oldukçe sevimlidir. padişahların alenen içemediklerinden dert yakınarak halkın önünde iyi bir haltmış gibi alenen içmiştir.
mustafa kemalin rakıya muhabbetini gösteren bir olay 9 ağustos 1928 gecesi sarayburnu parkında yaşanmıştı. ünlü arap şarkıcı cemaliyyeyi dinledikten sonra mustafa kemal, elindeki kadehi halka doğru kaldırıp arkadaşlar, hanımlar, beyler! şu gördüğünüz içki rakıdır. bunu vaktiyle padişahlar saraylarda dört duvar ve kafes arasında gizli gizli içerlerdi. bizse, hepimiz şurada toplu olarak alenen içiyoruz. işte aziz milletimin önünde ve onun şerefine içiyorum demiş, bunun üzerine gazinoda kim varsa ayağa fırlamış ve yaşa paşam! sağol paşam! allah seni başımızdan eksik etmesin! diyerek kadehlerini ona doğru kaldırmışlardı. grandeye göre bu sahne karşısında çok duygulanan mustafa kemal coşup epeydir kafasında olan latin harfli alfabeye geçiş müjdesini halka o gece vermişti.
grandenin anılarında içinde içki geçen pek çok hikâye var ancak grande şunu belirtmeyi de ihmal etmiyor: her gece içtiği halde atatürkün bir kere bile içki yüzünden kendinden geçtiğini, taşkınlıklar yaptığını görmedik, duymadım. aksini iddia edenler varsa, bunların yaptıkları düpedüz dedikodudan başka bir şey değildir.
atatürk, stresini ve çok düşünmesini bastırabilmek için alkol almıştır. bu onun kişisel tercihidir. sadece kendisini ilgilendirir. aynen herhangi bir insanın sigara içmesinin kendi tercihinin olması gibidir.