Herkes kur'anı iyi bilebilir bunda bir mesele yok. Ne var ki asıl mesele yorumlayabilmektir. Yorumlamaksa her şeyden önce o inancı bizzat icra etmekle mümkündür.
incili defalarca okudum, notlar aldım, düşünüp sorguladım, pasaj numaralarını vererek konusabılecek kadar iyi çalıştım uzerinde ancak onu hiç bir zaman bir Hıristiyan gibi anlayamayacağım, onlar gibi yorumlayamayacağım.
Ayrıca, Bilmek anlamak anlamına gelmez. ilk önce bunun bilincine varmak gerekir.
bilmek ile inanmanın birbirinden ayrı konular olduğunun ifadesidir.
kuran ı bilmek ya da ayrıntılarıyla bilmek inanmaya sebep değildir. inanç, kuran ı öğrenmeye, araştırmaya sebeptir.
genelleme yapmak yanlış aslında. sözde ateistleri ve müslümanlığın hakkını verenleri katmazsak doğru önermedir. zaten baktığımızda türkiye'deki müslümanların en az %80'i -ki buna bende dahilim- kuran'ın mealini baştan sona okumamıştır. tabiri caizse müslümanlığı yalnızca gelenek gibi devam ettirmektedir. hal böyle olunca çokta ateist bir insanla birşeyler tartışacak düzeyde bilgiye sahip değildir. türkiye'de bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak oldukça yaygın bir gelenektir, bu da onlardan biri fikrimce.
bir çok ateist genelde yıllar boyunca kuran ı okumuş ve bunun sonucunda dinden çıkmayı kendisine uygun görmüştür ancak bir çok Müslüman ile tartışmaya girerseniz şöyle tepkiler alacaksınız
- ne? öyle bir şey mi yazıyor?
- orada öyle demek istememiştir
- bence öyle değildir...