ateizm ve bilim

entry12 galeri1
    1.
  1. ateizm; bir yaratıcının varlığını reddetmek, herhangi bir metafizik düzenin olduğuna ve şu anda yaşanılan hayatın inanç yoluyla açıklanabileceğine karşı çıkmaktır. bu tanımlamayla bir dinsizlik halidir de sanılabilir. ancak bu sanı doğru değildir. bir tanrıyı ve yaratıcıyı kabul etmeyen, sadece öğretiler üzerine kurulu dinler de mevcuttur. dolayısıyla ateizmin bir yaratıcıyı kabul etmemesi, onun bir din olmadığı anlamına gelmemektedir.

    mutlak, teorik, pratik, ideolojik ateizm çeşitleri mevcuttur. diğer dinlerdeki mezhepler gibi, fikir ayrılıkları sebebiyle ortaya çıkan sonuçlardır. her akımın kendine has temsilcileri bulunmaktadır. ideolojik ateizm ise bir yönetim biçiminin politikası haline gelmiştir. sosyalist liderler ve düşünürler bu ateizm fikrini devlet politikası haline getirmişlerdir. (bkz: karl marx), (bkz: lenin)vb.

    birçok çeşitleri bulunmasına rağmen, hepsinin dayandığı temelde (bkz: materyalizm)dir(maddecilik). materyalizm ise eşya üzerine kurulmuş bir düşünce sistemidir. madde ve onun hareketleri haricinde hiç bir gerçekliği kabul etmemektedir. öyle ki düşüncelerin varlığını bile maddelerden yola çıkarak açıklama uğraşındadır. ona göre ruh ve metafizik tamamen safsatadır. bu açıklamalar doğrultusunda hayatın da bir maddenin hareketleri ve devinimleriyle günümüze ulaştığına kanaat getirmektedir. bir öz maddeye inanmaktadır yani. bu bağlamda materyalizm, maddeyi yani daha anlaşılır bir dille fiziği herşeyin önüne koymaktadır. işte burdan başlandığında ateizm ve bilim arasındaki bağlantı daha rahat anlaşılacaktır.

    kısacası bilim, ateizmin dayanak noktası olarak görülmekte. şimdi dayanak noktalarına bir göz atalım. özellikle (bkz: miller deneyi) bu konuda büyük bir öneme sahiptir. birçok eleştiri almasına rağmen büyük bir kesim tarafından zamanında kabul görmüştür. ancak günümüzde sayısız belirsizlikten ötürü kabul görmemektedir. diğer büyük öneme sahip bilimsel gerçeklik ise evrim teorisidir. bu teori bilim insanları tarafından büyük oranda kabul görmektedir. doğal seçilim vb. teoriler akla ve mantığa gayet uygun gelmektedir. ancak cansızlardan(atom, molekül, elektron, proton vb.) canlı varlıkların nasıl oluştuğunu bu evrim teorisi açıklayamamaktadır. ancak miller deneyini günümüzde de kabul eden insanlar bu teoriye sıkıca tutunmaktadır.

    bilimin ortaya attığı bir diğer görüş olan big bang teorisi ise evrenin nasıl oluştuğuna açıklık getirmektedir. hawking tarafından ortaya atılan bu görüş günümüzde en gerçekçi ve kapsamlı teoridir. big bangi kısaca özetlemek gerekirse şöyle anlatılabilir. dünyamız ve evren milyarlarca yıl önce aşırı sıcak ve yoğun bir noktadan(ki gerçekten bir nokta büyüklüğü varsayılmakta) devasa bir patlama ile meydana geldi. bu teori sayesinde evrenin sürekli genişliyor olduğu gerçeği ve gezegenlerin, yıldızların nasıl oluştuğu konularına açıklık getirildi.

    big bang te bahsettiğim gibi bir noktacıktan söz edilmekte. bahsedilen nokta materyalizmde de bahsi geçen öz maddeye ne kadar çok benziyor değil mi ? bu devasa patlamaya sebep olabilmesi için mucizevi bir güce sahip olması gereken bu noktacık bildiğimiz atom patlamalarının aksine atom altı parçaçıkların patlamasıyla meydana gelmeli. günümüzde cern de yapılan deney bu big bang teorisini yanıtlama yolunda önemli bir adım olarak gözüküyor. sadece labaratuvar şartlarında elde edilebilen bu parçacıklar doğada kendiliğinden bulunamıyor. cern bildiğiniz gibi kilometrelerce uzuntulukta dev mıknatıslarla çevrili bir tünele sahip bu deneyleri gerçekleştirmek için.

    doğada kendiliğinden bulunamayan bu parçacıklarla dolu noktacık, nasıl olur da tam evrenin başlangıcında kendi kendine ortaya çıkar ve bu devasa patlamayla zamanın başlangıcına, uzayın başlangıcına ve madde ile enerjinin başlangıcına sebep olur? hiçbirşeyin yoktan var olamayacağına inanan materyalist düşünce ve fizik buna nasıl açıklama getirebilir? bir kalemle çizer gibi başlangıca kim nokta atar ki ?
    3 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. Ateizm her dönemde olduğu gibi günümüzde de bilimsel değil felsefi ve psikolojik bir kabuldür. Gerçek bilim, insanı Allah'a ulaştırır .
    5 ...
  5. 4.
  6. ateizm düşüncesine sahip olan insanların savunduğu evrim teorisi bile allah'ı inkara yetmiyorken ateizm'i bilimsel saymak saçmalık olur.
    3 ...
  7. 5.
  8. Atesitlik her gün biraz daha sillesini ensesinde hissediyor artık, ateist sadece lise düzeyi ergenler tarafından hayatın sillesini yedikleri düşüncesi ile suçlu bulmak için Allahı yok sayma çabası içine girmesine sebep olmuştur.
    1 ...
  9. 6.
  10. hiçbir şekilde ilişkisi olmayan iki hede,

    biri felsefî bir görüş

    diğeri bugünki noktaya ulaşmasını sağlayan merak tabanlı olgu.

    bu olgu'nun, insanı, metafiziksel bir varlığa ulaştıracağı düşüncesi de çok saçma vesselam.
    0 ...
  11. 7.
  12. ABD bilimler akademisine kayıtlı bilim adamlarının % 93'ü Tamamen Ateist ve/veya Agnostik Ateisttir. Kalan % 3 lük kesimi de genelde Deisttir.

    Tabi Deizm den ne anlıyoruz. Deizm kısaca Tanrıya inanmaktır. Yani, Müslüman, Yahudi, Pagan, Budist vs. 40 bin tanrıdan birine inanan herkes Deisttir.

    Ancak günümüzde kendini Deist olarak tarih edenler genelde sadece bir yaratıcı olduğunu kabul eder, fakat dinlerin tamamen insan üretimi yalan olduğunu düşünür.

    Bu Ateist olmayan bilim adamları da çoğunluğu bu manada Deistdir.

    Dünyada bilim adamı statüsüne kabul edilebileceklerin içinde bir dine mensup, inanan vs. 1/10000 gibi bir rakamdan dahi daha düşük!

    Yani bütün bilim adamları Ateisttir diye bilirsin. Ama bütün Ateistler bilim adamıdır diye düşünmek ciddi sike sürülecek aklın yok demektir.

    Ateizm ile bilim asla çelişmez. Çünkü ateizm bir din, ideoloji filan değildir "anladınız mı LAN AMINA KODUKLARIM".

    insanlığın inandığını söylediği hiç bir dine ve o dinin tanrısı veya tanrılarına inanmıyoruz. Mutlak bir yaratıcı veya yaratıcılar yoktur veya vardır da demiyoruz.

    Evren dahil bütün bu oluşumun ilk ortaya çıkışında bir canlı veya canlıların müdahalesi olup olmadığı da evrene dair diğer katrilyonlarca teori gibi olasılıklardan sadece bir tanesidir.

    Ateizm akıl ve mantığı temel edinir, dinlere bu açıdan yaklaşır. Zaten hiç biri akla, mantığa sığmaz derecede saçma olduğuna karara verir. Bu süreçte de bilimin sunduğu gerçekleri de değerlendirmeye alır.

    Zaten bilim nedir? Sözlük anlamına bakıldığında da Ateizmin dinlere yaklaşımı gibi çok benzer bir anlamı vardır. ikisi de olaylara mevcut % 100 kanıtlamış veriler üzerinden değerlendirme yaparak yaklaşır ve sonuca varır. Hatta sonuca varmakla da yetinmez, yeni sorular üretir.

    Dinci ise her hangi bir kanıt ihtiyacı duymadan, tamamen duygularına hitap eden ne ise onu din olarak düzenler ve ona inanır. Bu nedenledir ki bütün dinlerde dini sorgulamak, kurcalamak yasaktır.

    Dinciye göre soru cevap çok basittir! Örneğin yerde bir kan görse her hangi bir analiz yapıp delillerle % 100 destekleyip sonuca ulaşma gereği duymaz.

    Direkt kana bakar! Kırmızı olduğuna göre bu kan, kan olduğuna göre insandan dökülmüş, insandan döküldüğüne göre bir insan bir diğer bir insan öldürmüş, aha şu karşıdan gelenin üstünde de kan var, demek ki öldüren bu, hemen bunun kafasını keselim der ve anında keser!

    Üstünde leke olan adam olayla alakalı mı? Veya yerdeki kan bir insana mı ait? vb. diye sormayı geçtim dahi yerdeki kan mı vişne suyumu bunu dahi analiz etme gereği duymaz. Şerdeki leke eğer onun kafasındaki kan görüntüsüne yakın ise, o anında kesin sonuca ulaşır!

    Ateizm ise bütün analizler yapıldıktan sonra dahi % 100 tatmin olmaz, her daim araştırmaya devam eder. Sebebe ve sonuçları din gibi hurafelere kesinlikle bağlamadığı için her daim bilim gösterdiği yola ilerlemeye özen gösterir!

    Not: Lan Ateistin karşısına şu basma kalıp şeylerle çıkmayın AMK. Siz dincilerin kullandığı hemen hemen bütün demagojiler 18. YY KAtolik Kilisesine ait. Hepis de göt edilip, cevabı verilerek çürütülmüş demagojiler.

    Kilise bile artık bunları sorgulamaktan, Saçma salak demagojiler ile Ateistlerle çatışmaktan vazgeçti. Çünkü biliyorlar ki bütün olaylara tamamen mantık ve delil ile yaklaşmak temel ideolojisine dönüşmüş bir fikrin karşısına hayal ürünü hikayelerle ve demagoji ile çıkarak onu alt edemezsin! Olacak tek şey rezil duruma düşmek!!!

    https://www.youtube.com/watch?v=RloQipGAWVY
    0 ...
  13. 8.
  14. yazılanları işsizdim okudum. ateizm de dindir çünkü tanrıya inanmadığı halde din olan inanç biçimleri var.
    yanlış. ateizm tüm metafiziği reddeder ve gerçeğe materyalist temelde ulaşır. sizin o tanrısız dinler dediğiniz şeyler( budizm, şintoizm i kastediyorsunuz aslında) içlerinde metafizik ögeler taşıdığı için ateizmle bağdaşmaz çünkü ateizm de ruh inancı da yoktur. onlar ruhlara inanıyorlar, atalarına tapıyorlar ve doğaüstü inanç da taşıyorlar. bu sadece tanrı kavramı altında olmasını gerektirmez.
    ateizm bilimsel bir kabul değildir diyen, ateizm bilimselliği reddediyor diyen, ateizmi bilim desteklemez diyen ve bunla yetinmeyip bokunu çıkartıp bilim ateizmi yalanlıyor diyen harbi harbi su katılmamış maldır.

    bilimin temel iddiası ve uğraş alanı tek töz olan madde iken ikinci bir tözü kabul etmemesi bakımından doğal olarak materyalisttir. yani bilim ruh, şeytan, ne biliyim tanrı, spagetti canavarı artık ne korsanız koyun bunlara uğraşmaz çünkü bunları bir gerçeklik olarak almaz.
    ne tesadüf ki ateistler de olağanüstülüğü hedef almaz, madde ve enerji( bunlar birbirine dönüşür) dışında başka bir töz kabul etmez. halbuki hiç alakası yok dimi?
    bilim temelini deney ve gözleme dayandırır, deney ve gözlemin mümkün olmadığı alanları yok sayar ve bilimin içine katmaz.
    ateizm de ne tesadüf ki deney ve gözlem dışında hiçbir şeyi felsefi olarak içine katmaz. yani vahiy kaynaklı bilgi, ya da mistik yoldan edinilen bilgi gibi şeyleri kendine referans alıp buradan edindiği sanılan bilgilere itibar göstermez, gerçekliğiyle ilgilenmez.
    bilimin bir başka iddiası ise olanı olanla açıklamak ve bu açıklamada hiçbir olağanüstülüğe yer vermemektir.
    ateizme bakıyorsan o da olanı olanla açıklayıp hiçbir olağanüstülüğe yer vermiyor.
    bilime bakıyorsun gerçeği bilme yolu aynı zamana onu temellendirmeyle aynı ee ateizme bakıyorsun gerçeği bilme yolu onu temellenirmesi aynı. ikisi de gerçeğe ulaşma da aynı yolu izliyor ve o yol dışındaki bilgileri gerçek kabul etmiyor.

    tüm bunları hesaba katarsak ateizm nasıl bilimin reddettiği, yalanladığı bir fikir olabiliyor? bilim bal gibi de ateizm ile iç içe ve aynı felsefi altyapıyla oluşturulmuş, aynı amaca hizmet eden, aynı yöntemi kullanan bir ortaklık.

    din ise vahiy destekli olduğunu iddia eden bazen tamamen bir arabın mağarada gördüğü halüsülayonlara dayalı, test edilmesi dahi mümkün olmayan bir safsata dizisi. bilim sizi yalanlamıyor çünkü fikirlerinizi dikkate alabilecek bir felsefi bakışa sahip değil.
    evet.
    0 ...
  15. 9.
  16. birbiriyle uzaktan yakından alakası olmayan iki kavram.

    bu amk embesilleri blaise pascal ismini de duymamışlar herhalde.

    bir insanın bir dine inanmasıyla 19 yaşında geometri kitabı yazabilme ilhamına sahip olmasının birbiriyle alakası yoktur.

    bunu o küçük bok beyinlerinize sokun ve ateizminizi de dininizi de siktirtmeyin bana. bok beyinliler.

    (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham). (bkz: ilham).

    velhasıl, ilham metafizik değildir.
    bilim yapmak için ilham gerekir.
    ateizm ilham doğurmadığı gibi din de ilham öldürmez.
    insanın birinin bilim yapacağı varsa yapar. yoksa salak salak ateistim o yüzden bilimselim havası takınır. oysa sikko sıradan herifin tekidir -ki etrafta bol bol görürüz bunlardan. bütün bunları anlamak için biraz diyalektik gerekir. ama celal şengör gibi dinozor kılıklı dallamalar diyalektiğe salaklık dediği için, onun öğrencileri de laftan anlamaz...
    1 ...
  17. 10.
  18. Ateizm merakı tetikler. Merakta bilimi. Dinlerin özeti ol dedi ve oldudan ibarettir. Böyle bişeye inanan insanda ne merak duygusu olur nede başka bişey. Celal hoca o yüzden dinlerin bilime engel olduğunu söylemiştir.
    0 ...
  19. 11.
  20. 12.
  21. din ve inancı din ve inanç olmayandan ayıran en güçlü kavram tabiatüstücülüktür. nitekim tarihte her daim manaya tapma vardır. insanlar bir taşa taparken bile onun niteliklerini yüceltmezler, arkasında var olan ruhun onda ikametini bu ikamet sayesinde o taşta bir üstünlük bulunduğuna inanırlar. manaya yüklenen anlamda en temel halinde bir tabiatüstü varlığa işaret eder. bu tabiatüstücü algının en ilkel biçimi var olan her şeye ruh yükleyip bu ruhların birbiriyle olan ilişkisi üzerinden doğayı anlama ve açıklama girişimi olmuştur. nitekim bilimin dinden zamanla ayrılarak kopması ve farklı bir şey haline gelmesi, dindarların ruhlarla dolu dünyasını temizleme üzerinedir. dolayısıyla bilim ve ateizm gibi iki düşüncenin dinlere karşı ortak tutumu materyalist doğasından kaynaklıdır. bilim tabiatüstüyle ilgili bir yalanlama veya doğrulama girişiminde bulunmazken ateizmin bu alanla ilgili kesin reddi bu ikisini nasıl bir yapar?

    çok basit, eğer bilim tabiatın işleyişini açıklamada tabiatüstücülüğe başvurursa o halde o bilim olmaktan çıkıp dine dönüşür. dolayısıyla bilimin temelde materyalist doğası onun aynı zamanda varlığının temelidir. bilim aslında var olan bu koca sistemi açıklamada hiçbir doğaüstü güce başvurmama üzerine bir anlayışla hareket eder ve şu ana kadar ki kazanımları bu yöntemin gerçekliğine bizi ikna etmede yeterlidir. ayrıca biz bilimsel bir disiplinle bu koca sistemi açıklayabiliyorsak o halde arkasında mana aramaya veya kutsallar aramaya gerek yoktur.

    işte bu sebeplerden dolayı ateizm ve bilim asla ayrılamaz iki özü taşır. o da materyalizmdir. bilim ateist düşüncenin disiplinidir de denebilir ve eğer bir gün bilim tabiatüstü varlıkları kanıtladığını iddia ederse artık o alanda deneyselliğin biteceğini anlayabiliriz ve bu bilimin de sonu olduğu anlamına geliyor.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük