tesadüf tanımı çok çarpıtılan, teist kafanın bir türlü anlamak istemediği bir şey. öncelikle bir arkadaşlarımızla yolda rastgele karşılaşırsak o halde bu tesadüf olur ancak onu arayıp eve gelmesini söyleyip karşılaşırsak o halde bu tesadüf olmaz.
yani bizim tesadüf dediğimiz şey: bir şeyin beklenmedik, belli bir plan dahilinde olmayan, öngörüsüz gerçekleşmesidir.
bunu en iyi anlatan da darwin in teorisidir.
mesela mutasyonlar beklenmedik hatalardır ve bu hatalar çok önemlidir. evrende bir mantık yoktur. olaylar bir öngörü üzerinden veya tasarı şeklinden gerçekleşmez. insanın ortaya çıkışı bile tesadüftür. ( çünkü beklenmedik bir durum, evren insan için var olmamıştır da denebilir)
bu mantığı anlamak için çok örnek verelim:
mesela bir bakteriyi yok etmek için antibiyotik ürettiniz. ancak bu bakteriler genini aktarırken her zaman olduğu gibi aktarmaz. ( değişim burada başlıyor zaten) işte bu değişimde farklı olarak bir bakteri ortaya çıktı diyelim. bu b olsun ilk bakteri a.
sonra biz antibiyotiği aldık. ( doğal seleksiyonu da böyle düşün) bu sefer a bakterileri yok olur ve b bakterileri genini aktararak ortama hakim olur.
ancak sıkıntı şuradadır, b bakterisinin a bakterisinden farklılaşması bir öngörü değildir. yani a bakterisi yok olacak o yüzden ben mutasyona uğrayayım b bakterisine dönüşeyim dememiştir. ( zaten aklı da yoktur) ya da a bakterisi ben yok olacağım bari genime gidip kodumu değiştireyim böylece b bakterisi olursam hayatta kalırım da dememiştir. bu mekanizmayı yöneten şey kör tesadüflerdir ve b bakterisi hayatta kalmaya da bilirdi, a bakterisi hiç yok olmaya da bilirdi.
mesela virüsler de böyle, biz bir virüsü yok ederken seneye başka bir virüsle gene uğraşıyoruz çünkü sürekli mutasyona uğruyor bunlar ve biz birini çözerken diğeri başa çıkıyor. süreçte ancak bir öngörü, tasarı yok.
işte bu basit mantığı anlarsanız hepsini anlarsınız. tesadüften kasıt budur. mesela tohumları alıp toprağa ektik, sonra onların arasından iyisini alıp seçtik ve onu ektik, bu davranışı tekrarlarsak bu gen frekansından biriken farklılıklar zamanla değişmeye neden oluyor. ancak tohum yahu ben değişeyim beni elemesin falan demiyor.
bakın şimdi :
deizm-bilimdir diye bir algı var siz bunu hangi niyet ile okursanız o niyet size rehber olur
bir çoğunuz birisinin mantığını rehber olarak kullanıyorsunuz.
onun mantığı bataklık ise siz de kopya kağıdı ile aynısını çiziyorsunuz.
Olasılıklar üzerine düşünmediğini ifade etmişsin de, sanki ölümden sonra hiçlik kanıtlanmış, gerçek bir durum mu? Hayır, Bu da bir olasılık ona bakacak olursak. Veya Allah'ın olmadığını kanıtlayamıyorsunuz. Bu da bir olasılık. Sizin düşüncelerinizin de tam bir gerçekliği yok, bir olasılıktan ibaret.
Senin belanı aklın veriyor şeklinde cevaplanması gerekilen sorudur. Aklın yüzünden hep başarısız oluyorsun. Her haltı yiyip sonra da allah belamı veriyor diyin.