Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yedi duvele henzimete uğradığımız ve bu topraklarda halen allı sanlı bayrağımız ezan okunuyorsa yeniden camilerde o BAŞBUĞ Mustafa Kemal Atatürk sayesinde bunlar oluyor Turkün Atası olan paşam halen bile düşmanlarını kin ve nefret dolduruyor lakin ne olursa olsun bu ülke ve biz türkler aramıza sahip çıkacağız.
Kahve eşliğinde deli gibi kitap okuduğunu öğrendiğimde hayranlığım biraz daha arttı.(kesintisiz bir kaç gün kitap okuduğunu yaveri anılarında yazıyor.) Çankaya Köşkü'nde verdiği resepsiyonlarda davetlileri kara tahta başında imtihan edermiş. Bilemeyenleri de yerin dibine sokarmış Gazi Mustafa Kemal.
terakkiperver cumhuriyet fırkası (güncel türkçesi: ilerici cumhuriyet partisi[1]), türkiye cumhuriyeti tarihinin ilk muhalefet partisidir. mustafa kemal (atatürk) paşa'nın eski silah ve dava arkadaşları olan kâzım karabekir, rauf (orbay) bey, ali fuat (cebesoy) paşa, refet (bele) paşa ve adnan (adıvar) bey’in öncülüğünde, 17 kasım 1924’te kurulmuştur. parti tüzüğünde cumhuriyet ilkesinin, liberalizmin ve demokrasinin benimsendiği belirtilirken aynı zamanda dini inançlara da saygılı olunduğu açıklanmıştır (mustafa kemal paşa nutuk'ta bu durumu dini siyasi çıkarlara alet etmek olarak yorumlamıştır.[2]). rauf orbay'ın parti kurulmadan önce cumhuriyet ile ilgili eleştirileri ve parti kurulduktan kısa bir süre sonra bazı rejim muhaliflerinin parti etrafında toplanması ile beraber dini duyguların propaganda olarak kullanıldığı şeyh said isyanı'nın patlak vermesi sonucunda parti kapatılmıştır. daha sonra mustafa kemal paşa'ya düzenlenen izmir suikastı olayından tcf kurucularının bir bölümü yargılanmıştır.
amasya tamimi ile kurtuluş savaşı'nı başlatan beş veya yedi kişilik kadronun mustafa kemal paşa ve ismet (inönü) paşa hariç tüm üyeleri, terakkiperver fırka'nın kurucu ve liderleri arasında yer almıştır.mustafa kemal paşa, nutuk'ta terakkiperver fırka kurucularını cumhuriyet düşmanlığı, saltanatçılık, halifecilik, ingiliz yandaşlığı, isyan kışkırtıcılığı ve vatan hainliği ile suçlar.
yorumu sizlerin vicdanına bırakıyorum iyi geceler.
Tee 80 sene önce tenis maçı izlerken fotoğrafı var, yüzerken fotoğrafı var, sahilde kumda otururken, kürek çekerken, ata binerken, konser izlerken, zeybek oynarken, dans ederken, heykel incelerken, rakı içerken, kadınlarla birlikte, kıyafetlere bakıyosun sanırsın dünya moda ikonu ! 1920’ler…! Salıncakta çocuk gibi gülerek sallanan fotoğrafı bile var.
Hayvanlarla fotoğrafları var, çocuklarla, köylülerle, kalbine kurşun yemişliği de var, ülkesi için savaştan savaşa koşmuşluğu da…Tüm dünya liderlerini sofrasında ağırlamışlığı da…
Müzeyyen Senar, Safiye Ayla seven ve dinleyen bir Ata…inanılır şey değil.
Onun alfabesini kullanarak ona hakaret etmeye çalışan yobaz ve haysiyet fakiri, kötülük dolu iblislerin tavşan gibi çoğaldığı şu günlerde 79 sene önce ebediyete intikal etmiş Ata’mız hala ışık oluyor bize. Yağ kokulu, d vitamininden eksik, okuduğu tek eser fotomaç olan antisosyallere inat.
“Benim manevi mirasım akıl ve bilimdir” diyebilmiş bir Ata’mız olmuş.
Türk halkına verilmiş çook büyük bir şansmış Atatürk. Bugün kendisine yapılanlarda en büyük hayal kırıklığı olsa gerek.
Savaşları görmüş, yokluğu görmüş de ülkesinin bugünkü halini görmek istemezdi.
“Kasım’da aşk başkadır” derken, biz 10 Kasım’dan bahsediyorduk.
Savaş hakkındaki görüşleri özellikle ilk kısmı ve son kısmı ileri görüşlülüğü açısından tekrar tekrar insanı hayretlere düşürüyor.
"mutlaka su ve bu sebepler için, milleti savaşa sürükletmek taraftarı değilim. Savaş zorunlu ve hayati olmalıdır. Gerçek kanaatim şudur:milleti savaşa götürünce vicdanımda azap duymamalıyım. Öldüreceğiz diyenlere karşı, ölmeyeceğiz diye savaşa girebiliriz. Lakin milletin hayatı tehlikeye düşmedikçe,savaş bir cinayettir."
Görüldüğü gibi Atatürk bazıları gibi kendi hırsı için insanları ölüme atmayı düşünmemiş.
“Efendiler, Cumhurreisi’nin halk tarafından seçilmesi mahsurludur! Vekillerin seçmesi en iyisidir. Nedenine gelince, yarın birisi çıkar ‘beni halk seçti’ diyerek krallığını ya da diktatörlüğünü ilan ederse, demokrasi tehlikeye girer! Tarihte örnekleri çoktur…” demiş bir lider. sonra "bu adamı neden seviyorsun?" oluyor...
RTE nin olmayan karizmasını yaratmak için ak itler tarafından sanki dengiymiş gibi kıyasladıkları Yüce önder başarılı komutan tarihe ismini adeta çakmış türkün lideri...
Bugün bir kaç it geberince tarihteki yerini alacaktır.