çok sesli değil diye miymiş, çağdaş mı değil miymiş her neyse, türk müziği yasak. evet şaka gibi arkadaş. türk müziği bu topraklarda, dinlemek, çalmak yasak edilmiş. halkın devlet radyolarını dinlemeyip, hint ve arap radyolarına yönelmesiyle, uygulamadan vazgeçilmiş sekiz ay sonra. şaka değil arkadaş bunlar, iç işleri bakanlığının talimatıyla bir tür müziğin, memlekette icra edilmesi yasaklanıyor.
yasak: 2 kasım 1934 Cuma - 6 Eylül 1936 pazar tarihleri arasında 1 yıl 10 ay 4 gün sürmüştür.
--spoiler--
Ankara (AA)- Dahiliye Vekaletinin bugün TBMM'de Gazi Hazretlerinin alaturka musiki hakkındaki irşadlarından ilham alarak, bu akşamdan itibaren alaturka musikinin radyo programlarından tamamen kaldırılmasını ve yalnız Garb tekniğiyle bestelenmiş motifleri, milli musiki parçalarımızın Garb tekniğine vakıf sanatkarlar tarafından çalınmasını alakadarlara bildirmiştir.
--spoiler--
asılsız iddia. sözü edilen icraat mustafa kemal'e değil ismet paşa dönemine aittir. o da bir yasaklama şeklinde değildir. olur olmaz yerlerde senfoni orkestrası kurulması ve radyolarda "zorunlu olarak" batı klasik müziği çalınması şeklinde bir uygulama kısa süre de olsa yapılmış, gelen tepkiler üzerinde bundan vazgeçilmiştir. fakat atatürk tarafından türk müziği asla yasaklanmamıştır. bizzat kendisi tarafından açılan türk müziği enstitüsü bunun yeterli delilidir. saçma sapan iddialarla insanların aklını bulandırmaya çalışan provakatörler artık mola versinler. biz yorulduk sıçtıklarını temizlemekten, onlar bıkmadı mı her yere sıçmaktan?
ilk defa hayat dergisi'nin 1958 yılına ait sayıların, tsm sanatçısı sadi hoşses'ten duymuş olduğum olaydır. 1934'te hoşses radyoda klasik türk musikisi eserleri icra etmeye başlayacaktır ancak radyoya ilk gittiği gün bu müziğin yasak edildiğini öğrenmiştir. böyle anlatır hoşses.
sadi hoşses bu yüzden ilk defa radyoya 1936 yılında çıkabilmiştir. bu konu atatürk!ün devrimlerde ifrata kaçtığı konuşardan bir tanesidir, uydurma filan değildir, atatürk çok sevdiği klasik türk musikisini iki sene radyodan çıkarttmıştır.
hala yazılanları okuyamayanlar var. atatürk türk sanat müziğini sevmemiş diyen var mı? ama bir süre yasaklamış işte. tarihi gerçeklik bu. bunu atatürk'ü sevenler de biliyor sevmeyenler de.
Arabesk, Pop gibi müzikler Türk müziği değil yabancı kaynaklı müziklerdir. Alaturka denilen müzikle Türk halk müziğinin alakası yoktur. Alaturka müzik, Arap nağmeleriyle donatılmış melez bir müziktir. Tıpkı alafranga müziğin Batı nağmeleriyle donatılmış melez bir müzik olması gibi. Her ikisi de uyarlama müziklerdir. Halk müziğiyse öz be öz Türk müziğidir. Adı üstünde:
Türkü---Türk müziği, Türk'e ait
Arabesk ---- Arap müziği, Arab'a ait
Pop, Blues, jazz, rock, RB---Batı müziği, Batılılara ait
Atatürk'ün buradaki amacı, halkı şark kültürünün etkisinden kurtarmak, kendi ulusal kültüründen taviz vermeden Batılılaşmaktı. Türkçe pop gibi.
Atatürk, asla Türk müziğini yasaklamadı bu da büyük bir çomar yalanıdır. Tersine kendisi Rumeli, Anadolu türkülerini çok severdi. Alevi ozanlar, Atatürk'ün ardından kendisine ağıtlar yakmışlardır. Örneğin âşık Veysel, Mahzuni, Ali izzet Özkan vs.
Kendi inandığı islam dininde hadislerle sabittir; "müzik, çalgı aleti haramdır" bunu söylemiyor gidiyor, Atatürk'e çamur atıyor. Tam bir iftiracı takoz bu akçomar tayfası...
Türkçülük adı altında arapçılık yapıyorsunuz ey muhafazakar cenah... Sizin Türklükle uzaktan yakından alakanız yok. Sizler birer bedevi Arap milliyetçisisiniz.