iktidar/güç yozlaştırır düsüncesiyle ilerde doğruluğu kanıtlanabilecek önerme. işin aslı felsefelerin değil kişilerin dayatmacı olmasıdır. siz eğer sizden olmayanı ötekileştirir dışlarsanız isterse dünyanın en rasyonalist ve demokratik temelleri üzerinde kurgulanmış düsünce modelini bile yobazlaştırabilirsiniz ama tek başına ateizm yobazlıktır demek te boş bir iştir.
aksine, en tutarlı görüş biçimlerinden birisidir, birincisi agnostisizmdir, ateist olmak sadece fazla emin olmaktır. hayatta en tutarlı görüş biçimi agnostizmdir.
doğru tespittir. evet, ateistler din konusunda cidden yobazdır(kendimden biliyorum). ancak bizim yobazlığımız (dawkinsin de ifade ettiği gibi) hiçkimseyi çarmıha gerdirmeyecek, hiçkimsenin derisini yüzdürmeyecek, hiçkimseyi diri diri yaktırmayacak, hiçkimseyi astırmayacak, hiçbir kadını köleleştirmeyecek vs. bizim yobazlığımız en fazla dindarlarla dalga geçmemize neden olacaktır. keşke kendini dindar olarak tanımlayanların yobazlığı da en fazla dalga geçecek düzeyde olsa.
yobaz bir düşünceleri umrumda değilde.
inanmadıkları bir allahı ve peygamberi niye ısrarla eleştirip ona inanan insanları küçük görüyorlar.
hem özgürlükten yana olacaksın hemde insanların din özgürlüklerine dil uzatacaksın. bunu yapan ateistler aleni ikiyüzlüdür.
mantıklı bir önerme, zira tanrı kesin vardır demek neyese kesinlikle tanrı yoktur demek de aynı şekilde peşinci bir yaklaşımdır. özetle herşey olabilir dostlar herşey. aklınızdan ne geçiyorsa, en uç fikirler bile.
dinlere karşı tepkili olma durumuna antiteizm denir. kavramları karıştırarak bilgi kirliği yaratmamakta fayda var.
ayrıca ateizme inanç demek, "yerçekiminden etkilenmeyen bir madde olduğunu kanıtlayamazsın demek ki yerçekimi bir inançtır" demekten farksızdır. gerçeküstü bir olaya inanıyorsan bunun adı inançtır, gerçeği yaşıyorsan bunun bir adı yoktur, aklın yolundan şaşmamış olma durumudur.
bir örnek verecek daha olursak varlığına dair hiç bir bilgi sahibi olmadığımız pegasuslar yok kabul edilir, ortaya bir gün bir delil çıkarsa artık kimse "yoktur" demez ve araştırılmaya başlanır. bu aklın gösterdiğidir. ancak ortada delil yokken pegasusların varlığına inanan bir insan, "pegasuslar uçmayacaksa gökyüzü niye var ki?" diye kendince deliller yaratırsa bu durum inanç sistemi içinde yer alır.
islamda yüzlerce çelişki bulan ateistler, kemalizm de hiç ama hiç bir çelişki bulamaz.
örnekler:
1- ateist: islamda kadın ikinci sınıf.
müslüman: o dönemin şartları.
2- müslüman: kazım karabekir'in kitabı daha yayınlanamadan yakıldı, yok edildi.
ateist: o dönemin şartları.
ateistler bir şeye körü körüne inanmıyor ki nasıl yobaz olsun?
yobazlık bağnazlıktır, yani bir şeyi sorgulamadan kabul etme durumu.
ateizm bir kere inancın kendisine karşıyken nasıl körü körüne inanmaya karşı olmasın?
ayrıca ateizmi kemalizm üzerinden açıklamak saçma,
bu kafayla bir 30 yıl daha türbanı tartışırsınız.
yobazlığın aslında dinle bir alakası yoktur.
bir insan düşünme yetisinden uzak ve hakkında pek fazla hatta hiç düşünmediği fikirlere gözü kapalı bağlanarak yaşamasıdır yobazlık.
ama bir ateistin yeteri kadar düşünme yeteneği vardır lakin bu bazı ateistlerin yobaz olmadığını kanıtlamaz.
entari paradoks gibim bir şey oldu neyse aminyüm.
yanlıştır. hele ki "ateizmin DE" ifadesi çok yanlıştır. düşünce sistemlerinin "yobaz" olarak nitelendirilmesinin nedeni o düşünce sistemi içerisinde bulunanlardır.