intihar politikanın amacını yerine getirememesinden kaynaklanır büyük ölçüde. insanlar çalıştıklarının karşılığını alsalar ve hobi alanlarını geliştirmek için gerekenler uygun fiyatlı olsa insanların yarın uyanmalanına sebepleri olmuş olur. intiharın çok az nedeni ateizmdir. Bugün bir telefon, fotoğraf makinesi, mağracılık veya kamp için araç gereçler, uçak biletleri, otel fiyatları, market fiyatları, kıyafetler, kitaplar... aklınıza gelecek her türden şeyin fiyatı uçmuş durumda insanlar cebindeki parayla oyalanacak iş bulamıyorlar. Mutsuz günler ve geçim sıkıntısı bunalımı insanları yok olma düşüncesine itiyor.
Aksine Ateizm insanı harekete geçirir Din sömürüsü altından çıkmayı sağlar ve vadedilen cennetin olmadığını bildiği için değerli vaktini elinde olan imkanlarla hayatını cennete çevirmeye harcar. bu harekete geçme işi mücadele ruhu gerektirir ve oturup uzun uzun düşünmeyi, plan yapmayı gerektirir. Mücadeleyi göze alamayan umutsuz ateistler bunalıma girer ve intihar'a sürüklenebilir. Aslında olay şudur günümüzde bir çok kişi mücadeleden kaçan, köleliği kabullenmiş durumdadır ve mantıken adamın bu kadar sıkıntıyı çekmesine rağmen onları ayakta tutan tek şey dinlerin vadettiği cennetlerdir.
richard dawkins'in az önce yaşamını sonlandırmasıyla... Ahahahaha.. Ne saçmalıyorsunuz... Ateistler intihar ediyor da teistler intihar etmiyor mu? intihar tamamen psikolojik bir mesele. Ona bakarsan en azılı intihar bombacıları müslümanlardan (dinlilerden) çıkıyor...
islamcıların atesitleri kötü gösterme çabalarına gerçekten gülüyorum, ne bekliyorsunuz siz yazdıktan sonra dönüp müslüman olmalarını mı ? bir ateist nasıl olunuyor bilginiz var mı ? sizin ol dedi oldu dediğiniz şeye insanlar yıllarını verip araştırıyor.
ayrıca herhangi bir inanca sahip olmak, gerçekten ölmek isteyen birisi için engel değildir. ve çevremde onlarca ateist var hiç birinin amaçları arasında intihar etmek yok.
Yanlış öneri. Asıl dindar adam ölümden korkmaz. Ateist öldüğünde sadece ölecektir. O sonsuz boşlukta sonsuza kadar yok olacaktır. Hiçbir duygu, hiçbir hatıra. Cehennemden beter.
(bkz: sor bana pisman miyim)
insanları kendilerine zarar vermekten alıkoyan hayat sevgisidir. Ve bu sevgi bir dürtü gibi çoğu insanın içinde vardır. Aynı zamanda bir dünya insanın bir görüşe katılması onu mantıklı veya anlamlı kılmaz. Ateizm insanlara olan sevgiyi ve bağlılığı koparmaz. insanların ateistlere olan sert tavrı buna neden olur. Ve dünyada şuanda tarihte olduğu gibi dinciler hakimdir. Buna rağmen her sorunu ezbere ateizme bağlamak oldukça saçma.
(bkz: sor bana pisman miyim)
Sen kendi kafanda ateizme bir don biçmişsin en alakasız şeyleri bile o yöne yoruyorsun. Ona bakarsan dini ayinler boyunca kendi ruh ve beden sağlığına zarar veren bir sürü din ve mezhep mensubu insan var. En basitinden radikal dinci gruplar "gerçek" dini anlattıklarını söyleyerek bir sürü insanı kandırıp ölüme sürüklüyorlar. Ama bunların hiçbirisi dine zarar vermiyor. iki üç melankolik dünyaya sövüp intihar edince ateizm suçlu oluyor. Hoşmuş gerçekten.
Ateizm intihara sürüklemiyor,modern yaşam şartları insanları intihara sürüklüyor.Modern yaşam stilini en iyi yansıtan ülkelerden japonyada ki intihar oranlarından bunu anlayabiliriz.
(bkz: kan bankasi soyan sivrisinek)
Olgusal olarak tanrıyı ispat edemeyince "ateistler ahlaksız, ateizm intihara sürüklüyor" gibi şeyler uydurmak ancak laf döndürmek olur. O zaman bir ateistte çıkıp işid, el kaide var o zaman tanrı yoktur, derse ne diyeceksin?
Her istedikleri din ve töre bahane edilerek engellenen insanlar bence daha çok intihara meyilli. Üstelik tanrıya inanmayanın hayatta anlam bulmadığını söylemek ergen nurcu tayfaların söylemi. Insanın doğuştan bir anlam aradığını ve bu anlamında din ve tanrı olduğunu ispatlayacak hiçbir şey yok. Din sosyal öğrenme ve kültürel oluşum sonucu benimsenir. Ayrıca inancın insanları acılara entegre ettiğini söylemekte Marx'ın "din halkın afyonudur." Söylemini meşrulaştırmaktan başka bir şey değil. Zaten başlığı açan kişide "ekonomimiz kötü din olmazsa dayanamayız" benzeri şeyler söyleyerek bunu çok iyi özetlemiş. Madem tanrıyı ispatlayamıyorum o halde ateistlere birkaç iftira atayım, türünden bir argüman uydurulmuş. Bir başkası da japonyada intihar yüksek sebebi ateizm, demiş. Muhteşem argümanlar!
Ateistler de kendilerine yaşamak için bir amaç bulabilirler. Her şeyi Aşırı sorguladıkları için genellikle mutsuz olabilirler fakat bu intihara da sürüklemez bence. intihara sürüklenmek için artık her şeyden vazgeçmek gerekir, ruh hastalığının çok ileri safhaya ulaşması elzemdir. Ateistler, teistler gibi belirli şeylere bağlı kalmazlar.. Sürekli bilmek isterler, anlamak isterler.. Her şeyi anlamak da biraz hastalıktır aslında.. Aşırısı zararlı işte..
Vallaxi ben apateistim. Yani ateistin de daha dinsizi.. intihar gibi bir düşüncem yok çok şükür.
intihar inançsızlık gibi tek tipten bir duruma indirgenemez. Hatta Bazı inanlar inançları için intihar edebilir.
Durkheim’a göre Toplumun bazı işlevleri vardır. Düzeni oluşturan bu işlevlerin bozulması zamanla toplumda anomi dediğimiz kuralsızlık durumunu ortaya çıkarır. anomi bireyler arası, yapılar arası ve hem birey hem yapılar arası bozulmaları içerir. Bu bozulmalar beraberinde absürd dediğimiz ilişkiyi doğurur. Absürd, kişinin hayattan beklentisi ile sunulanın uyuşmuyor olmasıdır. Bu durum insanı pesimizme yani bir şeyin iyileşemeyeceğine inanma durumuna sokar. Bu iyi olma halinin asla gerçekleşmeyeceğine duyulan inanç insanı acıdan kurtarma fikrine yaklaştırır. Yani intihara.
Tüm bu sürecin sonunda intihar fikri dört tip olarak sınıflandırılır.
1) bencil intihar: bireyin kendini sosyal olana, topluma ait hissedememesinden kaynaklanır. Bireysellik ve ortak pay, amaç ve eylemde bulunamama hali bencil intiharın başlıca nedenleridir. Aile bağlarının zayıflaması da bu nedenli intiharın kaynaklarından biridir.
2) özgeci(elcil-altruist) intihar: bencilin aksine toplumla bağın güçlülüğünden kaynaklanır. Ait hissedilen toplum veya grubun yararı, kuralları veya uygunlu gereği sadakate dayanan intihar tipidir. Hint kast sisteminde dul kalan kadınların kendini cenaze ateşine atması, jim jonnes önderliğinde halkın tapınağı tarikatı üyelerinin kurtuluş inancıyla yaptığı kitlesel intihar, teröristlerin canlı bomba için gönüllü olmaları gibi örnekler verilebilir.
3)anomik(kuralsızlık) intiharı: toplum yasa ve kurallarının doğru işleyemediği, amaçlarını yerine getiremediği durumlarda ortaya çıkan intihardır. Bugün ülkemizde ekonomik kriz nedeniyle geçim sıkıntısıyla başa çıkamayan ve körü durumun çözülemeyeceğinde duydukları inançtan kaynaklanan intiharlar bu kategoriye aittir.
4)fatalist(kaderci) intihar: anomik intiharın zıddı olarak kural ve bunların zorlayıcı olmasından meydana gelir.
Anlayacağınız üzere ateist olmak insanı intihara sürüklemez. Kimse ateist ve inançsız olduğu için ölmeyi tercih etmez. insan ölmek istiyorsa acılıdır. Acıya katlanamıyor ve bitmesini istiyordur. intiharın en büyük nedeni toplumun işleyişinin gelecek vaat etmemesi ve problemli olmasındandır.
Nihilist söylemlerini, konular içinde çeşitli şekillerde kullanan ateistleri hedef alarak sarfedilmiş söylem. Nihilizmin içeriğinde, yaşamaya çabalamanın da yeri geldiğinde mantık dahilinde vazgeçilebilir olduğu yargısı vardır. Bu durum, ateistlere ve ateizme saldırmak için çokça kullanılır, kasten ya da yanlışlıkla.
Evrenin 'neden' var olduğu anlamsız bir sorudur. Bu noktada 'nasıl' sorusuna odaklanmak daha doğrudur.
intihar vakası ile ateizm ilişkisine gelince, böyle bir tespitin hangi dayanaklar ile yapıldığına anlam veremedim. O yüzden cevap vermeyi de gereksiz buluyorum.
Simülasyon teorisi ise çok daha farklı bir konu.
Sözün özü, birbiriyle alakasız kavramlar ile başlığı çorbaya döndüren bir yazar beyanı.