ateisten gelen iyilik müslümandan gelen iyilik allah katında aynıdır. allah insanları sınıflara ayırmaz. bu işlerin islamla ilgisi olmayıp gönül ve karakter meselesidir. ateist insanları bu kadar yerin dibine sokmaya gerek yok, yaptıkları her her iyilik veya kötülük ahirette sorgulanacak. arpa eken arpa. buğday eken buğday biçecek. bu kadar basit.
niyete bağlı bir gerekçedir, sırf farz olduğu için yapılan iyilik vardır sevap kazanmak için , diğeri ise ister inançsız olsun ister inanan insanlık için yaptığı iyilikdir*
Müslümandan gelen iyilikte çıkar vardır.Kabul etmesede içten içe kazandığı sevap puanlarını toplayabilir.Ataist iyilik yapıyosa çıkar gözetmiyordur insanlığından yapıyordur.Sevap mevap sikinde değildir en azından
iyilik yapıp sevap kazandım diye düşünmez müslüman, iyilik yapmak zaten alışkanlıktır onun için. Ateist zaten yemiş yiyeceğini boşa iyilikle falan kasmasın.
ateistten gelen iyiliğin ahirette değerlendirmeye alınmayacağı karşılaştırma. sevap point lerin birikmesi için önce iman gerekir.
fakat her ateist, firavunla aynı karavanı paylaşacak diye birşey elbette yoktur. cehennemde 7 farklı katman var.
mesela; peygamberimiz (s.a.v), kendisine hep iyilik yapıp, onu yetiştiren amcası ebu talip, son nefesinde gururuna yenilerek: "mekkenin kadınlarını kendime güldürtmem" diyerek iman etme teklifini geri çevirince çok üzülmüş ve kendisi için af dilemek istemiştir. bunun üzerine şu ayet inmiştir : "cehennem ehli oldukları açıkça kendilerine belli olduktan sonra, -yakınları da olsalar- allah'a ortak koşanlar için af dilemek ne peygambere yaraşır ne de mü'minlere."
(bkz: tevbe suresi 113)
Bir hadisi şerifte de peygamber (s.a.v), ateşin amcasının topuklarını aşmayacağını söylemiştir. yani azabı diğer müşriklerinki gibi olmayacaktır. başka bir hadiste de cömert kafirlerin diğerlerinden farklı bir muameleye tabi tutulacağını söylemiştir,mesela.
Sevap point icin yapilan iyilikle, kisisel haz icin yapilan iyilik arasinda fark goremiyorum. Bir sekilde karsiligini almis olma hissi uyandirmis olur. Mukafat beklenmeden yapilan her iyilik esittir.
ateist iyilik yaparken bir beklenti içindedir. en azından bir taktir edilme durumunu yaşamak ister. bunu istemeyen lafta istemez. Müslüman ise bu işi sadece allah için yapar(yapmalıdır) yani kendi benliğini ortadan kaldırır. Bu nedenle müslümanın iyiliği naifdir, doğaldır. ateist in iyiliğindeki durum ise belirsizdir. sonradan içinden ... çıkabilir.