ateizmin aslı

entry6 galeri0
    1.
  1. Geçmişte "teizm" dediğimiz günümüz cemaatcilerine benzeyen, her olayı din ile açıklayan, olayın sadece dini boyutuna bakan görüşe karşıt görüş olarak "ateizm" denilen görüş ortaya çıkmıştır. Bu görüşe inanan insan günümüz tanımı gibi dini reddetmemiş ancak her şeyi din ile açıklamayı seçmeyen insandır. Mesela bir tarla düşünelim bir de çiftci. Teist insanlar bu tarladaki mahsülü Allah'ın verdiğine inanır çiftcinin katkısı yoktur tamamen dini güçlerin işidir. Ama ateist insanlar bu mahsülü Allah'ın verdiğine ama insanın yetiştirdiğine inanır. Ve günümüz yobazlarının aksine bilim ile ilgilidirler.

    Not: ben bunu bir yerde okudum kendi yorumumu da katıp sizinle paylaşmak istedim. Bana mantıklı geldi. Atesit arkadaşlar hemen cephe almasın herkesin görüşüne saygım sonsuzdur.
    2 ...
  2. 2.
  3. din derslerinde "tanrı kabullenememe" olarak anlatılan hede.
    1 ...
  4. 3.
  5. (bkz: teiz teiz carl zeis) kafiyeli oldu lan sevdim ben bunu.
    0 ...
  6. 4.
  7. ateist kelimesi antik yunanda, anti ve teist kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir. yani kişinin anti teist olma biçimidir ateizm. her koşulda her durumda tanrıya inanmama halidir.
    1 ...
  8. 5.
  9. anti teist kelimesi belkide geçmiş dönemlerde din ile olay açıklama karşıtı anlamındadır.
    1 ...
  10. 6.
  11. ateizm kelimesi tanrılara inanan kişilerin, tapılan tanrılara inanmayanları nitelemek için söylediği "tanrısız - tanrısı olmayan" benzeri anlam taşıyan atheos kelimesinen türemiştir.

    düşüncelerin ifadesi kolaylaştıkça kişiler kendilerini nitelemek için bu kelimeyi kullanmaya başlamışlardır.

    nasıl ülkemizde inanmayanları inananlarca hedef göstererek "allahsız" diye yaftalama durumu varsa, bu da benzer şekilde ortaya çıkmıştır ve inançların baskı sisteminin bir kanıtı olarak da kalacaktır.

    not: ateizm kelimesi "-siz" anlamına gelen "a" ve tanrı anlamına gelen "theos" dan türemiştir. tanrısız anlamına gelir. antiteizm diye ayrı bir kavram bulunmaktadır ve karıştırılmamalıdır. antiteizm "tanrıya olan inanışa" karşı olan düşünceyi belirtir. dinlerin zararlı olduğunu ister ve ortadan kalkmalarının insanlık adına yararlı olduğunu düşünür. bir ateist antiteist olmayabileceği gibi, antiteizm yönü daha baskın da olabilir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük