ateizm inanç değildir

entry10 galeri0
    1.
  1. Ateizm ilahi Bir inanç Değildir

    Felsefe forumlarında ya da sosyal medyada Tanrı'nın varlığı üzerine uzun uzun tartıştığınızda, maalesef sıklıkla bir çok inananın ateizmi açık bir şekilde yanlış anladığını görürsünüz.

    Kim bilir kaç defa yazdıklarıma cevap olarak sağlam argümanlardan yoksun insanlar tarafından sürekli olarak “en nihayetinde ateizm de diğerleri gibi bir dindir” ya da “ateistler inanmadıklarına inananlardır” hatta daha da ileri gidip “biz ateistler yüreğimizin derinlerinde Tanrı'ya inanırız ama bunu itiraf etmek istemeyiz” gibi iddialarla karşılaşmışımdır. (aynen!)

    Bu sebeple birkaç şeyi açığa kavuşturmanın ve ateizmin ne olup ne olmadığı hakkında basit bir açıklamanın son derece faydalı olacağına inanıyorum.

    Başlangıç Noktası

    Size ateizm ile ilgili açıklamamı yazmadan önce, dünya üzerinde bir çok mit, inanç, efsane, mucize hikayeleri, özellikle de insanlığın farklı dönemlerine göre değişiklik gösteren, dine ya da coğrafi bölgeye göre kendine has ya da büyük ilahi bir aileye ait olduğu iddia edilen hatırı sayılır bir tanrı ve ilah listesi bulunduğunu hatırlamak oldukça önemli.

    Eğer insanoğlu bilmediği ya da fiziksel olarak korktuğu şeyler üzerine bu kadar çok sayıda hayali efsane yaratmadan, kendisini çevreleyen şu biricik dünya ile uyum içinde yaşayabilseydi, bugün ateizmin varlığına da gerek kalmazdı.

    Ateizmin Tarifi

    Aşağıda sunduğum tarifin “yetersiz kanıtlar” üzerine kurulu bir tarif olduğunu söylemek isterim.

    "Ateizm, tüm dinler tarafından tarih boyunca yaratılıp, insanoğluna tartışılmaz yüce gerçekler olarak sunulmuş sayısız ilahın varlığına dair çok ciddi bir kanıt eksikliği üzerine kurulmuş rengarenk bir düşünce okuludur.ilahiyatçıların biraz daha yapılandırdıkları kanıtların taslakları bile, tabi bu taslaklar mevcut olduğunda, inançlarının gerçek olması ihtimali o kadar küçüktür ki, bunların üzerine kafa yormak bile imkansızdır. Bu yüzden de bu kanıt taslakları ateistlerin gözünde son derece cılızdır. "

    Bazılar doğru olarak diyecektir ki, bunun nedeni inananların getirecek bir kanıtı olmamasıdır. Ama burada, özellikle inananların ve ateistlerin içinde yaşadığı evrenin varoluş nedenlerini konuştuğu felsefi bir tartışma amacıyla bulunuyoruz. Bu durumda, bir tartışma ortamında her adımda tarafların kanıt sunması gereklidir.

    Ateizm bir inanç değildir

    Bu tanımla artık açıkça söyleyebiliriz ki, ateizm günümüzün ve geçmişin dindarları tarafından ileri sürülen çeşitli inançların detaylı bir incelemesi sonucu ortaya çıkmıştır. Bana göre Ateist (ki bu makalenin yazarıyla tam bir fikir birliği içinde olarak) tarih ve dünya üzerindeki dinlerin içeriği üzerine, özellikle de onların referans kitapları (incil, Kuran, Tevrat vs) aracılığıyla daha fazla bilgi edinmek isteyen kişidir.

    Bu yüzden ateizm, diğerlerinin arasında yer alan bir din ya da inkar edilen inancın yerini alan başka bir inanç değildir. Hayır, bunun yerine ateizm, inananların tanrının gerçek dünyada ya da ötesinde varlığını kanıtlamak için ısrarlarının, hatta koşulsuz olarak boyun eğme iddialarının ve inanan insanların yaptıklarını, efsanelerini, ritüellerini mantıklı göstermek için sundukları kanıtların yetersiz olduğunu algılamaktır.

    Öyleyse bir ateist “Ben tanrıya inanmıyorum” dediğinde bunun anlamı “Tanrının varlığına bir an için bile inanmamı sağlayacak olası hiç bir değerli kanıt yok” demektir. Bu yüzden “Ben tanrıya inanmıyorum” cümlesindeli “inanmak” kelimesini cümlenin anlamsal içeriğinden çıkarabiliriz.
    Bir kez daha belirtmemize gerek bile yok: Bu yüzden ateist bir inanç, hatta inançsızlık aşılamaya çalışmaz, ateist herşeyden önce zihnini kullanarak reddeden bir bireydir.

    Ateizm dini fikirlerin tartışılması konusunda tam üyelik başvurusu yapmış kişidir. Ama ateistin elinde sunacağı, insanların tüm diğer inançlarını muzaffer bir şekilde dengeleyecek ve özgün olan tek bir gerçek yoktur.

    Ateizm Özgür Düşüncedir

    Ateist, dünya üzerindeki biliminsanları ve felsefi görüşlere açık, insanın tek ve benzersiz hayatını nasıl kullanacağı konusunda özgür bir bireydir. Ateist, etrafındaki olaylar ve insanlara üzerine, kendisine inkar edemeyeceği dogmalar ve varlığı ile ilgili fikirlerine zorla ayar çekmeye çalışan dini otoritelere başvurmadan kendi fikrini inşa edebilen insandır. Bu, insanların bilimsel çalışmaları, sayısız popüler kitap ve büyük filozofların bilgi verici çalışmalarına başvurmayacağı anlamına gelmez. Ateizm özgür düşüncedir.

    Ateist, fikirleri ve duygularıyla uyumlu olarak ahlaklı olma konusunda da özgürdür. Araştırma özgürlüğü, M. Robert Spaemann'ın “Ahlakın Temel Kavramları” kitabında da çok güzel açıkladığı gibi, evrensel olarak düşünülmesi mümkün olan ahlakın ortak paylaşımı, tüm insanlık için geçerlidir. Özellikle ahlakın dindar dünyadan tamamen bağımsız olduğunu bilirken, şu da bir gerçektir ki, bunu artık günümüzde görmek zordur. Mr Spaemann, ki kendisi hristiyandır, bu harika kitabının tek bir paragrafında bile ahlakın temellerini açıklamak için tanrıdan asla bahsetmez.

    Ateizm bir din değildir

    Ateizmde dinaadamları yoktur, ibadet, insanlar açlıktan ölürken ikiyüzlü ve komik oruç tutma dönemleri de yoktur. Nedenini bile anlamadan uydurulmuş atalardan gelen gelenekler, insanlığın sürekli büyüyen bilgi birikimiyle bile gelişim göstermeyen değişmez dogmalar, ateizmin tanımıyla ilgili özel inançlar bulunmaz ateizmde. Ateistlerin gözlerini kapatıp, hatta daha da iyisi beyinlerini aldırıp takip edecekleri peygamberleri de yoktur. Ateizmde birşeyleri kurban etmeniz gerekmez, ve hristiyanlık tarafından söylendiği gibi varolmak günaha neden olan bir şey değildir. insanları küçümseyen bir tanrının önünde diz çökerek ve boyun eğerek tüm insanlığı meleyen koyunlara çeviren şeyler yoktur. Sevgi dolu olduğu söylenen aynı tanrının eliyle korkunç bir yer olduğu söylenen cehennemde sonsuza kadar işkence görme korkusu da yoktur ateizmde. Her düşündüğümde gülmekten kendimi alamadığım cehenneme ve aynı zamanda cennete inanmak son derece saçmadır.

    Ateizm, önce düşünüp, ardından da ilahiyatçılar tarafından sizi kendi dogmalarının esiri yapmak için uydurulmuş herşeyi reddetmeniz fikrinden doğmuştur. Dogmaların bir amacı vardır: Hayatınızdan size mutluluk veren herşeyi söküp atmanız.

    Ateistlerin hedefi nedir?

    Bir ateist nihai ve kaçınılmaz olan ölüme doğru yol alır ve bunu yaparken inananları olmayan bir ilahi dünya fikriyle korkutan umutsuzluk hissine kapılmadan yapar. Umutsuzluğun kendisi de en nihayetinde din tarafından yaratılmıştır.

    Tanrıların insanlar tarafından uydurulduğu için var olmadığını anlamış ateist için hayat kelimesi boş bir dünya kelimesiyle aynı anlama gelmez. Tam tersine, tanrının yokluğunda bu kelime gerçek anlamını bulur : sonunda insanoğlu günlük hayatın gerçekliğinde, kendi varlığını kendi elinde tutar.

    Ateistin sevdiği insanlarla beraber yaşayacağı sadece tek bir hayatı vardır. Evet, varlığı son bulmadan önce mutlu olacağı tek bir hayat, doğanın güzelliklerinin kıymetini bileceği tek hayat, güzel şeyler yapacağı tek bir hayat, her bir anının yoğun biçimde keyfini çıkaracağı bir hayat, kendisiyle barışıp iç huzura ulaşabileceği bir hayat, kendi bilgeliğini inşa edebileceği ve birazını kendinden sonraki nesillere ileteceği bir hayat.

    Tek bir hayat hem az, hem de çoktur

    Ateist sıklıkla insanlığının ve dostlarıyla kardeşliğinin öneminin tam olarak farkındadır. Bunun tek bir amacı vardır: her zaman daha iyi bir insan ol (Nietzsche'nin meşhur “üstün insanı”) ve daha adil ve mutlu bir toplum inşa etmek için alçakgönüllülükle yardım et: Dünya üzerinde günün birinde görmeyi umut ettiğimiz tek makul hedef, şu söz verilen hayali cennetten bile daha harika olurdu.

    Gerçekte, ateistler ölümden korkmazlar, özellikle de büyük italyan bilimadamının şu tavsiyesine uydukları zaman:

    "iyi geçirilmiş meşgul bir gün güzel bir uykuyla, iyi yaşanmış bir hayatta huzurlu bir ölümle son bulur. "-Leonardo Da Vinci

    çeviri sahibi; Murat Ayyıldız.
    çevrilen yazı; http://www.atheeshumanist...-croyance/#more-569%C2%A0
    6 ...
  2. 2.
  3. Allaha inanmamak nasıl bir şeydir yahu b senin bu dünyada yaşama sebebin allaha kulluk yapmaktır bunu da mı umursamıyorsun peygamberlere ve dini nitelik taşıyan kitaplara meleklere ateistler cayır cayır yanacaksınız az aklı mantığı kullanın idealizm i benimseyin materyalizmi değil.
    1 ...
  4. 3.
  5. bir şeyin yokluğunu söylemek nasıl ilk önce bir kere var olduğunu kabul etmekse öyledir işte.
    0 ...
  6. 4.
  7. ateizm inançsızlıktır hiç bir şeye inanmamak.
    1 ...
  8. 5.
  9. ateizm hiçbir şeye inanmamaktır.

    bilmemek değil, başlık açarken araştırmamak ayıptır.
    0 ...
  10. 6.
  11. inanç görünmeyene inanmaktır.
    (bkz: ne alaka)
    0 ...
  12. 7.
  13. 8.
  14. tanrı bana göre gereksiz bir şeydir. var olsa bile o, dünyadaki asosyal bir insandan bile kat be kat aşağı bir varlıktır.

    bir amacı yoktur. her şeye gücü yetiyor olabilir ama bunun iyi bir şey olduğunu sanmıyorum.

    iyi ki aciz insanlarız.

    şüphesiz hırslarımız bizi yanlışa yöneltirdi.

    tanrının yokluğu ispatlanıncaya kadar ateizm bir inançtır.
    0 ...
  15. 9.
  16. ateizmde inanma hali yoktur. şüpheci, mantıksal emin olma hali vardır. dolayısıyla gerçek ateistteki inanmama eylemi bir inanç yani allah'ın var olmadığına inanma hali değil hiç; mantıksal olarak var olmadığından emin olma hali. hani cahil ateistler var mı? elbette var, allah'ın var olmadığına inanıyorlar, allah'a inanmama hali var. dikkatinizi çekerim bunlarınki bir inançtır. ateist olmaya özenen insanlar bunlar. neden mi? mantıksal düşünme konusunda problemli, ateizmi duygusal sebeplere indiren insanlar ki ateist de değiller maalesef. yazık yani, başlarına gelen kötü bir olaydan dolayı duygusal sebep temelli bir inanmama, allah'ın var olduğu iddiasına karşı allah'ın var olmadığına inanma hali.
    0 ...
  17. 10.
  18. var olmadığından emin olma hali var. mantığa dayalı bu. allah, tanrı iddiasının 33 milyondan fazla farklı tür, şekil, versiyonundan sadece biridir. tanrı iddiasına karşı bir iddiadır; "tanrı vardır ve allah'tır iddiası" var olduğu iddiasına akılla yöneltilen bir reddir ateizm. şirinler, noel baba, hayalet, cin vb. şeylerin sınıfındadır. ve bu şeylerin var olmadığından eminizdir. var olmadığını ispatlamaya çalışmayız. mantık dersinizi alınız en yakın eğitim kurumundan, lisede bu ders varken kaçmayın okuldan... allah'ın var olduğunu kabul etmiyoruz ki allah'ın yok olduğuna, var olmadığına inanalım; inkar ettiğimiz bir şey yok. inanma hali yok.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük