günüzmüzde çok nadir de rastlansa var bu türlerden efenim. hatta en büyük hayallerimden biriydi lise zamanları "ateist bir din hocasına denk gelmek" *. arkadaşlarım anlattığında hep özenirdim. çünkü hiçbirşeyi sorgulamadan ezbere etmiş, herhangi bir tartışma ortamına bile giremeyen, hatta tartışırken olay çıkaran, hötleyen zötleyen, en ufak bi eleştiriye dahi tahammülü olmayan din öğretmenlerinden daha faydalı olduğunu düşünüyorum. *
düşünsenize, o insan size herşeyden önce soru sormayı, araştırmayı, fikir üretmeyi öğretiyor. o insan dersinize girdi diye ateist olcak değilsiniz dimi
(bkz: koyunluk). ben hadi hep beraber ateist olalım demiyorum, ama her insan oturup bi düşünse, sorgulasa; doğayı, ilk yaratılışı, evrenin oluşumunu vs. belki daha çok şey açığa çıkardı bugüne kadar. ama hem ortaokuldaki, lisedeki bu öküz din hocaları yüzünden, hem toplum baskısını yemiş(bu da gene hiçbirşeyin sorgulanmamasından kaynaklanıyor) aileler ve haliyle onların çocukları yüzünden, ne adam gibi oturup bu konularda bişey konuşulabiliniyor ne de bi sonuca varabiliyoruz.
mevcut din öğretmenlerine göre başarı ihtimali daha yüksek öğretmendir. en azından daha objektiftir. ancak ülkemizde bu tip bir din öğretmeni ütopik bir durumdur.
normalde felsefe öğretmeni olup, din öğretmeni olmadığından derse giren öğretmendir. harika geçer o dersler. bi soru sorarsınız "ben de bilmiyorum bi kitaba bak bakiyim" der. yazılıda yoruma açık şeyler sorar falan.
aslında iyi fikir. şu ilahiyatları ateistlerle doldurup, sonra din derslerini komple onlara havale etsek ne güzel olur. süper komplo...
tabi haber ciddi midir bilmiyorum. zamanında zaytung'un memlekette infial uyandıran "ateist imam" haberi vardı, hani imam "olaya profesyonel bakıyorum", köylü "kendisinden memnunuz" diyordu, aklıma o geldi.
ulan hıyarlar, hani diyordunuz ki "verilen ders "din dersi" değil, "din kültürü" dersidir. maksadı tüm inançlara eşit mesafede yaklaşıp, çocukların onlar hakkında bilgi sahibi olmasıdır"? ne iş?
eğer durum dediğiniz gibiyse, din kültürü derslerini ateist bir öğretmenin vermesinde ne sakınca var?
din dersini en objektif biçimde verebilecek öğretmendir. onun dışında bu ülkedeki adaletsiz iş sahası dağılımı dolayısıyla olunabilecek en iyi mesleklerden birisi olabilir böylece başlıktaki ateist din öğretmeni sayısında artış da olur, oku ilahiyatı nasılsa din öğretmeninin atanmasında da bir sıkıntı yok temiz iş.
Aslında normal bir durum, dinsiz biri ilahiyat yani teoloji okuyamaz mı?
Ki her türlü inancı görüyor bu insanlar eğitimleri sırasında yanı sıra felsefe dersi de alıyorlar.
Önemli olan bir dersi hakkıyla verebilmek o dinden bu dinden olmak değil henüz reşit olmayan kişilere hiçbir düşünceyi empoze etmeden öğretebilmek ise bence Son derece sıradan bi durum bu.
Dini öğrenmenin ilk adımları ailede atılır çocuk yetişkin olduğunda istediği yoldan devam eder,dini gerçekten öğrenmenin yeri okul değildir sadece bilgi aktarımı yapılabilir.