ateistler ahlaklı olabilir mi

    3.
  1. (bkz: engelle butonu)

    sözlüğe sırf trollük yapayım diye geliyorsan güzel kardeşim , biraz değişik ol özgün ol. bunları biz konuştuk hallettik helalleştik.
    şimdi o şifreyi unut ve bir daha gelme buraya.

    ayrıca etik ve ahlak kavramını toplumlar oluşturur. yani bir toplumdaki ahlaki değerler diğer toplumda kabul görmeyebilir. bunu dinler belirlemez güzel kardeşim.

    edit: bak silmiş entry'i. atın lan bunu burdan!.
    17 ...
  2. 101.
  3. Din ahlak getirmez, ahlak insanın içindedir. Bu durumda da kişinin dininin olması onu ahlaklı yapmadığı gibi ateist birini de ahlaksız yapmaz.
    14 ...
  4. 133.
  5. ahlak kavramının din ile bir ilgisi yoktur tamamen akıl, vicdan ve muhakeme gücü ile alakalıdır. hatta din kisvesi bir çok ahlaksızlık için kılıf veya vicdan rahatlatma sebebi bile olabilir.
    10 ...
  6. 147.
  7. Elbette,
    Zira ahlak inanç meselesi değil kişilik meselesidir.
    insanlara sadece inançlı oldukları için tam anlamıyla güvenmek ne kadar hatalı bir davranışsa,
    inanmadığı için ahlaksız yahut kötü biri olduğunu düşünmek o denli aşılmaz ve yersiz bir ön yargıdır.

    iyiliğin en güzeli, karşılık
    beklemeden yapılanıdır.
    Elbette buradan ölümden sonrası için vadedilen bir mükafata ulaşmak yahut bir azaptan kaçınmak maksadıyla iyi bir insan olmaya çabalamanın bir nevi riyakarlık olduğu sonucu çıkmamalıdır;
    Lakin hiçbir şeye inanmasa da,
    sırf insan olmanın gereği olarak topluma faydalı bir birey olmaya çalışmak ve iyiliğe devam edebilmek de oldukça erdemli bir davranıştır.

    iyilik ve ahlak gibi kavramlar hepimiz içindir,
    dine, dile ya da ırka göre pay edilip bir zümrenin tekeli altına alınmak için değil.
    6 ...
  8. 4.
  9. içinde yaşadığımız toplumda Dinsizlik seçimini yapabilmiş insan, yalnızca bunun için ahlaklıdır.
    10 ...
  10. 57.
  11. vicdan amın feryadı vicdan.

    göndermesiz edit: ben ateist değilim olsa olsa deist. ama alt entrydeki arkadaşa katılıyorum,ahlaklısı da var ahlaksızı da var.

    ayrıca istemsizce şu soruyu sorabilirim kendime. vicdan din temelli bir öğe midir yatiştirilme temelli mi yoksa bir tür içgüdü veya karakter parçası mıdır?
    6 ...
  12. 61.
  13. Bir müslüman cehennemde yanmaktan korktuğu için hırsızlık yapmıyor diyelim. bu ahlaki bir değer teşkil etmiyor benim gözümde. çünkü korktuğu şey ahlaksız bir davranışta bulunmak değil cehennemde yanmaktır. Fakat bir ateist ise kendi ahlak değerlerine! ve kişisel gelişimine, karşıdaki kişinin emeğine ve ekmeğine duyduğu saygıdan dolayı ahlaksız bir davranıştan uzak duruyor.

    şimdi de varsayalım ki bir müslüman ve bir ateist hırsızlık yaptı.. Ahlaksız olan taraf yine müslüman taraftır. Çünkü kendi inançları ile çelişen bir davranışta bulunmuştur.
    5 ...
  14. 111.
  15. Din ve ahlak bir bütün değildir. Din olmadan da ahlak kuralları oluşturulabilir ve toplum normları belirlenebilir.
    Nüfusunun yarısından fazlası ateist olan Japonya'da ahlaksızlık had safhada değildir mesela. Onun yerine birbirinden utanma vardır.
    Ayrıca nice ahlaksız dindarlar olabildiği gibi gayet düzgün ahlaklı ateist de olabilir.
    Güzel bir felsefe sorusu olabilir
    “Ahlak neye göre belirlenir?“ şeklinde
    5 ...
  16. 36.
  17. ben ne kadar ateist tanıyorsam hepsi de vicdanlarıyla hareket ediyorlar. bir tane kötü, ahlaksız, hırsız, kafa kesen, tecavüz eden ateist görmedim.
    6 ...
  18. 102.
  19. ahlak dinlerle var olmadı, dinler var olan ahlak üzerine inşa edildi. yani ahlak tarihi dinler tarihinden çok daha öncedir. bir diğer husus ise ahlaksızlıktır. ahlaksızlıklar dinlerle bitmemiştir. tam tersi din nerede hakimse o coğrafyalarda ahlaksızlıklar daha da artmıştır.

    tabi ahlak nedir, ahlaksızlık nedir bunlar üzerinde de mutabık kalmamız gerek. iki erişkin, bir erkek bir kadının kendi rızalarıyla öpüşüp sevişmeleri ahlaksızlıktır derseniz, bir erkeğin üç dört beş kadınla evliliğine ise ahlak derseniz işler karışır.
    6 ...
© 2025 uludağ sözlük