Ateş böceklerinin yaydıkları ışığın en önemli özelliği, ateşle ve sıcaklıkla ilgisinin olmamasıdır; buna soğuk ışık denilir. Bu, günümüzdeki aydınlatma teknolojisinin ulaşmaya çalıştığı bir hedeftir. Normal bir ampul, elektrik enerjisinin ancak %3-4'ünü ışığa dönüştürüp, kalan kısmını ısıya dönüştürür. Ateş böcekleri ise %100 bir verimle ışık üretirler.
tagore daha bir kuvvetle sarfetmiştir bunu. ne var demiştir, ne var ateş böceği sansalar bizi? sigaramı ona yaktırsam,yanar mıyım? ısıtır mı beni üşüdüğüm gecelerde? rengi nasıldır, alev mi saçar kımıldadıkça? lafı mı olur,benim alevimin yanında? onun ürettiği ışık aydınlatır mı zifir geceleri? bir ampülden daha mı faidelidir bir ateş böceği bana? yıldızlarla yarışacak gücü yoktur,eminim. ama;
''eğer bir yıldız gibi ışıl ışılsam ve bir yıldız kadar parlak
ne çıkar ateş böceği sansalar beni?''
sözleri tam kestirilemeyen şarkılardandır.
zira kulak <<kovalarda çiçek açan ateş böcegim misin?>> gibi bir saçmalık duyabilmekte. dogrusunu da belirtmeden geçmeyelim: <<kovaladıkça kaçan ateş böcegim misin?>>
tarık akan ve necla nazır lı güzel türk filmi. esas oğlan da esas kız da dolandırıcıdır. kız tam bir erkek fatma çocuk ise tam bir çapkındır. sonra aşık olurlar birbirlerine ama esas oğlanın başı belaya girer uyuşturucu yüzünden, en sonunda kavuşurlar. acayip tatlı bir film, öyle hayal ürünü karakterler gerçek üstü aşklar falan yoktur, izmir in en güzel zamanlarını görmek mümkündür.
Karnında ışık organı sayesinde sürekli yada belirli aralıklarla ışık çıkarır. Erkeği iyi uçar, dişisi uçamaz. Karvası salyangoz yemeyi sever. Erginken beslenmez. Enerjisini vücudunda birikmiş yağ dokusundan alır.
vosvoslu filmlerin en şirinidir. hele kadın turistlerin arabaya biniş sahneleri çok komiktir.
ayrıca; her tvde gösterilişinde içimi tarifsiz bir mutlulukla dolduran filmdir.
filmde tarık (tarık akan) aslında sıradan bir satıcıdır. sokak ortasında beş para etmez bir ürünü tanıtır, satmaya çalışır. bir gün yine sokak ortasında bir ürünü satmaya çalışırken etrafında toplanan kalabalıktan birinin cizdanı yürütülür. tarık, hırsızı yakalar, cüzdanı sahibine verir. cüzdan sahibi de tarık'ın bu centilmen davranışı için ona helalinden bir yüzlük verir. tarık'ın o an zihninde bir ampul yanar.planı şudur: bir hırsız kiralayacak. bu hırsız, tarık satış yaptığı anlarda etrafında toplanan kalabalıktan birinin cüzdanını çarpacak. tarık onu yakalayacak. cüzdan sahibi de ona ödül olarak para verecek. ( eski türk filmlerindeki bir diğer dahiyane plan için (bkz: azat kuşu) )
tarık, bu plan için gerekli olan hırsızı arar. ve bahtına nejla ( necla nazır) çıkar. daha çocuk yaşta olan bu kız, işinin ehlidir. iyi bir pazarlıkla onla anlaşır.
nejla sürekli elma yer bu arada. chocolat filmini izlerken nasıl ki canınız adeta aşeriyormuşsunuzcasına çikolata çekiyorsa, bu filmde de bir o kadar elma çeker. kırmızı kırmızı, kütür kütür elmaları afiyetle yer nejla.
tarık ve nejla, tarık'ın külüstür arabasıyla işe koyulurlar.( tarık'ın külüstür arabasıyla olan ilişikisi, selvi boylum al yazmalım'daki ilyas'ın kamyonuyla olan ilişkisine benziyor. ikisi de taşıtlarına laf ettirmezler, onlarla konuşurlar.)
tabi aşk filmi olmasından mütevellit birbirlerine de aşık olurlar. romantik komedi filmidir hatta.
kanal 1'de yayınlanmaya başlayan bir yarışmalı eğlence programı. programın sunucusu gürgen öz. şu anda programa konuk olan fatih ürek'le göbek atıyor yarışmacı kızlar. şaşırdım!
bu böceklerle ilgili en şaşırtıcı kısım bence ışıklarını hangi sıklıkla ve hızla saçacaklarına dişi ile yada erkek ile haberleşme arzularına göre karar veriyor oluşları...
dogadaki tek dusmani insandir derler. cunkum 'aa bu ne kadar gusel bisiymis, nasi yaniyo bu boyle' diyen insan evlatlari hayvancaginiz icini disina cikarirlar. eh be insan...
Nerden geldiyse geldi, kondu bir gün dalıma
Çare arar gibiydi sonsuz karanlığıma
Düşlerin boşluğunda ümitli bir uçaktı
Hüzünlerimi kesen sihirli bir bıçaktı
Ateşböceği aydınlat geceyi
Şarkılara dizelim bin bir heceyi
Ateşböceği aydınlat geceyi
Işıltınla tutuştur karalanmış gerçeği
Dost olduk yavaş yavaş, anlattı ülkesini
Eskiden ışıl ışıl yanan güneşlerini
Nerden gelmişse bir gün bir ressamla bir deli
Baştanbaşa siyaha boyamışlar her yeri
Boyanmadan kapkara siyaha batan güneş
Her biri koşup almış birer parçacık ateş
Hepimiz ayrı dallarda yüreklerimizde ateş
Kavuşuruz belkide yeniden yanar güneş
Ateşböceği aydınlat geceyi
Şarkılara dizelim bin bir heceyi Ateşböceğiaydınlatgeceyi.