insanlar, dünyaya gözlerini açtıklarında ebeveynlerinin iman ettikleri dinlere ve o dinin gerekleriyle şekillenmiş yaşam biçimlerine doğarlar. başlangıçta, ana-babaları müslüman ise onlar da müslüman, putperest ise onlar da putperesttirler. lakin, ergenlik dönemiyle birlikte başlayan sorgulamalar*, onları farklı tercihlere yöneltebilir.
temel konumları itibarı ile ateler, din karşıtı değil, din dışı insanlardır. bu konumlanma tam anlamıyla sekülarizme denk düşer. dolayısı ile seküler bir yaklaşımla ate; mevcudu inkar eden değil, onu kendisi için ret edendir. bu ise detayları öğrenmeyi, yani zamanı gerekli kılar.
ister tek, ister çok tanrılı, ister putperest, ister şaman dini olsun; reddedilmeleri için detaylı olarak incelenmeleri, zamana ve şartlara göre analiz edilmeleri, artıları-eksileriyle toplanıp haklarında nihai bir karara varılması gerekir. bu nedenle ate; eğitimli, kültürlü, bilgili, dolayısı ile bilinçli olmak zorundadır. zira, 'var olanı olduğu gibi kabul etmek' yerine; araştırmayı, incelemeyi, nedenleri ve nasılları belirlemeyi ve elde ettiklerini analiz etmeyi seven insandır, ya da öyle olması gerekir.
örneğin bir ate, islam dini ve onun kutsal kitabı olan kuran'a, çoğu müslümandan ziyadesiyle vakıftır. anladığı dilden ve kimi bölümlerini defalarca okuduğu için içeriğini çok daha iyi bilir. dini konularda girilen diyaloglarda, sıradan müslümanın ilahiyat eğitimi almış bir büyüğünden görüş ve düşünce almadan, donanımlı bir ate ile söz düellosuna kolaylıkla giremediğine, girse dahi çoğu kez tatmin edici tespitlerde bulunamadığına şahit olmuşuzdur.
şimdilerde bir çok ergenin sadece toplumdan farklı olmak için başvurduğu bir yol. Adam gibi araştırıp oluyosan eyvallah gel konuşalım derim. Ama abi bakıyorum da sadece özentilikten ateist oluyorlar. Zannımca buna araştırıp ate olanlar da karşı. Birde tavsiyem oryantalist düşünceyle yaklaşmayın objektif olun bu sizi doğru sonuca iletir. Her neyse Allah selamet versin.