köyde çobanlık yaptı
babasız büyüdü
fakir bir ailenin çocuğuydu
başı bitlenmesin diye 3 numaraya vurulan sıradan bir köylü çocuğuydu
osmanlı soylu asilzadesi değildi
onun çevresinde özel ders veren hocaları yoktu
hayalleri olan okumayı seven birisiydi tanıyamadınız galiba
geldiği yeri asla unutmadı köylü milletin efendisidir lafını boşa söylemedi
ilimi bilimi öğrenmeyi herzaman teşvik etti .
başarılarına baktığınız zaman kim olduğunu anlarsınız.
Sıkı bir Atatürkçü olarak şaibe ile yaklaştığım iddiadır. 3997 adet kitap okuduğu ve bunun dayanağının kitapların üzerine aldığı notlar olduğu söylenir. Şimdi bu mantıkla üzerine not düştüğü her kitap okunmuş sayılacak olduğundan yüksek ihtimalle kaynak aradığı ve bulduğu yerlerin altını çizmiş ve oraları not almıştır. Kitaplara olan ilgisi tartışılmaz olsa da 57 yaşında vefat eden biri için absürt bir sayı.
Atatürkün kütüphanesinde 4000 kitap vardır. Bunu atatürkün okuduğu kitap sayısı olarak yansıtmak veya böyle bilmek hatadır. Bu 4000 kitap arasında ansiklopedi kitapları bile vardır. Açıp ansiklopedi okumamıştır heralde atamız.
4000 diyolar o zamanlar bu kadar farklı kitaba ulaşılabiliyor muydu o bile şüpheli. Atatürk'ün övecek o kadar yanı varken niye böyle şeyler üfürürler hiç anlamam.
"Bizi okumuşların şerrinden koru" gibi sözlerle asıl korkularını belli eden ahmaklara inanan ve en az onlar kadar ahmak tiplerin güya bu olayı küçük görmelerinde acayip bir şey yok.
Adam içindeki kara cehaletin ezikliğini güya böyle dalgaya alarak bastırmaya çalışıyor. Acınası tipler vesselam.
Atatürk evet savaşta çadırına gelip kitap okuyan bir insan. Hatta çalıkuşunun sevdiği bölümlerini tekrar tekrar okurmuş.
Daha savaş bitmeden defalarca eğitimle ilgili sözleri var. Ülke kurulurken demeç veriyor. Bir sürü eksiklik varken o yine eğitimden okumaktan bahsediyor.