maça gidip durduk yere hakeme, karşı takıma, karşı takım taraftarına yeri gelirse kendi takımına kufreden insanlarla aynı psikolojide sozluge girerler. burası stadyum degil.
iki türlüsü olan eylemdir. tahmin edeceğiniz gibi birisi oldukça anlamsız, diğeri de oldukça anlamlıdır.
örneğin bir ateistin çıkıp "ya islam'da şöyle bir şey var. çok manasız, bu değiştirilmeli" demesi anlamsız bir tavırdır. dinler ritüeller üzerine kurulu ve doğası gereği dogmalara dayanan sosyolojik vakalardır. bu durumda "şu şöyle olmalı" gibi normatif değerlendirmeler anlamsız olur.
diğer yandan insanların ateizme ulaştıkları süreç dinleri sorgulama ve mantıksız bulma edimlerinin sonucudur. ateistler bu mantık yürütme ve anlamlı bir sonuca ulaşma kritiğini yaparlar ve sonucunda dinin sosyolojik bir ürün olduğunun ayırdına varırlar. bu çerçevede diyalektik maddeci algılayışla dindeki açık noktaların ayırdına varırlar. bu süreç eleştirel bir süreçtir ve gereklidir. ateistler bu süreçte ürettikleri argümanları sosyal alanda paylaşabilir ve insanların kafasında şüphe doğmasına neden olabilirler, ama temel motif hiçbir zaman daha çok insan ateist olsun değildir, ya da böyle yapan varsa olmamalıdır. çünkü durum bu hale gelirse ateizm de dogmalaştırılıp dinsel bir hüvviyet kazanır, kısacası dinleşir.
yazar olmadığın halde sıkıcı bir kitabı ve ya yazarı, şarkıcı olmadığın halde bir şarkıyı ve ya şarkıcıyı eleştirmek gibidir. bizim ateistleri eleştirmemiz gibidir. adam zaten eleştirdiği için ateist olmuş. ateist olup dini eleştirmiyor ki.
Çevresinde gözlemlediği küçücük çocukların dahi teolojik saçmalıklarla beyinlerinin yıkanması gerçeğine karşı ve bundan daha beteri olarak yetişkin insanlar arasında din temelli savaş ve terör eylemlerinin masum ya da suçlu ayırmaksızın sebeb olduğu katliama tepkisini gösteren ve insanların hala akıllarını terk etmediklerine duyduğu inaçtan kaynaklanan eylemdir.
*Aaaa bak inanç dedi, bu da gizli gizli inanıyor aslında ama söyleyemiyor.* Aslında ateistlerden çok agnostik diye tabir edilen insanların daha yoğun uğraşılar verdiği bir faaliyettir.
saygı çok önemlidir. kimse kimsenin dini inancına laf edemez. inanmadığı bir dine de müdahale edemez.
edit: saygı tek taraflı olmaz her iki tarafta birbirine saygı göstermelidir.