bilhassa okullarda devlet eliyle yapılan, atatürk'ü anlaşılmaz, erişilmez hale getiren, insan-üstü bir imaj yaratan, atatürk'ü eleştirilemez bir tabu haline getiren, dogmatizme yol açan uygulama.
okullarda atatürk hatasız, günahsız, yanlışsız biri olarak öğretiliyor, "atatürk yaptıysa vardır bir sebebi" denilerek eleştirel düşüncenin önü kesilip farklı fikirler imha ediliyor. vatan sevgisi atatürk sevgisine indirgeniyor. atatürk'ü sevmenin bir zorunluluk olduğu izlenimi yaratılıyor. atatürk şişirildikçe şişiriliyor, insan olmaktan çıkarılıp bir übermensch haline getiriliyor, böylece tabulaştırılan anlaşılmaz oluyor. insanlar atatürk'ü neden sevdiğini, nasıl seveceğini bilmiyor. birini sevmenin yolu onu anlamaktan geçer fakat çocuklara sevin gerisi yeter anlayışı aşılanıyor.
atatürk'ü eleştirdiğinizde insanlar uzaylıymışçasına bakıyorlar size, vatan hainliği yaptığınızı zannediyorlar. sizi bildikleri 3-5 kalıptan birine sokmaya çalışıyorlar (şeriatçı dinci, yunan dölü vs.) insanlara çok garip geliyor eleştirmek. halbuki atatürk değil miydi "ben size ardımda hiçbir dogma bırakmıyorum" diyen?
atatürk makyavelistti. yani her zaman iyi olması zaten olanaksızdı. ayrıca atatürk de bir insandı, bu yüzden hataları vardı. atatürk'ün durumu şuydu, doğruları hatalarının daha üstündeydi. normalde bir insan bu kadar güç elindeyken gücün şehvetine kapılır, atatürk gücün büyüsüne çok kapılmamıştır, bu da iyi bir lider olduğunu gösterir.
ama dediğim gibi yanlış uygulamaları da vardır. kendine muhalifleri öldürtmesi, dersim, zilan deresi, şapka kanunundaki sert tutum, milliyetçiliği vs. "atatürk yaptıysa bir nedeni vardırcılar"ca bunları tartışmak bile vatan hainliğidir.
atatürk'ü kutsallaştıran kişiler, atatürk hakkında en z fikre sahip olanlardır.
-veee atatürk samsuna çıkınca halk onu sevgiyle, coşkuyla karşıladı.
+eeee öğretmenim!?
-buyur xrei
+atatürk samsuna gizli gizli, kıyıdan kıyıdan ve sadece geceleri yolculuk yaparak gitmedi mi?
-evet xrei
+ e o zaman halk atatürkü nasıl coşkuyla karşıladı?
-sus sen otur yerine tü kaka.
bu kutsallaştırmanın sonuçlarından biri de yetişen kemalist zihniyettir.
şunlardan öte gitmez atatürk'ü sevmeyenlere karşı sözleri
"baban kimdi bilemezdin. soyadın papudopulos olurdu."
"atatürk'ü sevmiyorsan kurtardığı ülkede yaşama."
"atatürk'ü sevmeyen insan değildir."
"atatürk'ü sevmeyen orospu çocuğudur."
"atatürk'ü sevmeyen insanlar üzerinde resmi olan para kazanmak için uğraşıyorlar." vs vs.
atatürk'ü tamamen mantıksız, tamamen ayrımcı, tamamen faşist bu sözlerle savunan insan ne kadar anlamıştır acaba atatürk'ü? ne anlamıştır önderim dediği insandan?
yobazların yaptığıdır. tartışmaya çalışırsın allahtan mesaj almışcasına atatürk ün sözünü söyler geri çekilir. ufak aklınca atatürk hep dogruydu o tanrı gibi bir şeydi. evet bu tür kemalistler zavallıdır.
kimsenin kutsallaştırmadığı bir durum. evet ata'mız da bir insandı. Eğer kutsallaştıran varsa da yobazdır efendim. Tıpkı daha 6 yaşındaki kızına türban bağlayan yobazlar gibi. Ancak bana hiçbir zaman onun erişilmez olduğu falan gibi şeyler öğretilmedi. Dersim konusuna gelirsek atatürk bir ulusun içten nasıl bölünebileceğini bilen bir liderdi. Tıpkı menemen'de kubilay'ı şehid edenlere ' yakın orayı ' dediği gibi.
kutsallaştırmak ne kelime gezi parkında atatürkün resminin önünde namaz kılan adam gördüm atatürkün resminin önünde secde edenler de. Atatürkü bizde seviyoruz ama tapmıyoruz sonuçta.