, eğlenceli olmasının yanında insanı yer yer hüzünlendiren, hayat mücadelesininin komediyle karıştırılarak verildiği harika bir tarık akan ve necla nazır filmi.
dolandırıcı olan bu iki gencimiz beraber iş yapmak için çıktıkları izmir yolculuğunda birbirlerine aşık olurlar. sonrasında fakirlik durumu işleri biraz bozmaktadır ve olaylar gelişir.
tarık akanın, hayatın tek başınayken güzel olduğunu, ama birine aşıkken ona iyi bir hayat sunmanın tam bir sorumluluk ve eğer zengin değilse üzüntü verici bir erkek psikolojisi olduğunu anlatan bir cümlesi vardır filmde.
bunların yanında sürekli bozulan sarı araba, devamlı elma yiyen necla nazır ve dolandırıcılık üzerine kurdukları izmir yolculuğunda geçen komik olaylar filmin güzel yanları tabisi.
filmi izledikten sonra iç çekilen yerler sadece kahramanlarımızın durumları değil tabiki. mesela gökyüzünün artık bu filmdeki kadar mavi olmadığı gerçeği.günümüzdeki kirlilikten midir nedir bilmem.ama gökyüzü bu yeşilçam filmlerindeki gibi mavi değil gibi geliyor bana sanki. ayrıca esas kızımız gibi kızların pek kalmaması, aynı şekilde kafasına saksı yiyince bile ortalığı yıkmak yerine olgun davranan erkek modelininde yok olmuş olması bu sebeplerden bazıları.
yine, bira içmenin siyasi bi olay olmaması o zamanlar. yada efsane izmirin efsane sahil mekanlarının da artık mevcut olmaması insana iç çektiren detaylarıdır bu filmin.
tam bir başyapıt olup eğlenceli ve komiktir. ne zaman tv de denk gelinse değiştirmeye kıyamadığım filmlerden.
anamur'da tatildeyken tesadüfen ilk bölümünü izlediğim, dizideki avukat karakterleri türkiye gerçeklerine pek uymayan yaz dizisi. çevremdeki tanıdık avukatların hiçbiri dizinin başkahramanı olan avukatla aynı hayatı yaşamıyor. manevi ablalarımdan birinin avukat kocası bu diziyi izlese senaristlere bayağı bir küfür eder. çünkü öyle bir hayat yaşamıyor.
tarık akan ve necla nazır lı güzel türk filmi. esas oğlan da esas kız da dolandırıcıdır. kız tam bir erkek fatma çocuk ise tam bir çapkındır. sonra aşık olurlar birbirlerine ama esas oğlanın başı belaya girer uyuşturucu yüzünden, en sonunda kavuşurlar. acayip tatlı bir film, öyle hayal ürünü karakterler gerçek üstü aşklar falan yoktur, izmir in en güzel zamanlarını görmek mümkündür.
aptal gönlüm bir ateş böceğine sevdalandı.. ateş böceğiyse sokak lambasının sıcağına sevdalıydı.. benim gönlümün yanışını, alevini, ışığını görmedi.. hiç görmedi.. ateş böceği bir sokak lambasına sevdalandı.. ben beklerken onu yandı yüreğim.. gün ışıdı, sokak lambası söndü.. ateş böceği söndü.. yüreğim söndü.. ben susup, bu oyuna baka baka göre göre girmiş olmanın aptallığıyla çöktüm bi kaldırım taşına..
söyleyemedim!
ben sadece seni sevdim! diyemedim..
gece oldu, yukarda ay vardı.. kaldırım soğuktu.. ben sadece seni sevdim diyemedim.. susadım dedim.. su almaya gitti.. aslında beni hiç sevmemişti.. ateşböceği gece yanan lambanın peşindeydi.. bense ateş böceğinin.. hava soğudu, üşüdü benim ellerim.. neden geldim, neden bu oyuna girdim bilemedim.. sustum ben sadece.. kaldırım taşı sustu.. sokak sustu.. üzüldük.. hepsi bu..
bazı türlerin, bir insanın kitap okumasına yetecek kadar ışık yayabilmekte... çok eskiden Çin ve Japonya'da yoksul öğrencilerin, geceleri kitap okumak için bu canlıdan faydalanmışlardır, Brezilya'da da bu böceklerin sırt kısmından delik açılarak, kabak fenerlerinin içine yerleştirilip, kulübelerin aydınlatılmasında kullanılmışlardır. Brezilya yerlilerinin de gece yolculuğuna çıkacakları zaman bu böcekleri ayak bileklerine veya saçlarına takmışlardır...
Karnında ışık organı sayesinde sürekli yada belirli aralıklarla ışık çıkarır. Erkeği iyi uçar, dişisi uçamaz. Karvası salyangoz yemeyi sever. Erginken beslenmez. Enerjisini vücudunda birikmiş yağ dokusundan alır.