ateist ile inananların farkı

    16.
  1. Biri ailesinden gelen geleneği düşünmeden devam ettiren diğeri iste düşünerek bu halkadan kurtulan iki farklı insandır. Aslında farklı olan sadece biri.
    8 ...
  2. 7.
  3. Bakın ben bu başlığı inancınızı eleştirmek ya da olmadığını kanıtlamak için açmadım. Başlığın konusundan sapmayın bence. Yoksa sorular tartışmaya dönüşür. Gerek yok.
    6 ...
  4. 1.
  5. Bence temelde ikimiz de dinsiziz. Sadece ben, senden bir tane fazla dini daha reddediyorum. Sen diğer tüm olası dinleri neden reddettiğini anladığın zaman, benim de neden senin dinini reddettiğimi anlarsın. Stephen H. Roberts.

    Bu en kaba tabiri.. Ateist tüm metafizik inançları ve ruhani varlıkların olmadığını bilir. Stephen abimize katılmadığım tek nokta ateistler ne tanrıyı ne de dinleri reddeder. Çünkü ateistlere göre" Olmayan bir şey reddedilemez"
    Sevgili inançlı arkadaşlar, bu başlığı açmamın sebebi ateistler müslümanlığa ya da başka bir dine bok atmıyor. Ateistler, nasıl siz mantıksız gördüğünüz bir şeyi eleştiriyorsanız aynı o şekilde mantıksız gördüğü şeyleri eleştiriyorlar. Bu dinlerde olabilir ya da o sırada saçma bir bilimsel çalışma vardır o da olabilir. Yani aslında tek fark ateistler bir şeyler yok derken inananlar o şey var diyor. Bu kadar bok atma heveslisi olmayın yani.
    16 ...
  6. 10.
  7. Bilim sana ben doğru şeylerin kaynağıyım bana inanacaksın diye seni zorlamaz sevgili kesre arkadaşım. Bilim dediğin şey zaten soruların doğru cevaplarını arar ve ispatlayana kadar devam eder. Bilimin doğru dediği şeyin ispatlanmamış olma ihtimali yok. Yani sizin inanışlarınız aksine bu böyledir dediğinde o öyle olmaz. O tezi çürütebilirsin. Neyse bakın dogmatik olan hiçbir şeyi tartışmayı sevmiyorum. Çünkü dogmatik olan şeylere inananları o şey dışında hiçbir şeye inandıramazsın. Sizin görüşünüz. Sizin inancınız. Saygı duyarım.
    5 ...
  8. 5.
  9. Sonuçta islamda bir din olarak tanımlanıyor. Belki de var olan tüm dinlerden size göre daha güzeldir. Olabilir. Ama sonuçta daha güzel olması onun bir din olmadığı anlamına gelmez.
    5 ...
  10. 9.
  11. araştırmalar; inanç mekanizmasının insanın hayatta kalmasına yardım eden evrimsel bir niteliğe sahip olduğunu gösteriyor ve bunu beyin belirli bölgelerinde bulunduğu tahmin edilen ''tanrı noktları'' ile sağlandığı düşünülüyor. bireylerde bu ''tanrı noktalarının'' elektriksel akımlarındaki değişmelerin insandan insana farklı şekilde çalıştığı ve böylece farklı inanç sistemlerinin çıktığı düşünülüyor.

    Profesör Grafman, “Etrafımızdaki dünya hakkında eksik bilgiye sahip olduğumuzda, o bize Tanrıya inanmak için fırsatlar sunar. Birşey için bilimsel bir açıklamaya sahip olmadığımızda, doğaüstü açıklamalara güvenmeye eğilimli oluruz. Belki de hiçbir bilgiye sahip olmadığımız doğaüstü güçlere uymamız, inancın dinî şekillerinin ortaya çıkmasını daha kolaylaştırdı” demiştir.

    yani bir kısım araştırmacıya göre farkı yaratan insanlar arasındaki biyolojik farklılıklar.

    inançlar, insanların egosunu çok güzel yansıtıyor aslında. ''ben buna inaniyorum. ben inandığım için en doğrusu bu. sende inanacaksın.'' bunun üzerine işliyor. iki grubunda birbirini küçümsemesi bu yüzden.
    4 ...
  12. 6.
  13. Metafizik ve felsefeyi inkar ediyorsun.

    O halde cumleme tek cevap ver;

    Bilim, doğru bilginin tek kaynağı olduğunu ne zaman bilimsel olarak ispatladi?
    8 ...
  14. 32.
  15. benim bahsettiğim tanrının olmasının mantıki delili tevhid inancıdır. hristiyanlar, yahudiler, yunan mitolojisi, budizm veya yerel dinlerin hepsinin tanrı tasavvuru hem birden fazla ilahi konu alıyor, hem de insansı özellikler yüklüyor.

    ornek olarak, birden fazla ilah mantığının akla aykırı olduğunu biliyorsun. çıkarlar çatışabilir. biri yağmur yağmayı emrediyorsa, diğeri sel olacak diye mani olmak isteyebilir.

    birden fazla ilah olduğu takdirde yine en büyük olarak makenizmasi olan bi ilah olmalı ki o da zaten tevhidin kendisidir. diğer tanrı denilen şeyler de onun kulları ve görev elcileridir.

    aynı şekilde diğer tüm dinlerde tanrıya insan ve erkek tasavvuru yükleniyor. bir tanrı insan olamaz çünkü doğurulmamış olması gerekiyor. aynı şekilde insan ihtiyac duyan bi varliktir; yemege, uykuya, dinlenmeye vs. tanrı eğer bunları yapmak zorunda ise tanrılığı kalmaz.

    aslında islam 1400 yil once bu tip olası felsefi tartışmaları bilmeden mantığa uygun tanrı tasavvuru ortaya koymuştur.

    bahsettiğim fizik kurali ornegi ise kılıfa uydurma vs değil gerçeğin ta kendisidir. tanrıyı kendi yarattığı formüller bütününe gore ölcemezsin. tıpkı bilgisayar oyunu gibi dusun; bilgisayar oyunundaki bir kahraman eğer akıl sahibi olsa, asla oyun yazilimcisini oyunun dünyaları içinde bulamayacaktı.
    5 ...
  16. 17.
  17. Kimi ailesinden etkilenir kimi çevresinden, kimisi tecrübelerinden, kimisi okuduklarindan.

    Velhasil bütün insanlar etkiye açıktır.

    Varlık sorgulaması ergenlikte başlar.

    Mevzu kişinin neyi seçip secmedigidir.

    Seninle felsefe tartışan insanlara tutup da bunlari annenden öğrendin dersen komik olursun.

    Demek bu kişiler de birşeyler okumus, tartmis, muhakeme etmiş, tez anti tez tecrübesi yaşamış.

    Dünyada tek okuyanı kendiniz sanmayin.
    4 ...
  18. 13.
  19. Kesre arkadaşım 12 yaşında mısın? Anlayarak oku şu yazılanları. Ben sana bilimden başka doğru yoktur demiyorum. Doğru bir şey olduğu iddia edilirse bilim onu kanıtlamaya çalışır diyorum. Bilim ben doğruyum demez. Doğru ya da yanlış olanları kanıtlamaya çalışır. Neyse aana daha da cevap vermeyeceğim. istediğini yaz. Aptallığa tahammülüm yok.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük