ateşin icadından önce cehenneme düşmüş bir mağara adamının şaşkınlığını yaşıyorum. murat menteş' in sanırım dublörün dilemması adlı kitabından bir alıntı.
farklı ve üzerinde düşünülmesi gereken bir başlık. düşünsene mağara adamı cehenneme gidiyor ve şaşkın bu ne la? acaba ateşin icadından önce cezalandırmak için farklı birşeymi kullanılıyordu? ne olabilir diye düşünüyorum ama bulamıyorum. ateşin icadından önce cehenneme düşmüş mağara adamının şaşkınlığı var şu anda üzerimde.
kendisine ihtarat yapılmadan bir mağara adamının cehenneme tayin edilmesi haksızlık olurdu. o zamanlar günah nedir diye bir kavram yoktu. günah, tarıma geçilmesi ve uygarlıkla birlikte doğmuş bir kavramdır.
efendim mantık hatasıdır. ateşin varlığından haberi olmayanın Allahın varlığından da haberi . Dini, peygamberi, inanışı olmayan biri öteki tarafta neye göre yargılanır neye göre cennete yada cehenneme gider.
ilk insanın hz.adem olduğunu kabul eden biz müslümanlar bilirki, mağara adamı; 1900 öncesinin tecrübesis ama heyecanlı avrupa biliminin uydurmasıdır aynı evrim teorisi gibi,
dolayısıyla, (bkz: alın bunu burdan)
Tam olarak emin değilim ama o zamanlar şeytanın varlığından bile şüphe ettiğim için cehennem insanlar için kullanılmayabilir. Çünki; o zamanlar bir dinin olduğuna inanmıyorum.