insanların hele de halkın muhabbetine sahip olan insanların inançları, onların halka sağladığı faydaları görmemize engel değil.
ister bir seccade de ister bir ağlama duvarında ya da ister bir kilise papazının elini öperken fotoğraf çektirebilir. Ama neticede o bir vatan sever. inancını eleştiren yorumlar beyhude çabalardan başka bir şey değil.
Namaz kılarken üzerine basılan seccadeye başka bir zaman basıldığı diye ortalığı ayağa kaldıran ama ayetlerle dalga geçenleri omuzlarında taşıyan akit lerin yeni malzemesidir. Seçim de yakın ya vurun ..mk.
seccadenin sadece imanlı insanlar için manevi bir değeri vardır. hoş oda abartılmamalıdır tabi. ama özellikle namaz ibadetini yerine getirmeye çalışan bir insan için namazla değerli bir eşyadır. manevi olan bir değerden bahsediyorum.
namazlaya basmak günah değildir. üzerinde fotoğraf çektirmek hiç günah değildir. sadece değerlere aykırıdır.
çoğunluk için değerli olan, el üstünde tutulan, hele de allah'ın huzuruna durulan bir eşyanın üzerinde ayakkabı ile fotoğraf çektirilmesi tabiki doğru bir davranış olamaz.
olsa olsa inananların değerlerine saygısızlık, küstahlık, onlarla dalga geçme, aşağılama olabilir ki fotodan gözükende odur zaten.
çok abartmamak lazım.
nihayetinde imanla uzaktan yakından alakası olmayan bir insan üzerinde duran.
onun için sadece bir bez parçası.
Bu konuda birkaç önerge verilebilecek pozdur.
1.si, aynadan çekilen fotoğraflarla çok kolay oynandığına şahit olmuştum.
2.si, sana küçük bir tavsiye, atatürk'ü karalamak için yarattığın fırsatı -iğrenç göbek adlı şahıs- kitap okumaya, bilim öğrenmeye, yalakalık yapmamaya harcarsan belki o küçük kafan doğru şeylere çalışmaya başlar.
ne yapmasini bekliyordunuz ulu önder ataturkun. durun bi saniye ayakkabilarimi cikarim demesini mi oglum o adamin yerinde siz olsaydiniz camiye bile gitmezdiniz. egonuzu sktiklerim hersey de bir acik aramayin. unutmayin ki onun sayesinde suan ananiz ve babaniz sizi rahat bir kosede yapti. kodumun vesveseleri
kilimin üzerinde de namaz kılınabilir, doğrudur. namaz kıllıdığın her yer, çimenler, halılar, kartonlar... vs. seccaden olur. ama bu, bunlara basmanın günah olduğu anlamına gelmez.
ayrıca, seccade dediğimiz olay bir kutsal varlık değildir. sadece temiz olduğunu düşündüğün ve namaz kılarken kullandığın bir araçtır.
gel gelelim seccadenin üzerine basmış olsun, ki ben biraz hayal gücümü kullanarak o zamanki namaz kılanları illüminati üyesi yaparım çünkü kilim üzerindeki tamgalar üçgen motifli, fotoğrafa dikkat ettiğiniz zaman bir fotoğraf stüdyosu olabileceği ihtimali var. öyleyse suç fotoğrafçının. niye yere seccade serdin? he, "namaz kılarken çek pampa!" kültürü o zaman başlamışsa bir şey diyemeyeceğim. fotoğrafçı seccadeyi kaldırmayı unutmuştur.
hadi, biraz daha hayal gücümüzü kullanalım. bu gerçek mustafa kemal, ve gerçek mustafa kemal'in son fotoğrafı. bu fotoğraftan sonra kendisi öldürülüyor ve yüz nakli yapılarak yerine bir yahudi geçiyordu. sürekli gülüyordu hatta. gülünecek ne varsa?! neyse, gerçek mustafa kemal namazını kılmış bir şekilde seccadesinden kalkarken fotoğrafçı cemal ışıksel aniden odaya girmiş ve fotoğraf çekmiştir. bu duruma bir an şaşıran gerçek mustafa kemal elindeki tesbih gözükmesin diye ellerini hemen arkasında birleştirmiş ve tesbihi saklamıştır. e, seccade de kilime benziyor. kimse bu durumdan bir sonuç çıkartamaz.
son olarak, mustafa armağan üstadınıza hatırlatın, "kamal" değil "kemal" olacak. tıpkı "makina" yerine "makine" olacağı gibi. iki kelime de bir dönem kullanıldı, osmanlıca dil kuralına uysun diye. ama, daha sonra bu düzeltilerek son şeklini almıştır. bir edebiyatçı olarak bunu biliyor olması lazımdır. -beni engellediği için ben söyleyemiyorum. oysa o bir üstadken (?!) ben sadece bir tarih öğrencisiydim.
not: birazcık çocukluk anılarınızı yoklayın. ya sizin ya da komşunuzun evinde illaki bu kilimden vardır ve illaki üzerinde oyun oynamışsınızdır.