Yadsınamayacak olan güçtür. Ateist olmak insanı akıllı yapmaz. Ancak akıllı olmak insanı ateist olmaya itebilir. Bu yüzdendir ki birçok bilim adamı ateist'tir. Bu da onları dogmatik düşünceden çok rasyonal düşünceye iter. Bu durumda ateizm'in bilim dalına çok şey vermiştir...
ateistlerin kendi içinde düşündükleri güçtür. aslında bu güç bir hiçtir ama gel gelelim bazı insanlar buna inanmamakta ısrar ediyor. akıllı olmak insanı ateist olmaya itiyor yerine şüpheci olmak insanı ateist olmaya itiyor desek daha doğru olur gibime geliyor.
Pozitivizm ile zirve yapmış bilimselliğinden kaynaklanan bir güçtür. Ancak akıllı dindarlar görülüyor ki bir yöntem olarak pozitivizme ve felsefe alanında ise materyalizme karşı sav üretemedikleri için yöntemi uygulayan bilim adamlarına saldırmayı yeğliyorlar. Ancak ateizm gerek materyalist felsefeyi gerekse pozitivizmi bir araştırma yöntemi olarak sadece insanlar üzerinde değil tüm canlı ve cansız varlıklar üzerinde uyguladıkları için , hareket noktası insan olan iman edenlerin dar idealist , hegelci diyalektikten ve post modernizmden yola çıkan dünyayı ve kendilerini algıla sürecinin bayağılını ve öznelliğini yüzlerine rahatça çarpabiliyor. Neticede ateizm , rasyonalizmin ötesine geçerek diyalektik materyalizmin bilimselliğine kavuşan ve bilimsel yöntemlerin objektifliğine yaslanan bugün pozitivizmin ulaştığı en yüksek algılama biçimine dönüşüyor.
islamiyet ve allah inancıyla alakalı bir şey vardır, denir ki; insan aklı gerçekten çok gelişmiştir fakat, kimsenin aklı yaratıcı'yı çözmeye yetmez. bu sebeple yaratıcı'nın varlığının sebebi ya da nasıl olduğu hakkında çok düşünülmesi önerilmez hatta istenmez. zira düşünüp bunun sonucunu bulan yoktur.
ama bilim adamı dediğimiz insanların temel işi düşünmek olduğundan ve evrenin nasıl oluştuğu ve bir yaratıcının var olup olmadığı -kimilerine göre- hala dünyanın en büyük çözülmeyeni olduğundan bunun üzerine kafa yormak hemen hemen hepsinin yaptığı iştir.
peki bunu düşünmek neden istenmez; işte bunun için. gereğinden fazla düşünmek -çoğunlukla- tamamen inançsız olup, dinsiz olmaya sebebiyet verir. ya da kayıtsız şartsız inanmayı kabul ederek dine yönelmeye.
dinde inanç vardır, inanmak vardır. bazı şeyleri görmesen de inanman gerekir.
bunun akıllı olmakla çok alakası yoktur esasen. düşünme tarzınla ilgilidir.
ateizm de bu açıdan güçlü olacaksa eğer, olsun varsın. zira gerçek olanı her geçen gün daha fazla insan anlıyor.
Bir şeyin büyüklüğünün ancak nispetle anlaşılabileceği gerçeğini hatırlatan cümle. "Ne kadar da büyük bir gemi..." dedirtecek büyüklükte bir geminin, 100 km yükseklikten, kocaman dünyanın üzerindeki kocaman okyanuslardaki kocaman dalgalar arasında görülememesi, o kocaman dünyanın ise evrende iğne başı kadar dahi büyüklüğünün olmadığı gerçeğine götürmesi gibi... önceki cümlelerdeki o kocaman dünyanın üzerinde dahi minicik bir nokta kadar yeri olmayan insanın, kendini oluşturan atomların, elementlerin tesadüfler eseri birleştiğine inanması mantıksızlığını akıllı olmanın işareti gibi göstermek akılsızlığı ile ateizmin güçsüzlüğü ve çaresizliğini güç olarak göstermek de ayrıca benzerlikler göstermektedir.