ateizm kişinin kendisini, eşini, çocuklarını veyahut sevdiklerini bir takım şeyhler ve hoca denen kişilerin bademlemesi tehlikesinden korur. mantığı budur.
5 kere yazi tura atip, ust uste yazi gelince "tesaduf" oldugunu iddia edenlerin irrasyonel buldugu sey.
"Evren mukemmel, X in kendi kendine olusma ihtimali cok dusuk" argumani ateizmi irrasyonel yapmaz.
"Evren mukemmel, X in kendi kendine olusma ihtimali cok dusuk, o halde bunu Allah yarratti ve benim 30 gun ac kalip oruc tutman lazim" -> irrasyonelite budur.
başlığı yanlış okumuyorsam eğer burda yazmamız gereken dinlerin saçmalığından çok ateizmin mantığı.
yorumlara baktığım da ateizm ne kadar mantık üzerine kurulmuş olsa da tamamen dinlerin yanlisliklariyla savunulmaya çalışılıyor. masala yanlış demek sizin düşüncenizi doğru çıkarmaz.
ateizmin mantığı bana göre bilim ve evrimdir. bunlar hakkında uzun uzun kitaplar, makakeler yazıldığından buraya yazmanın pek bir anlam içerdiğini düşünmemekteyim.
gayet yerinde bir mantıktır. bugün tanrı var değince ne olduğunu merak ediyorum? agnostikler zaten var yok bilemeyiz diyor. bilememek bir şeyin cevabı mı?
cevabı bilmediğini bilmek herhahlde bu.
deistler tanrı var ama dünyaya karışmıyor, öyle kendi halinde takılıyor diyor, zaten neye inandıkları kendi felsefeleri içinde bile tutarsız. gidip deistlere anket yapsan ahirete inanıyorum diyeni de bulursun hayır inanmıyorum diyeni de, ruh var mı diye sorsan da aynı.
teistlere gelince onlar da diyor ki; aga bak beni bir tanrı var etti al bu da bana verdiği kutsal kitap her şeyi açıklıyor. ee bakıyorsun içine, mucizlere, tanrının saçma sapan gaza gelip yaptığı helaklar, onu yapma yakarım, şunu yapma zebanime seni şikayet ederim, falan filan.
bu üç düşünceyi de ortaya bir şey koymaması üzerinden eleştiriyorum. ateizm ise ortaya bir şey koymak zorunda değil. zaten tanrı dediğin şeyi bile açıklayamıyorken, bir uzlaşı dünyada yokken, aklımız aşar anlayamayız derken o halde tanrıyı hedef alıp dünyaya bu gözle bakmak, hayatı bu yönden görüp bir şeylere cevap bulmak sıkıntı oluyor çünkü bir şeyleri açıklamak için kullandığın tanrınn bizzat kendisini açıklayamıyorsun, işin en tuhaf yanı bu zaten. mekandan münezzeh, zamandan münezzeh, maddesel formdan münezzeh, kısaca yok desen de olurdu yani.
ha deist, agnostik düşünceler de aklı hedef alıp doğayı bunun üzerinden açıklamaya çalışan düşünceler buna bir şey dediğim yok, hepsi teistler gibi boş beleş kitapları hedef almıyor fakat sıkıntı bunlarla şurada oluyor: bunlar zaten hedef aldığı yöntemle bir şeyleri bilebilirken araya tanrıyı koyuyor ve tanrıyı koyup bilemeyiz de diyor.
ben tanrı fikrinin gereksiz olduğunu, zaten hiçbir sike fayda sağlamadığını, doğayı, evreni, kendimizi anlamada tanrı fikrinin bize bir katkı sağlamadığını söylüyorum.
tanrıya ihtiyacımız akıl olarak yok, ha bazıları duygusal yönden bir gözetleyiciye, suç yaptığında kendini bağışlayan bir hayali kavrama ihtiyaç duyabilir ama bunlar kendi kendine tatmin olduğun, bir tür kendi içinde metal dengeni sağlamak için uydurduğun safsatalar.
ateizmin mantığı budur diyemem ama benim mantığım budur. hiçbir uhrevi fikre, olağanüstü açıklamalara başvurmadan olanı olduğu gibi açıklamanın bizim için zaten yeterli olduğunu söylüyorum. tanrı açıklama değil, gerekli de değil.
Günümüz ergenlerinin "cool" görünüp karı kızın, erkeklerin ilgisini çekmekten başka bir şey değil. Ama alakası yok coollukla falan. Geçenlerde ateist bi kız gördüm onun yerine ben utandım. Yaşı max 15-16. Yakında saçlarını maviye boyayıp suratını deldireceğine adım gibi eminim. Kötü bir nesil yetişiyor. Tamam ben de 30-40 yaşında birisi değilim ama bu nesille beraber doğmadığım için mutluyum.
ateizmin mantığı diyalektik düşünce kavramıdır.
“her şey kendi zıddı ile çatışır, bu çatışmadan iki zıddı da aşan üstün bir terkip doğar. sonra yeniden zıtlaşma ve çatışma olur böylece çatışmalar zinciri tabiatın ve insanın zaman içindeki gelişmesini ve ilerlemesini sağlar. Yani tez- antitez çatışması sonucunda bir sentez’in doğuşu ve gelişmenin devamı hegel diyalektiğinin temelidir.”
insanlar kendilerinin kısıtlı olduğunu farkederler. Bundan sonra bunu kabullenenler ateist ya da deist benzeri bir dine geçerlerken hala üstün ve amacı olması gerektiğine inananlar dinlere ve dinlerinin kendilerine verecekleri hayallerle yaşama devam ederler
Bu işi ciddi bir şekilde akıl suzgecinden gecirip iyice düşünen sonrasında ateist olan kişiler var onlara eyw. fakat son zamanlarda ki gordugum durum aynen şudur : ufff nasıl dikkat çekerim toplum içinde buldum en iyisi ateist olayım.
bilimin deney ve gözlemi hedef alması, her daim kendini sorgulayıp yenilemesi ve sürekli ilerlemesi onu din mi yapıyor şimdi?
din dogmatik, sorgulanamaz, itaat isteyen, esin veya vahiye dayalı saçma sapan bir şey.
bilimle din aynı kefeye konulamaz.
ayrıca bilim gerçeğe ulaşmada bir yöntemdir ve ateistlere göre mağarada melek gördüm bana din verdi demekten daha sağlam temeli vardır.
bilim din olamaz ve bilimi hedef alan da bir inanç benimsemiş olamaz, dinle taban tabana zıt olan bilimle dini aynı kefeye koymak, bilimi hedef alanlara onların dini bilim demek saçmalıktır.