1. dünya savaşından sonra Osmanlı imparatorluğu nun yıkılmasıyla ülkenin her bir parçasının ayrı yere dağıldığı görülmüştür. Kaynaklara göre bunun önüne geçen Mustafa Kemal Atatürk iyi bir lider sayılır nedir onu iyi bir lider yapan. Tabi ki halka yakın biri gibi gözükmesidir. (bkz: türk lider)
Halkının sevgisini kazanması, milletin çıkarları ve mutluluğu doğrultusunda hareket etmesi ve Osmanlı padişahlarının yabancı devletlerin himayesini kabul etmek istedikleri halde halkın yönetimde etkin olabilmesi için önüne çıkan engelleri aşmış olmasıdır.
fransız devriminin boy gösterdiği bir dünyada devletin bekası için, idamı göze alıp padişaha karşı gelerek 72 ayrı milletin vicdanına seslenip, halkı örgütleyerek ve halka önderlik ederek bir kurtuluş savaşı yapmaktır, bir cumhuriyet kurmaktır, bir halkı çağın ilerisine taşımaya çalışmaktır.
insanlara karşı umutlu konuşan onlara yılmamalarını söyleyen doğuda ki ordunun dağılmaması için kazım Karabekir e emir veren. işi yarayan bu taktiğini öner süren ileri görüşlü sempatik ve yakışıklılığı eklenince insanlar için çok cazip olan biri. (#)Mustafa Kemal
siyasi ihtiraslar yüzünden, milli mücadelede "olmasalardı olmayacağı" en yakın arkadaşlarını istiklal mahkemelerinde idamla yargılatacak kadar gözü kara olması...
çok zeki olduğu için bir çok savaşı muhteşem taktiklerle kazanmış ve halkı örgütleyebilmiştir.çanakkale savaşı askerliğinin dönüm noktasıdır.böyle insanlar 100 yılda bir gelir fakat biz değerini bilmiyoruz ne diyeyim.
Mustafa Kemal iyi bir yönetici için gerekli bütün özelliklere sahipti. Kibar davranışları, dürüstlüğü, emir veriş tarzıyla örnek olmuştur. Gerek devlet yönetiminde gerekse askerlik hayatı boyunca hiçbir zaman maceraya yer vermemiştir. Atatürk ‘’Büyük kararlar vermek kâfi değildir. Bu kararları cesaret ve kesinlikle tatbik etmek lâzımdır; diyerek verdiği kararlarda ısrarcı olmuş ve sonucun kendi istediği şekilde çözümlenmesi için uğraşmıştır.
Atatürk; ün kişisel özelliklerinden biri de büyük bir lider olmasıdır. Liderlik, Atatürk; ün yaşamının her döneminde daima ön plana çıkan bir özelliğidir. Atatürk, askeri ve siyasi bir çok başarılara imza atmanın yanında, yapmış olduğu devrimlerle de dünyanın en saygın kişilikleri arasına girmiştir.
Türk milletinin en zor günlerinde, 19 Mayıs 1919; da Samsun; a çıkan Atatürk, bir lider olarak izlenmesi gereken yolu şöyle göstermiştir: ; Türk; ün onuru, kendine güveni ve yetenekleri çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir ulus, tutsak yaşamaktansa yok olsun daha iyidir. Öyleyse ya istiklal ya ölüm.
Atatürk, Milli Mücadele; de milli birliği ve dayanışmayı sağlayan büyük bir liderdir. Çanakkale Savaşı;n da, cephedeki en zor anların birinde Türk askerlerine hitaben söylediği: ;Ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum; sözü, askere büyük bir manevi güç vermiş ve diğer cephelerde elde edilen başarıların sonucunda, nihayet Kurtuluş Savaşı zaferle sonuçlanmıştır.
Atatürk, her yönüyle Milli Mücadelenin lideri olmuş, elde ettiği bütün başarıları Türk milletine mal ederek, eşi görülmemiş bir liderlik anlayışına da sahip olduğunu göstermiştir.
Atatürk ün liderliğinde verdiği bağımsızlık mücadelesini kazanan Türk milleti, Cumhuriyetin ilanı ve sonrasında da onun devrimlerinin peşinden giderek, kendisine yakışanı layıkıyla yerine getirmiştir. Atatürk, söylediği sözlerle ve koymuş olduğu ilkelerle, günümüzde de Türk milletine liderlik etmektedir.
iLERi GÖRÜŞLÜLÜĞÜ
Atatürk olayların gidişini değerlendirerek sonucunu tespit ederdi. Çanakkale Muharebeleri sırasında, düşman donanmasının nerden çıkarma yapabileceğini önceden sezerek gerekli tedbiri alması savaşın sonucunu değiştirmiştir.
• AÇIK SÖZLÜLÜĞÜ
Atatürk, doğruyu söylemekten asla çekinmezdi. ;Ben düşündüklerimi, daima halkın huzurunda söylemeliyim. yanlışım varsa halk beni tekzip eder.; derdi.
• MANTIKLILIĞI
Keskin bir mantık ve zekâ gücüne sahip olan Atatürk, hayatı boyunca akıl ve mantığa büyük önem vermiştir. Bu özellik onun evrensel devlet adamı olarak tanınmasında büyük bir rol oynamıştır. ;Bizim akıl, mantık ve zekâ ile hareket etmek en belirgin özelliğimizdir; diyerek ülke sorunlarında mantık ve şuurla hareket edildiğini göstermiştir.
ÇOK CEPHELiLiĞi
Atatürk çok cepheli bir liderdi. O hem fikir hem de hareket adamıdır. Yani bir taraftan Türk inkılabının hazırlayıcısı diğer taraftan da uygulayıcısı olmuştur. Hem düşünen hem de eserler veren Atatürk, çok yönlü bir lider olduğunu göstermiştir.
EĞiTiMCiLiĞi
Atatürk toplumu çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarmayı amaçladığı için milli eğitim ile yakından ilgilenmiştir. O, Eğitimdir ki bir milleti