istiklal marşımız`da medeniyetten kasıt; zamanın emperyalist ingiliz, fransız, italyan güçleridir. ulu önderin kastettiği medeniyet ise "yurtta barış, dünyada barış." sözünü düstur edinmiş, bilim ve fen rehberliğinde oluşmuş büyük türk medeniyetidir.
ona bakarsan mustafa topaloğlu da uzaylı olduğunu söylüyor. uzaylı mı, değil. türk genci milli şuurunu, şarkıya türküye marşa göre değil, muasır aklın vizyonuna göre tayin edecektir. varlığımızın en hakiki temeli budur.
atatürk avrupaileşin demedi kimseye.
ama arap kültürüne özenilmesini de istemedi. kendi ırkının özelliklerini korumaktı amacı
ne arap ne avrupa. o zamanlarda türkiye osmanlı araplaşıyordu.
mehmet akifin medeniyet anlayışını bilmeyen kişinin yorumu. mehmet akif'e göre batı medeniyetinin iki yönü vardır: sömürgeci yönü ve teknik ilerleme ve sanat yönü. istiklal marşında adı geçen tek dişi kalmış canavar sömürgeci yönünü temsil eder ki bu canavarın tek dişi kalmıştır yani artık pek de etkisi yoktur yıkılması için bizim atacağımız bir tokat yeterlidir.
istiklal savaşını kazanıp türk milletine özgürlük sağlayan ve bir önderin sözlerini çarpıtarak bir yere gelmeye çalışmak.
kişi istiklale varmayan bir milletin istiklal marşını yazamayacağını unutmuş olmalıdır.
şuurdan yoksun kimselerin kaynak olarak kıçını göstererek yorumladığı söz öbeği.
istediğini düşünmekte ve dile getirmekte özgürsün tabii ki, ama biraz okusan?
mesela istiklal marşının 10 kıtasını aç oku. 10. yıl nutkunu oku. atatürk'ün hayatını, kuran-ı kerim'i, incili, tevratı, insanlık tarihini, oku cocuğum oku. alla-u teala hz. muhammed'e ilk vahiyi gönderirken ilk kelimesi 'oku' dur.
zarar gelmez.
istiklal marşını atatürk yazmış da atatürk kendi düşünceleri içinde çelişmiş gibi bir mantığın sözleri istediği yere çekme meselesidir.
ayrıca atatürk muhasır medeniyetler seviyesine değil muhasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmayı düşünmüş bir önderdir.
Atatürkün koyu bir türkçü, mehmet akifinse koyu bir islamcı olmasından mütevellit olması gayet normal olan sözlerdir. Bu dönemde milli mücadeleye yön veren birçok kişi kendi içlerinde fikir ayrılıklarına düşmüş gerektiği durumlarda birbirini boğazlatmıştır. Bize ise fikir ve görüşlerinden dolayı kişileri etiketlemekten ziyade bağımsız türkiye için çabalamış herkese minnet duymak düşer. Günümüz tatlısu kemalistleri birçok önder ve lideri hiçe sayıp milli mücadeleyi mustafa kemal tekeline hapsetse de benim için mustafa kemal ne kadar önemli ise mehmet akif, kazım karabekir, halide edip ve birçoğu da o kadar önemlidir.
istiklal marşı'nın yazarı mehmet akif ersoy ile atatürk'ün vizyonu bir değildir. atatürk batı kafasında yenilikçi devrimci bir liderdi ersoy ise muhafazakar bir insandı. ersoy büyük ihtimalle atatürk'ün pek çok devrimini tasvip etmemiştir bile.