dinde kurallar vardır. eğer bir dine mensupsan bu kurallara uyman gerekir. bilindiği üzere dünya zevklerine kendini kaptıranlar günah işlemiş olacaklardır. günah kişinin taşıdığı bir yük haline gelecek bu yük zamanla insanı rahatsız edecektir. din olmasaydı da rahatça her istediğimizi yapabilseydik diyenler olmuştur muhtemelen. bu da ateizm inancını ortaya çıkarmıştır. inançsızlığı savunan ateizm zamanla bolca mensubu bulunan bir inanç sistemi haline gelmiştir. bu inançlar sistemini elle tutulur bir seviyeye taşıyabilmek için bilimsel teorilerle desteklemeye çalışmışlardır. şüphesiz bu teorilerden en genel geçeri evrim teorisidir.
evrim teorisini sadece bilim yoluyla kanıtlamaya çalışmışlardır. fakat bilim bu safhada bir yerde yeterli olamaz hale gelmiştir. burada ister istemez aklı devreye sokmuşlardır ve nesnellik kendini öznelliğe bırakmıştır. tabi nesnel olarak kanıtlanamayacak olan teori bir değer teşkil etmeyecekti. bunu, ünlü evrimci L. Zuckerman söyle belirtmiştir:
"Saf ilmi düşünceyle, fizik ve kimya kanunları ışığında işe başlıyoruz. Fakat, hemen objektif hakikatlerden uzaklaşarak kıyas ve tahmine dayanan sahaya kayıyoruz. Hissi bir sezişle veya izah tarzıyla insanın fosil tarihiyle ilgili hükmü veriyoruz."
bu tarz örnekleri çoğaltmak mümkündür. bir çıkar yol bulamayan evrimcilerin ısrarları yaratıcıyı kabul etmemek ile açıklanabilir. evrim düşüncesinin nereye dayandığını ise gish şöyle belirtmiştir:
"Evrim felsefesi, evrimcilerin kendi dünya görüşleri içerisinde yer alan bir inanç sistemidir, bir dindir."
ateizm bir din değildir. ateizm tüm dinleri ve tanrıyı reddeden inançtır. dinlerin dogmaları vardır ateizmde dogma söz konusu değildir.
iki konuyu özellikle belirtmek gerek.
birincisi evrim teorisi ateizmin bir dayanağı değil bilimsel gerçektir. ve evrim teorisi olmasına rağmen -bazı dinlerin yaratılış mitleri çürüse de- dinler ve tanrı inancı devam edecektir.
ikincisi ateistler zannedildiği gibi hedonist bir insan kütlesi değildir. şöyle bir şey duydunuz mu "ben hristiyanım ama nefsime zor geliyor ateist olacağım. bu şekilde daha çok zevk alabilirim." duyamassınız, çünkü bunu diyen kişi hala hristiyanlığa inanıyor neden ateist olsun da öbür dünyasını mahvetsin? bunun yerine günahkar bir hristiyan olarak kalır. ateistler gerçekten düşünüp taşınıp bir ilah olamayacağını, olsa da bilemeyeceğine kanaat getiren insandır. sadece bazı insanlar din olgusunu güçlendirmek için ateistleri vicdansız zevk düşkünü göstermeye çalışır halbuki onların tek yanlışı(!) düşünmektir.
günümüzde oluşmuş doğru bir önermedir. başlıkta anlatılan ateizmin bir din olduğu değil, din gibi sistemli bir hale geldiğidir. bugün kendini ateist olarak tanımlayanların çoğu sırf hava olsun diye, gençlik hevesiyle "ateeyizim ben babaaa, hani nerde allah nerde. ahaha" kafasındadır.
başlıktaki dinden kasıt tahminimce bir sisteme bağlı olmaktır. yoksa "çok şükür ateistiz" diyen kimse zaten yok.
bir ilahı öngörmeyen ve güneş veya ateş gibi somut bir nesneye tapan dinler vardır. ancak, bir doğal veya doğaüstü varlığı ilah olarak kabul etmeyen hiçbir din yoktur. o halde, her şekilde doğal veya doğaüstü bir varlığa tapmayı reddeden ve kutsal bir kitabı da elbette ki olmayan ateizm bir din değildir.