teizm-ateizm. buradan yola çıkıldığında ateizm "teizm" olmayan demektir kısaca. kendine münhasır, her içinde bulunanın aynı görüşü savunduğu bir düşünce olduğunu da zannetmiyorum. tanrı/ilah inancı olmayanlar arasında da çok farklı yaklaşımları kabul edenler var. dinde tanrı, ruh, tin ve metafiziksel kavramlar mevcuttur ve bunlara bir inanış, itikat vardır oysa ateizm bunların büyük bir kısmını hatta hepsini diyelim reddetmese de üzerinde düşünüp kafa yormaz. hiç düşünmez anlamında değil bu dediklerim, sadece olmadıklarına dair farklı görüşler bildirir. buradan da nihilizme kayılır. bu kadar kısa ve net. sorusu olan?
yoksa, kimin neye inandığı da umurum da değil açıkçası. ben kendi adıma, kendi aklımla bir yaratıcı olduğu inancındayım. bunun aksini düşünenler de ne benden çok zeki ne de benden aptallar.
nottingen forest: şu şahane entariyi bile eksileyecek seviye de akıllıları görmek hakikaten şahane. tebrikler.
oku, onun adıyla oku! ama iyi anla, saman gibi kalma.*
BEN görmediğim şeye inanmam demek değildir, ona agnostizm denir. öğrensin şunları artık bu dinliler. aynı zamanda, "ben bir çok şeyi kavrayamıyorum kafam almıyo hadi hepsini tanrı yapmış olmuş aman ya" demek de değildir.
bilgiyle doğru orantılı artan kavram. evrende bilinçli bir varlık(tanrı) olduğunu reddeden bu toplum kendini bilime adamıştır ve her geçen gün biraz daha haklı çıkmaktadır.
takdir edilesi insanlardır çünkü yıllarca yakın çevrelerinden dinledikleri vaazlara göğüs germiş ve inançlarını sürdürmüşlerdir.
2001 11 eylülünde yaşanan saldırının en ilginç sonuçlarından biri olarak ortaya militan ateizm şeklinde sıçramıştır. 11 eylülde hristiyan köktendinciliğinin askeri uzantısı olan amerikan gücü ile islam tehditçisi vahşet çarpışmaya başladılar. bunun sonrası toz duman arasında aniden bazı anglosakson bilimadamları belirli bir merkez tarafından eylemleşmeksizin ortaya çıkarak ve daha eski felsefi tanrısal redediş prezentasyonlarından farklı şekilde tamamen, ilahi tartışmaları yok ve muhatab saymayarak bilimselliğin dibine vurmuş halde örgütlü dinlerin karşısına çıktılar.
yani neden, ateistler son zamanlarda bu kadar hırçınlar sorusunun cevabı biraz da 11 eylül 2001 de aranmalı. çünkü dünyada günümüzde varolan şiddetin çok büyük bir kısmı din referanslıdır. bu kendiliğinden olan hareketin islamiyete karşı olan ilgisi ve eleştirisi diğerlerine olan derecesinde olmayışını artık yavşaklığa mı veririz korkuya mı yoksa tamamen politically correct olalım aman derdine mi tam bilemesem de, ortaya ayrıca elin ateisti bizimki gibi değil bizimki sadece islama saldırıyor tadında orclar/troller çıkarmadı değil.
Dandik dandik rock gruplarına tapan, saçma sapan yazarların neredeyse altını değiştirebilecek ayarda olan, düşünüyorum kafamın içinde 40 tilki dolanıyor tarzı beyanları ifade ederken entellektüel havası kesen çocukların, ergen sivilcelerinin şeysidir bence.
konuşan hurma ağacına inanan müslüman kardeşlerim, sıçan çakıl taşına da inansın ozaman. hani din sahibi olmak çok iyi bir şeydir. hiç kafan yorulmaz. kafanın bazı şeyleri düşünmek için olan bölümü dinlenir eğer din sahibiysen. çünkü din kapatır o kullanmadığın bölümün açığını. yormazsın kendini. bu yüzden çoğu insan din sahibi olur ki, kafaları rahatlsın, açıklama getirmek için yormasınlar kendilerini. kısaca kafalarını çalıştırmazlar mantıklı olarak. dolayısıyla haklarında "hiç kafası çalışmıyor" diyebiliriz, iyi anlamda. bir de ateist olmak vardır. sürekli düşünmek zorundasındır. bazı şeyler hiç sığmaz mantığına, eksik kalmış bir sürü şey vardır. "din" gibi "tanrı" gibi basit bir olguya inanınıp rahatlamayı yakıştıramazsın kendine. "mal" gibi hissedersin kendini. dolayısıyla yorulursun. kafan çalışmaktadır çünkü, çakralar açık, işleyen demirde paslanmadığından sürekli düşünceler gelişir kafanda. salaklıkdır ateistlik, ne gereği var kullanıyosun beynini. inan bir tanrıya,dine rahatlasın kafan. ne olursa "allahın işi" de geç uğraşma. ah mal ateisler ah. malsınız. kafası çalışmayan her mantıklı insan gibi inançlı olsanıza. bazılarıda tanrıdan korktukları için tanrıya inanmayanlara ateist denir diyor. çok mantıklı evet. hı hı evet doğru tespit. sen "allah korkusu" adı altında sıçıyorsun altına, günde 5 kere enteresan hareketlerle ibadet ediyorsun, adam tanırya ana avrat kayıyor , varlığını kabul etmiyor o korkuyor dimi tanrıdan? evet çok mantıklı. "siz ateislere sövmeyi bıraktığınız gün, bende din, allah inancı olan kimselere sövmeyi bırakıcam" diyenlerde vardır belki. çok ayıp. saygı duyana saygı duyulur. ateistlik akıl işi değil hoca, malmısınız. kapat kontağı yapıştır dine. birde encük kanununa göre "tanrıya inanmamakta bir inançtır"mış. gerçekten ayakta alkışlanası bir mantık. o zaman sen inanmadığın her şeye tapıyorsun öyle mi? mesela kaplan siken sivri sineğe inanıyor musun? hayır değil mi? o zaman sen, kaplan siken sivri sineğe inanmamaya tapıyorsun. gerçekten zekice.
bak ne güzel demişsin sen, kendi içimden geldiği için diye. zaten mükafatı verecek olan Allah'tır ve ona kalmıştır bunun hesabı. burada o pekiştirici bir rol üstlenir. iç tutarlılık konusuna gelmeden önce "iyce boka sarmış bu dünyada iyiliği ister cennet sevgisi ile ister cehennem korkusu ile yapsın" düşüncesi aklına geliyor adamın.
tamam bunu kimse inkar etmiyor, ama herkesin de senin kadar güzel huylu olmasını bekleyemezsin ki, ayrıca şunu eklememe izin ver lütfen:
en güzeli ve tasavvuf büyüklerinin uyguladığı ne cennet özlemi ne de cehennem korkusu'dur, o sadece Allah rızası ve insanlık için yapar ne yaparsa. iyi de bundan güzel bir şey var mı? teşekkürler...
dünyadaki adaletsizlik ve düzensizliğin, karmaşanın olumlu veya olumsuz olarak ateizmle ilgisi olmadığı gibi dinlerini harfiyen yaşamayan insanların işlediği suçları dinin suçuymuş gibi görmek ne derece mantıklıdır? orası bir ayrı mesele,
diyelim ki ateizme şans verildi dünyanın çoğu ateist oldu, bu durumda insanlar yine suç işlemeyecekler diye bir kaide mi var? haa ben bilmiyorum ateizmin neleri emrettiğini ama iyilik güzellik diyorsa o dinlerde de var. yani gerek yok dinde suç bulmaya. suç eğitimsiz insanlarda...
peki ya Allah korkusu ile günah işlemeyen, hırsızlık yapmayan, cinsel taciz olaylarına girmeyenler, sırf dini inançlarından dolayı yapıyorlarsa ki bu kesim azımsanamaz onların gemi serbest bırakıldığında olabilecekler neler?
inanlara daha doğrusu inançsızlara bile saygım sonsuz. sonuçta yüce yaratan* bile onlara inanmama hakkı vermişse bana birşey demek düşmez.
ama şunu çok merak ediyorum. kötülük yapan, kul hakkı yiyen gibi toplumsal adaletin dengesini bozacak davranış içinde olanların cezaları nasıl verilecek. yani hiç bir ülkede mutlaka olarak adalet uygulanamıyor ve çok çoğumuz "diğer dünyada" artık diyerek içimizi soğuturken ateistler inançsızlıkları gerekir allaha, peygambere, kitaba, diğer dünya gibi olgulara inanmıyorlar. ee peki adli sistemde cezasını vermez iken haksızlar veya suçluların cezası ne olacak.
her ateist aydın değildir, ancak her aydın ateisttir. ateist olmayan birisi aydın olduğunu iddia ediyorsa bilin ki lanet olası bir üçkağıtçıdan başka bir şey değildir.
ispat edilemeyene karşı olduğu iddia edilen düşünce akımı. burada bir soruyu da beraberinde getirir: ateistlerin dayandığı en temel görüş,salt bilimin her şeyin çözümünü içinde barındırdığıdır. fakat bilimin de ispat edemediği binlerce "çözümsüz problem"i var. en düz ve akla ilk gelen soru ise şu : "canlılık nasıl oluştu?"
bir de şu var tabii; aynı ortamı paylaştığınız ateistler sizin dininizi köküne kadar sorgular ve siz gıkınızı çıkartmadan dinlersiniz,bilginiz dahilinde cevap verip ikna etmeye çalışırsınız. fakat siz onun görüşlerini sorgulamaya ve sorular sormaya başladığınızda, bu ülkede düşünce ve inanç/sızlık özgürlüğünün çiğnenmeye başladığını söyler bir çoğu. bu durum, her kimsenin olduğu gibi bilgisiz bir ateistin de oturup konuşulmaya değmeyecek bir insan olduğunu gösterir. bu da,ülkemizde her ateistin halka aydın olarak tanıtılmasının yanlışlığını ortaya koyar.
ateizm var olmaması dahi gereken bir tanımdır. hiç kimse kendini "astrolog olmayan" ya da "simyacı olmayan" biri diye tanımlama ihtiyacı hissetmez. elvis'in hâlen yaşadığından veya sadece çiftçilere ve onların sığırlarına rahatsızlık vermek için galakside yolculuk yapan dünya dışı varlıklar olduğundan kuşkulananları tanımlayan sözcüklerimiz yok. ateizm, düşünen insanların haksız dinsel inanışların varlığı karşısında seslerini çıkarmasından öte bir şey değildir.
ateizm beş duyu ile algılanmayan şeylere inanmamak değildir. ateizm sanrıların olgulara hükmedecek kadar hükmedici yapılmasına karşıdır. yani ateizm hissedilmeyene değil ispat edilemeyene karşıdır.