''bu memleket, dünyanın beklemediği, asla ümit etmediği bir müstesna mevcudiyetin yüksek tecellisine, yüksek sahna oldu. bu sahna 7 bin senelik, en aşağı, bir türk beşiğidir. beşik tabiatın rüzgarları ile sallandı; beşiğin içindeki çocuk tabiatın yağmurları ile yıkandı. o çocuk tabiatın şimşeklerinden, yıldırımlarından, kasırgalarından korkar oldu; sonra onlara alıştı; onları tabiatın babası tanıdı, onların oğlu oldu. bir gün o tabiat çocuğu tabiat oldu, türk oldu. türk budur. yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir.'' M. Kemal
bu tanımlamayı buraya yazma nedenim bazılarına uçuk gelebilecek bir benzetme olabilir ama içimde kalacağına dışarı çıksın rahatlayayım. atatürk'ün yukarıda türk'ü tanımlarken yaptığı benzetmelere bakarsak ister istemez insanın aklına türklerin ilk dini * olan şamanizmle ilgili düşünceler geliyor. herkesin bildiği gibi atatürk'ün müslümanlıkla alakası pek yoktu. gerçi kimileri böyle deyince kızıyor ama neyse.
tanımlamaya bakarsak:
'...onları tabiatın babası tanıdı...onların oğlu oldu...sonra tabiat oldu, şimşek, yıldırım, güneş oldu.'
şamanizmdeki kutsal değerleri düşününce güneşin kutsallığını, dünyaya hayat veren olduğu biliniyor ve bu dinde yıldırım, kasırga gibi doğa olaylarının gizli güçlerinin olduğu düşünülünce, atatürk'ün türk'ü tanımlarken 'türk dünyayı aydınlatan güneştir', 'yıldırımdır, kasırgadır' yakıştırması ister istemez bir bağlantı kurduruyor kendi kendine iki durum arasında.
ve tanımlama yapılırken hep gök olaylarından örnekler verilmesi * şamanizmde iyi ruhların yaşadığı bölümü * işaret etmesi, ayrıca yine şamanizmde güneşin yol gösterici olması, atatürk'ün türklerin bu dünyada doğruluğun, kutsallığın ve belki de tanrının işareti olduğuna inandığının göstergesiydi. çünkü türkler şamanizmde tanrının türk kavminin hayatına bire bir müdahale ettiğine inanıyorlardı.
böyle düşününce atatürk'ün ciddi ciddi mistik bir düşünce anlayışı olduğunu varsayabiliriz. tabi şu anki w. bush gibi eski kutsal hikayeler için orta doğudaki ülkelerin sınırlarını yaz boz tahtasına çevirecek kadar değildir herhalde ama yine de insanı şöyle bir düşündürtüyor.