atatürk'ün yaptığı güzel şeyleri görmeyip kötü şeylerle onu yıpratmaya çalışan topluluğun çamur at izi kalsın ayarındaki karalama kampanyasıdır.
cumhuriyetimizin ve devletimizin kurucusuna karalama kampanyası yapmak isteyenlerin iftirası biçiminde ibretlik de bir sözdür. aslında afiştir.
Ben bu bok atmaya çalışanları anlamıyorum. Milliyetçilik nedir bilmez, günümüzde örneği çok olan faşist milliyetçiliği gerçek anlamından ayrı tutar ama bu faşizan yaklaşımı içeren milliyetçiliği sadece "milliyetçilik" altında birleştirir ve haliyle birazcık "Türk" kelimesi eden herkese faşist der. Neden? çünkü üçkağıtçıdır, tc'ye, Atatürk'e, tsk'ya eline geçen ve fırsat olarak addettiği her an saldırmayı ister. O yüzden kavramları derinlemesine incelemek hiç onun tarzı değildir. Aynı art niyetli insan kapitalistin günümüzdeki karşılığını ele alır, bunu gider o süreçte Atatürk'ün bakış açısıyla bir tutar. Yani resmen milliyetçilik ve kapitalistin kelime anlamlarını istediği süreçte, istediği kişi veya kişiler üzerine manipüle ederek yaftalar. Çok kasıp yeni bir konu arayışına girmek istiyorsanız, (bkz: ele geçen her fırsatta atatürk'e saldırma rehberi)
kapitalist devletlerle mücadeleye girmiş, halkının yine bu kapitalist devletler tarafından sömürülmesine engel olmayı amaçlayan, halkının her yönden kendi kendine yeter hale gelmesini isteyen bir kişi ne kadar kapitalistse o kadar kapitalisttir. diye açıklayabileceğimiz bir durumdur.
atatürk'ün kapitalist olmadığını kanıtlamak için (bkz: köy enstütüleri projesi) tek başına yeterli bir nedendir. peki neden böyle bir iddiada bulunulur? onunda cevabı burada (#7585496) verilmiş.
üslubu çok abartılmış bir ifade. atatürk ekonomik yönden kapitalizmi yeğlemiş görünmektedir. ancak ülkenin ve dünyanın o sıradaki ekonomik gerçeklerini dikkate alarak, en azından kriz döneminde, bu konuda ısrarcı olmamış ve karma bir ekonomi uygulamıştır. sscb ile olan işbirliğini ise pragmatik bir düzlemde götürmüştür.
şüphesiz geri bir zekaya sahip olan insanın iddiasıdır. madem kapitalistti de karma ekonomik sistem neyin nesi allasen. devletçilik ilkesi niye var ulen hiç mi düşünmeden açarsın şu başlığı anlayabilmiş değilim.
ya ne olacaktı? mustafa kemal atatürk ezik denyolar gibi komünist mi olacaktı? sorusunu akla getiren başlık, tc nin ilk cumhur başkanı kemal atatürk kendi ülkesi için kapitalizmi tercih etti , ve komünist rusları ağaşıladığı sözleri vardır.
"Biz ne bolşeviğiz ne de komünist;ne biri ne diğeri olamayız.
Çünkü, biz milliyetperver ve dinimize hürmetkarız."
-Mustafa Kemal Atatürk
"Komünizm içtimai bir meseledir. Memleketimizin hali, memleketimizin içtimai şeraiti, dini ve milli ananelerinin kuvvetli, Rusya'daki komünizmin bizce tatbikine müsait olmadığı kanaatini teyit eder bir mahiyettedir." (Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, C. III, 2. Baskı, s .20)
21 Haziran 1935'te,
"Türkiye'de bolşeviklik olmayacaktır. Çünkü, Türk Hükümeti'nin ilk gayesi halka hürriyet ve saadet verme, askerlerimize olduğu kadar, sivil halkımıza da iyi bakmaktır." (A.g.e., c. 3, 2. Baskı, s. 99)
"Komünistliğin memleketimizde değil, henüz Rusya'da bile tatbik kabiliyeti hakkında açık kanaatler hasıl olamadığı anlaşılmaktadır. Bununla beraber içerden ve dışardan çeşitli maksatlarla bu akımın memleketimizi içine girmekte olduğu ve buna karşı akla uygun tedbir alınmadığı takdirde milletin pek çok muhtaç olduğu birlik ve sükununu bozan durumların ortaya çıkması da imkan dairesinde görülmüştü. ..." (31 Ekim 1920, SD, IV, s. 360-361, Ali Fuat Cebesoy'a yazdığı mektuptan)
"Rusya hariç olmak üzere bütün dünyada, her kişi menfaat ve zararı kendine ait olmak üzere hayatını düzenler. Yalnız her kişiye çalışmalarında yeni yasal vasıtalar ve haklar verilir." (Medeni Bilgiler ve M. K. Atatürk'ün El Yazıları, Afet inan, s. 68)
"Devlet bireyin yerini alamaz, fakat, bireyin gelişme ve kalkınması için genel koşulları göz önünde bulundurmalıdır. Devlet eliyle yapılacak işler, bireyin büyük kar getirmediğinden dolayı yapmayacağı işler veya milli çıkarlar için gerekli olan ekonomik işleri kapsar. Özgürlüklerin ve yurt bağımsızlığının sağlanması ve korunması ile iç işlerinin düzenlenmesi nasıl devletin görevi ise, devlet vatandaşların öğretimi, eğitimi, sağlığıyla ilgilenmek zorundadır. Devlet, memleketin asayiş ve savunması için yollarla, demir yolları ile, telgrafla, telefonla, memleketin hayvanlarıyla, her türlü taşıtlarıyla, milletin genel servetiyle yakından ilgilidir. Memleket yönetiminde ve savunmasında, bu saydıklarımız, toptan, tüfekten, her türlü silahtan daha önemlidir. ... Özel çıkarlar çoğunlukla, genel çıkarlarla tezat halinde bulunur. Bir de, özel çıkarlar, en nihayet rekabete dayanır. Oysa, yalnız bununla ekonomik düzen kurulamaz. Bu kanıda olanlar kendilerini, bir serap karşısında, aldatılmaya terk edenlerdir. ...Bir de, ferdin kişisel çalışmaları, ekonomik kalkınmanın esas kaynağı olarak kalmalıdır. Ferdin inkişafına (gelişme) mani olmamak bilhassa iktisadi sahadaki özgürlük ve teşebbüsler önünde devletin kendi faaliyeti ile bir engel yaratmaması demokrasi prensibinin önemli esasıdır. (Medeni Bilgiler ve M. K. Atatürk'ün El Yazıları, Afet inan, s. 46-47)
bu sözler atatürk ün ileri görüşlülüğünün örnekleridir. kendisi bir gün deniz gezmiş gibi tiplerin ortaya çıkıp düzeni bozmaya çalışacağını tahmin ediyordu.
atatürk'ü herkesin istediği yere koyabileceği bir çok konuşmaya sahip olduğunu bilen ve bunu kullanan yazar kişisinin ettiği söz. zira atatürk ona bakarsan kominist, sosyalist, turancı ya da faşist de olabilir, ama öyle bir iddaa da bulunma ossuruktan teyyareye benzer.