Ateistlerin içerisinde aklı başında insan olabileceği gibi, müaslümanların, hristiyanların, musevilerin içerisindede aklı başında insanlar vardır. Aklı başında olmak durumu, ateizmle orantılı birdurum değildir. Geri zekalı ateistlerin varlığıda inkar edilemez bir durumdur. bu tip ateistlere sözlükte sık sık rastlayabilirsiniz.
hırsızlık yapmamak için, tecavüz etmemek için, doğanın dengenin bir parçası olduklarını unutmadan yaşamaları için, herkesin en az kendisi kadar insan olduğunu hatırlamaları için tanrıya kitaba ihtiyaç duymazlar. tek ihtiyaçları vardır; vicdan sahibi olmak, insan olmak. bu yüzden işi dallanıp budaklandırmaya ihtiyaç duymazlar herşey çok kısa ve nettir. yine bu yüzden evet çoğu zaman aklı başında insanlardır. ha bu aklı başında olmayan denyo ateistlerin de varolduğu gerçeğini değiştirmez.
kendim de bu gruba dahil olsam da gereksiz genelleme olduğunu düşünüyorum. aklı başında olan adam inançlar ve inanmayaışlar doğrultusunda insanları sınıflandırmaz.
peyami safa ile bir hayranı arasında geçen diyalog;
kişi- sizin gibi bir dehanın, allah denen bir şeye inanmasını anlayamıyorum peyami safa- alimler, bilginler, dehalar arasında (bkz: allah) a inanan çoktur, eşekler arasında ise hiç yoktur.
kendi içinde çelişen cümle. hem ateist, hem aklı başında olmak. fantazi olsa gerek.
ateist olsun veya olmasın insanlar değer yargılarına sahip. değer yargıları ise dogma diye nitelediğiniz insanların sabitleştirdiği fikirleri. mesela ateistlerin aklı başında olduğu yargısı bile bir dogma. bunu kanıtlayan hiçbir delil yok ama ateist insan buna inanmak istiyor. ama aslında düşünürlerse dogmalar insanların milyonlarca yıllık tecrübelerinin sonucu... bu "doğru değer yargılarımızın" kaynaklandığı dogmaların olmadığı veya güçsüzleştiği toplumlara bakalım. inançsız toplumlarda her türlü kötülük daha fazla güçleniyor. ama kötülük nedir? başka insana zarar vermek... oysa tüm dinler insanların kutsallığından, onlara zarar vermenin kötülüğünden bahsederken buna dogmaların sebep olduğunu zanneden bir insanın aklı başında olduğuna kim inanır?
dogmalar kötü değildir. onları yaratan toplum kötüyse suç o toplumdadır. mesela zencileri ikinci sınıf insan veya köle yapan avrupa toplumları mı yoksa avrupa toplumunun inandığı hristiyanlık mı? hristiyanlık 200 yılda değişmediği halde kölelik ile paralı kölelik(işçilik) arasında gezip duruyoruz. evrensel dogmalar vardır ki uygulansa herkes mutlu olur. fakat o dogmaları gücü elinde bulunduranlar değiştirip kendi menfaatlerine değiştirdikçe neler olduğunu görüyoruz...
önemli olan dogmalar tarafından kısıtlanmak değil, doğru dogmalara sahip olup, onları güç kazanınca değiştirmemek...
aklın ,zekanın,mantığın devresinde olan özgür düşüncede,düalitelere yer yoktur.sen ben kavgalarının çıkmasındaki tek neden bu özgür düşünceye olan saygısızlıktan dolayıdır. ister ataist olsun ,ister budist, ister hiristiyan ister islam ve yahudi ne farkeder. yüreklerinde sevgi biriktirip onu tüm canlılarla paylaşmadıktan sonra... zaten sevgi besleyen her insanın aklı başında,sevgi beslemeyen her insanın aklıda bir karış havadadır.
müslümanlar veya hristyanlar veya veya paganların aklı başında insanlar olması durumundan farklı olmayan durumdur keza insanın inanışı veya inanmayışı aklını başından çıkarmaz teziyle desteklenebilir