atatürk'ün cephelerde, savaşlarda, siperlerde türk askeri ile omuz omuza mücadele edip vatanı kurtarırken, 57 yıllık ömrüne 3997 kitap * sığdırmasıdır. bu kadar kültürlü bir insan, başarılı bir asker ve büyük bir komutan olan atatürk, büyük bir ömrünü cephelerde geçirmesine, son yıllarını hasta hasta geçirmesine rağmen, 3997 kitap okumuş; liderlik özelliğini, zekasını, ileri görüşlülüğünü ve kültür birikimini şüphesiz bundan almıştır.
Televizyon yok, bilgisayar yok.
Zeka var. enerji var.
Nasıl geçecek onca zaman.
Atatürk'ün cepheden yakın arkadaşlarına yazdıgı mektuplarda kendisine kitap gönderilmesini istediği bölümler var. Okuduğu kitaplara el yazısıyla notlar almış.
Atatürk'ün okuduğu kitap sayısı annesini günlerde dedikodu yaparken babasını kahvede tespih çekip pineklerken görerek büyümüş insanları saşırtabilir. Benim evimin 4 odasının da en az bir duvarı kitaplık. Yetmedi koridor da boydan boya kitaplık. 4000 kitap okumuş olmak şaşırtıcı gelmiyor.
--spoiler--
senin matematik hocanı sikeyim. 3997 kitap okumak için; 11 yıl yeterlidir eğer günde bir kitap okursa.
2 günde bir kitap mı okuyacak? 22 yıl yeterlidir. atatürk'ün 35 yıl kitap okuduğunu farz edelim;
35 x 365= 12.775 gün kitap okumak için müsait.
3997 kitap mı okumuştu. bölelim müsait günleri kitap sayısına;
12.775 / 3997 = 3.19
yani bir kitap bitirmek için yaklaşık olarak 3buçuk gün yeterli.
--spoiler--
son yıllarında hasta yatağında dahi üçüncü bir yabancı dil öğrenmeye çalışan * kişinin gerçekleştirebileceği eylem. bu bize aynı zamanda, mustafa kemal' in kendisini bu seviyeye çıkartmak içn ne kadar çalıştığını gösterir. çalışmak her zaman başarıyı getirir.