Pek bir farkı yoktur bizce. Nasıl olsa 2 si de kur'an-ı kerim e ve peygamber hazretlerine inanmamaktadır. 2 tarafın da ne yazıkki kurtuluşu yoktur. Allah ıslah etsin.
deizm bir geçis evresidir. deist eninde sonunda ya teizme ya ateizme doğru yol alır. ateizm gerçekleri görmek, kendini masallarla avutmamaktır.
ateizm ölümü olduğu gibi kabul etmek, kendini doğanın ve evrenin bir parçası saymak ve diğer parçalardan kendini üstün görmemektir.
ateizm kendini kandırmamaktır.
Deist dinlerin saçmalığını anlamış fakat tanrı olgusuna takılmış insandır ateist ise tüm zincirlerinden kurtulmuş özgür insandır.
Deist zamanla ateist olabilecekken ateistin deist olduğu pek görülmez.
deist'in ateist'ten tek farkı herşeyi başlatan ilk kıvılcımı sorgulamasıdır. bir yaratıcının olduğuna inanır ama dünyanın çoğunluğunu oluşturan salakların inandığı masalları sallamaz.
aralarındaki bu fark bence aralarındaki benzerlikten daha küçüktür. bu iki tip insan da akla mantığa uygun cevaplar arayan zeki insanlardır.
ateist inanmaz. koca bi eyvallah. keyfi bilir. ben şu an için benden sorumluyum. daha o kadar evreni insanlığı kucaklayacak kadar coşamadım. ben mi ben deistim. içinde agnostik besleyen bi deistim.
kavram adı önemli değil. kendimi etiketlemekten nefret ederim. hele izm-lerden falan hiç hoşlanmam. ama dine inanmam. yaradana inanırım. adı da hiç önemli değildir. allah-tanrı-x-y-z nolursa olsun. ben o ilk'e ben o öz'e inanırım. o güce. ona dua ederim. çünkü o bana sorgulamayı öğretir, eleştirmeyi ve düşünmeyi öğretir. kalıpları ve paketleri aynen almama engel olur. o beni sever. ben de onu. açık kapı-kapalı kapı-cennet-cehennem-yargılanma olarak bakmam ben olaya. inanç inançtır çünkü. inançta hiyerarşi olmaz. her kim neye inanırsa eleştiririm elbette. mantıklı gelmez. ama her kim neye inanırsa saygım sonsuzdur. kızarım ederim o ayrı. ama bi hiyerarşi sıralamasına koymam insanları inançları yüzünden.
o halde ne diyoruz: eyvallah.