atatürk devrimlerini uygulamaya sokarken örnek teşkil etmesi için kendi de dahil etrafındaki insanlardan (ki bir kısmı da osmanlıdan kalma köklü ailelerdi) elit bir kesim yaratmıştı. ama o zamanın toplumu için bu devrimleri sindirmek kolay değildi zira az değil 600-700 senelik süreçte sadece asker ve çiftçi olarak kullanılmış fakir bir halk vardı. millet mektepleri ve halk evleri vasıtalarıyla epeyce bir yol alındı ancak bu kadar içine kapalı bir toplum içerisinden 15 senede ancak bu kadar uygar bir toplum çıkarılabilirdi ki o dönemin ekonomik şartları ve 1929 ekonomik krizi de malumdu.devlet eliyle ancak bu kadarı başarıya oluştu ve maalesef vefatının ardından birçok şey alıştığı eski düzene dönmeye başladı. zaten az zamanda çok ve büyük işler yaptık sözünün arka planında da bu vardı. gerçekten o kadar dogmatik unsurlara körü körüne bağlı ve yeniliğe uzak bir toplumdan emin olunuz ki hala bu kadar destekçisi çıkması kendisinin müthiş bir başarısıdır zira çoktan iran islam devleti gibi olmamız gerekiyordu. iran şahı gibi güçlü bir lider bile atamızdan kopya ettiği devrimleri 20-30 sene ancak yaşatabilmiştir. sonrası malumunuz. hala iran değilsek bunu gerçekten ama gerçekten atamızın devrimlerine ve şu an her biri birer birer satılmış kapatılmış köklü kurumlara borçluyuz. ama görünen köy de kılavuz istemez hangi yöne gittiğimiz sizce de açık değil mi hele ki son olaylardan sonra?
edit: şu anki chp'nin aslında atatürk'Ün halk fırkasıyla ilgisi yoktur deniyor ya aslında bu olayın bu durumla uzaktan yakından alakası yok. chp ebediyen atamızın partisidir ve zaten en büyük 2 eserinden birisidir. ancak şu anki partilerin hiçbirinin görüşü atatürk'ün düşüncesiyle istese de örtüşemez.zira entryde de belirttiğim gibi o ilkelerin,devrimlerin uygulanacağı bir toplum yapımız asla olmamıştır. atatürk de zaten bu yapıyı oluşturmaya çalışmıştı ancak bu kadarı ortaya çıkmıştı zaten o yüzden de kendisini en iyi anlayacak o dönemin 1930lar gençlerine hitap ederek gençliğe hitabesiyle bitiriyordu nutkunu. o gençlere ne oldu derseniz darbelere bakın derim. işte o yüzden eğitim şart. şaka değil gerçekten eğitim öncelikli dikkat ettiyseniz 15 yılda içine en çok edilen kurum eğitim kurumlarıdır. bir toplum öncelikle gençlerinden dizayn edilir. sonuç olarak: imam hatipler kapatılsın :)
Normaldir. Üstelik atatürkü sevenlerin ne kadar bilinçli olduğunu gösterir.
Sırf sevdikleri lider onun başında diye ortalığı bok çukuruna çeviren bir partiye oy verenlerin bunu sorgulaması ayrıca ilginç. Görüyorsun ki körü körüne bağlanıp oy verdin mi ortalığı böyle yangın alıyor.
çünkü atatürk'ün yaşadığı yıllarda ve inönü zamanında kahrını çekti bu halk. millet atatürk'ü cumhuriyetten evel zamandaki yani mustafa kemal olarak seviyor. cumhuriyetten sonrakini değil.
atatürk ün partisi söylemi atatürk öldükten sonra bitmiştir zaten. bugünkü chp yönetiminin atatürk ilke ve inkılaplarıyla uzaktan bile alakası yoktur bu açıkça bellidir.
Çocuklara gençliğe hitabeyi not kaygısıyla ezberlettiğimizden beri unuttuk. Atatürk kimdi sahi? Atatürk'ün partisinin amacı neydi? Biz bu soruların cevaplarını unuttuk. Ve 'dur bakalım' diyecek gücü kalmayıncaya kadar düşürüldü atatürk'ün partisi. Halkına meramını anlatamayacak kadar cehaletle, hırsla, koltuk sevdasıyla sarıldı. Oysa atatürk bu yola çıkarken önce rütbelerini bırakmıştı, hırslarını bırakmıştı. Insanları için hepsini istanbul'da bırakmıştı.
Bugün ne biz hatırlıyoruz atatürk'ü koldaki dövmeden fazlasıyla, ne de atatürk'ün partisi umursuyor atatürk'ü reklam yapmak dışında... Biz yozlaştık... Biz her şeyi yanlış anladık. Doğru anladıklarımızı da ya unuttuk, ya da unutturulduk.