SÖYLEDiĞiM LAFI BiLE ANLAMAKTAN ACiZ OLANLAR GELiP YiNE BURADA KONUŞMUŞ. EiNSTEiN'iN SÖYLEDiĞiYLE BENiM DEDiĞiMiN ALAKASI YOK. BEN ATEiSTLERiN BAZI KONULARDA AHLAK TANIMININ OLAMAYACAĞINI SÖYLÜYORUM. KiŞiDEN KiŞiYE DEĞiŞiR iLERiZEKALI. KiMSE ölümden sonra ceza korkusUYLA HAREKET ETMiYOR. BEN ÖYLE DÜŞÜNENLERE ACIRIM. ÖDÜLLENDiRiLMEK iÇiN iNANMAK AHMAKLARIN iŞiDiR. BiR iNSAN SORGULAYIP VE DÜŞÜNÜP iNANMALIDIR. ''DÜŞÜNEMEYENLER '' BENi iLGiLENDiRMiYOR. SAÇMALAYIP DURMASINLAR.
RiCHARD DAWKiNS BURADA NEYE CEVAP VERiYOR? RiCHARD DAWKiNS'TE SENiN GiBi BiR TEPKiSEL ATEiSTTiR? KORKULUK MANTIK HATASINA DÜŞÜYOR. :D https://www.youtube.com/watch?v=dRzJizKgDwA AL DiNLE. CANER TASLAMAN CEVAP VERMiŞ. RiCHARD DAWKiNS CEVAP VEREMiYOR VE KAÇIYOR. KARŞI SALDIRIYA YANi KORKULUK HATASINA DÜŞÜYOR? ATEiSTLER AHLAKI TEMELLENDiREMEZLER. ANCAK AHLAKLI OLABiLiRLER. iLERiZEKALI FELSEFE VE MANTIK YOKSUNLARI BUNU ANLAMAZ :D ÇÜNKÜ ZORLARINA GiDER.
yahu bazı cahiller denilenleri anlamamakta ısrar ediyor. insanlar ahlaklı olma bakımından ateist olsalar dahi birçok dindar kişiden daha ahlaklı olabilirler fakat önemli olan nokta “ahlakın rasyonel temeli” noktasıdır. bazı ateist filozoflar da Allah’ın olmadığı durumda ahlaki değerlerin doğruluk değeri kalmayacağını ifade etmişlerdir. Ahlakın en temel özelliği “bağlayıcılığı” olmasıdır.
Hiç kimsenin görmediği bir yerde içi para dolu bir cüzdan bulunduğunda “çalmayacaksın” ahlaki ilkesi gereğince alınmaması için Allah’ın varlığı kabul edilmediğinde herhangi bir “rasyonel temel” bulunamaz. Doğuştan özellikler veya bazı kültürlerin verdiği eğitimin kişiyi şekillendirmesi parayı geri iade etme yoluna götürebilir fakat bunun temellendirmesi konusuna gelince ateist bir dünya görüşüyle temellendirilemez. Natüralist-ateist anlayışta doğa dışında varlık olmadığı için ahlakın şartı olan bağlayıcılığı temellendiremez fakat kişinin üzerinde bir otorite olan Allah’ın emirleri,her şartta, ahlakın bağlayıcılığı için gerekli “rasyonel temeli” sağlamaktadır. Her şeyin tamamen tesadüfi süreçlerle evrimleştiğini kabul eden bir anlayış, insan hayatını bir bakterinin hayatından daha anlamlı kılacak “rasyonel temeli” açıklayamaz.
modern bilimin bizlere sunduğu veriler ahlakın kaynağının açıklanmasında “boş levha” iddiasını geçersiz kılmıştır. Doğuştan gelen ahlaki özelliklerime baktığımızda, ahlaki özelliklerimizi temellendirilebilmesi için “tanrının varlığı” fikrinden kaçılamaz. Ahlaki özelliklerin doğuştan olduğu konusunda ateist bir yaklaşım “ahlaki özelliklerimizi” temellendiremez bunun yanı sıra ancak Allah’ın var olduğu düşüncesinde insan hayatının diğer canlı türlerinin hayatından daha anlamlı olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle natüralist-ateizm “ahlakın rasyonel olarak temellendirilmesi” konusunu açıklamakta, ahlaki özelliklerin doğuştan Allah tarafından insanlara verildiği açıklamasından daha başarılı olamamıştır.------------------------ anlayan anlamıştır umarım. daha yazmayacağım. anlamak istemeyenler ise böyle devam etsinler. :D yazık, gerçekten yazık.