ateizmin temellendrilmesinde 2 temel inanmama kuramı vardır.
bunlardan biri kötülük sorunu nedenidir. madem tanrı, mükemmel, iyi, bağışlayıcı vb özelliklere sahip. peki neden dünya da savaşlar, kıtlık, cinayet, tecavüz, yoksulluk vb kötüler var, Tanrı neden evrendeki acı, kötülük ve yetersizlikleri yaratmıştır?" sorusuna dayanır.
bir diğeri ise Nietzsche ve Sartre'ın söylemleri ile gelişen ahlaki gerekçeler kanıtıdır.Tanrı'nın varlığını kabul etmek insan özgürlüğünü reddetmektir. Sartre'a göre insanın özgürlüğünün yolu Tanrı'nın yokluğundan geçer.çünkü Tanrı'nın varlığı insanın özgür olarak kendi değerlerini yaratmasını engeller.
Kardeşim zamanında yapmış, yapsın yine bir mucize inanalım. Bu kadar kasmaya gerek yok. Hayır o zaman insanlar görmüş ben şu an görmüyorum, onlar gördükleri için inandı gitsin cennete, ben görmediğim için inanmadım gidiyim cehenneme. Burada tam bir adaletten söz edebilir miyiz.
dünyanın kutsal kitaplarda yazanlar gibi bir sebepten yaratıldığına,insanların ve diğer tüm canlıların tanrıya kulluk etmek için var olduğuna, ne zaman öleceklerinin belli olmadığı bir hayatta kimin neyin yazdığı belli olmayan bir kitabı takip etmenin saçma olduğunu düşünmeleridir. cümle devrik oldu ama anlayan anlar. ben ateist değilim ama sebep budur.
--spoiler--
Onyedinci yüzyıl fransız matematikçisi ve filozofu Blaise Pascal tanrıya inanmaya veya inanmamaya karar vermenin temelde bahse tutuşmak olduğunu öne sürmüştü. Tanrının varlığına inanmayı seçmemiz ve herşey bittiğinde tanrının olmadığının ortaya çıkması büyük bir sorun değildir. Eh, tabii yedi ölümcül günahı şöyle doyasıya yaşayamadan gitmiş oluruz ama bu diğer seçenekle karşılaştırıldığında önemsizdir. Öte yandan tanrı yoktur der ve sonunda kendisiyle karşılaşırsak hapı yuttuk, yani ebedi saadeti kaçırdık demektir. Bu nedenle, der Pascal, tanrı varmış gibi yaşamak stratejilerin en iyisidir. Bu tavır akademik çevrelerde Pascal'ın Bahsi adıyla bilinir. Biz sıradan insanlarsa buna kısaca neme lazım deriz.
--spoiler--
kimseyi ilgilendirmemesi gereken sebeplerdir. ama bir ateist gelip herhangi bir dine hakaret ediyosa kendisinin ağzına sıçma hakkını elimizde bulundurduğunu kavraması gerekir.