Kaçınılmaz bir gerçektir. O dönem göz önünde tutulduğunda, atatürk'ün düşünce yapısının, devletçilik ilkesinin, komünizm gibi, sosyalizm gibi akım rüzgarlarından etkilenmemiş olması imkansız. bunun yanında bize her pazartesi ve cuma, her 29 ekim, 19 mayıs... tören alanında yaptırılmış olan şey aslında bir faşizm örneği, devletin dayatması. Kimse bunu inkar edemez, ama derseniz ki doğru mu yanlış mı, bence doğru, psikolojik yönden olsun, sosyolojik yönden olsun, bireylerin ve toplumların kontrole ihtiyacı olduğu yerler vardır.
Devlet bayramları o dönemin faşist italyası ve Rusyasından kopyala yapıştır yapılmıştır. Ancak benim bidiğim kadarıyla bu M. kemal zamanında değil ismet dönemindedir.
Yanlışım varsa düzeltin.
fransız ihtilalinden etkilendiği gibi bolşevik ihtilalinden de etkilenmiştir. ömrü okumakla geçmiş adamdan da bu beklenir. çok kafa yormaya gerek yok. ilkelerine baksak da görürüz...
milliyetçilik, cumhuriyet ve laiklik fransız ihtilalinin etkileriyken,
devrimcilik, halkçılık, devletçilik sosyalist devrim sayesinde olgunlaşmıştır.
+ abi iki kelime öğrendim biri sosyalizm, biri kominizm. acaip hava atıcam şimdi gidicem mahalleye.
- dur lan gitme sözlüğe yaz hemen bir şeyler.
+ akım makım da yaziim mi abi? entelli görüneyim?
- he lan, bi de çakma aydın modası var ya; atatürk'e laf etme modası ona da uy.
+ of ne dikkat çekerim dimi abi? sosyalizm kominizm atatürk
- komünizm yalnız, yanlış olmasın.
+ olmaz abim. psikoloji ve sosyoloji diye iki de bilim dalı biliyom yazayım mı?
- tamam onları da yaz. sonra sütünü iç yat. hadi güzel kardeşim bak öğle uykun kaçıyo.
+ offf süper oldu. tamam abi. ben meğer en birinci siyaset bilimciymişim dimi abi?
kesinlikle dogrudur. amerikan meclisine göndermiş oldugu övgü dolu mektup, ezilenlerle bir olmak yerine onları "pislik araplar diyerek " aşagılayıp emperyalistlere yem etmek ancak atatürk'ün komünizmden etkilendigini gösterebilir.
olsa olsa bazı detaylarından pragmatik bir etkilenme olabilecek ve genel yaklaşımı içinde ağır basmadığı bariz olan vaziyettir. yoksa en çıkara dayalı karşılıklı ilişkilerin söz konusu olduğu kurtuluş savaşı döneminde dahi atatürk'ün komünizme net bir yönelişini tespit ve ispat etmek pek mümkün görülemez.
çok da sikimde olan olay. günün şartlarını iyi okuyamayan tuhaf canlıların üç gram beynini hala yoruyor ya bu mevzular kendimi alp dağlarından aşağı atasım geliyor.
faraza etkilenmiş ne değişir amk?
sanayisi olmayan bir ülkenin, işçi sınıfı olmayan bir ülkenin komünizmden etkilenmiş olması pek de rasyonel bir tepit değildir. devletçilik ilkesi komünizmden değil, ulus devletin kaşifi fransızlardan alınmadır. Ve komünizmden çok başka bir şeydir.
safkan birden bire doğmuş ve etkilenmemiş bir ideoloji olmadığı için Atamızında benimsediği fikirlerin farklı ideolojilerden harmanlanmış olması gayet olağandır.
avamın komünizm gelirse beni götümden sikerler mi korkusu ile, şu da etkilenmiş bu da pastasını paylaşmış tadında çıkarımlar yapması çok ilginç.
çok ilginç ama, bugün yaşadığımız hayatta var olan bir çok şeyin sebebi, allahsız kapitalistlerin (evet komunistlere allahsız diyorsunuz ama kapitalistin allahsızı da var.) komunizm korkuları ile oluşmuş şeyler.
işçi sendikası, emeklilik, ek çalışma ücreti, sigortası, 8 saat çalışma hakkı, haftasonu izni, yıllık tatil hakkı, tazminat vs hepsi, işçi hareketlerinden korku ile bir anlamda komunizmden etkilenen kapitalist şeflerce bulunan rahatlatma yöntemleri.
yani sanayi devrimi ile birlikte ilk işçilerin hepsinin emeklilik hakkı, sigortaları vs var mı sanıyorsunuz nedir?