bugün

"hadi kaldırması için bir takım sebepler bulmuş yada uydurmuştur. peki elin latinin alfabesini almak için ne sebep vardır? biri arap alfabasi öteki latin... bu işte türkçenin ve türk'ün ne kazancı oldu?" sorunsalını akıllara getiren sözde devrim özde yobazlaşma ve yobazlaştırma çabası gerekçeleri.
Müslüman olanlar kuran okumasın diye...

BöÖ...
1000 yıldır süregelen islam medeniyetini çizgisini atacaktık ve batı medeniyetine geçecektik..

ve bu yönde yapılan çalışmaların en radikali de latin harflerini kullanmaya mecbur edilmemiz oldu.

gel gör ki alfabesini ve medeni kanunu almakla batılı olunmuyor.

en koyu ateist türk, avusturya'nın herhangi bir kilisesine gitsin ve papaza sorsun.. hala o papazın gözünde müslüman türkleriz.
arap bağlarından kurtulmak. yerim osmanlısını amk kendi milletimiz varken götü boklu arapların gelenek göreneklerini, alfabesini, kültürünü niye alayım?
Geleceği önceden görebilmesi.
“Harf devriminin tek amacı ve hatta en önemli amacı, okuma yazmanın yaygınlaşmasını sağlama değildir. Okur-yazar oranının düşük oluşunun yegâne sebebi alfabenin öğrenilmesinin zor olması değildi. Uzun yıllar devlet, eğitim sorununa eğilmemiş, kütlesel eğitime önem vermemişti. Devrimin temel gayelerinden biri yeni nesillere geçmişin kapılarını kapamak, Arap-islâm dünyası ile bağları koparmak ve dinin toplum üzerindeki etkisini zayıflatmaktı. Yeni nesiller, eski yazıyı öğrenemeyecekler, yeni yazı ile çıkan eserleri de biz denetleyecektik. Din eserleri eski yazıyla yazılmış olduğundan okunmayacak, dinin toplum üzerindeki etkisi azalacaktı.”
Ben demiyorum atatürk'ün sağ kolu ismet inönü diyor.
insanları dinden uzaklaştırmaktan başka bir nedeni yoktur. dindar halkı cahilleştirmek, kaosa sürüklemek. okuduğunu anlamamasını sağlamak.
Milletin "türk" olduğundandır.
arap kültüründen cikmak icin.. ama malesef başarili olmamiştir arap kültürü ülkeye yeniden eline almiştir.
evladı osmanlar, osmanlı zamanında okuma-yazma oranı nedir bir araştırsınlar diyorum ve de mantığa davet ediyorum. arap bokları sizi.
son derece saçmalıktır hatta uluslar arası iletişim ve dil bilimi mezunu olan ayrıca yüksek lisansını almanca ve ingilizce dil bilimi üzerine yapan konunun gerçekten uzmanı arkadaşım bunun tamamen saçmalık olduğunu alfabenin değişmesiyle inanılmaz büyüklükte bir kültürel erozyon yaşadığımızı söylemiştir. zira bir ingiliz açıp shakespeare'i okuyabilir bir rus tolstoy, gogol, Dostoyevsky yi okuyabiliyor ama ben sadece 80 yıllık bir edebiyatın mahsülü olan bir dili kullanıyorum.

nerde benim fuzulim, ben karacaoğlan'ın dizelerini bile sözlük olmadan anlayamaz duruma geldim.
Biz Türküz , olay çok açık...

Satır satır yazarım da sen yine de git arkadaşına sor.

Bi arkadaşım dedi ki çok yanlışmış, o yüzden son derece yanlış.kafaya bak amk...
ah ah atatürk gençligin bu denli cahilligini görse ne yapardı acaba? atatürk gavur alfabesini almış diyorsunuz acaba o gavurlar o alfabeyi nerden aldılar hiç düşündünüz mü? köktürk alfabesini bir inceleyiniz. bizim atalarımızın alfabesini dikkatli şekilde inceleyen herkes latin alfabesiyle olan benzerligi fark edecektir. atatürk harf inkılabıyla özümüze dönmeyi amaçlamıştır.
Dilimize uygun olmayisindan kaynaklanmaktadir.

su anki kullandigimiz alfabede 29 harf var iken arap alfabesinde daha az harf oldugundan dolayi turkceye uygun degildi. osmanlica da sesli harf yoktur bunu vav elif ye harflerini ekleyerek kullanirsiniz. su an bile bolumlerde gosterilen osmanlica dersleri ogrenilmekte zorluk cekilmektedir. bulmaca gibi bir dildir.

o donem de amac okur yazarligi en ust seviyeye cikarabilmektir cunku okuma yazma bilenlerin orani %8dir yani nufusun %92si okuma yazma bilmiyordu.

bu yeniligi ataturkten once tanzimat doneminde 2. abdülhamit'de gündeme getirmistir.

gunumuzde ise mustafa kemale karsi taraf olan gruplar bu yenilesmeyi tamamen din ile iliskilendirerek karalama araci olarak kullanmaktadir.

%92si zaten cahil olan bir halk harbiden de bir gece de alimler cahil oldu, valla cok gercekci yahu sizin mantiginizi seveyim.
Arap alfabesinin bir boka yaramamasından kaynaklanır karışık harfleriyle hem yazması hemde okuması zordur.
"Anladıysam arap olayım" sözü bir neden kabul edilebilir.
Atatürk ün tek hedefi Türk milletini medeni milletler seviyesine çıkarmaktı. Adam BAKIYOR medeni toplumlar nasıl yaşıyorsa onu getirmeye Çalışıyor. Ileri görüşlülüğü yokmuş diyen mallar, şu an cahil olup başkalarının gazı ile kendi içinde Savaşan, yokolmaya ramak kalmış, başka medeniyetlere Muhtaç ülkeler hangi alfabeyi kullanıyor gelişmiş,Dünya'da söz sahibi ülkeler hangi alfabeyi kullanıyor. Arap götü yalamaktan türklüğünüzü unutmuşsunuz amk.
Basite indirerek söylemek gerekirse arapçada sesli harf yoktur. Yani bir yazım okunuşa göre anlam kazanır.

Mesela (harflerin okunuşunu bilmem) h, k, m harfleri ile akla gelebilecek 4 kelime oluşturabilir;

Hakim
Hakem
Hekim
Hüküm

Arapçada bu 4 kelime de aynı şekilde yazılır. Dediğim gibi okunuşları farklıdır, kelime anlam kazanır vs. Latin harfleri ile ise yazım kolaylaşır, dolayısıyla okuma da. Böylece okur yazar oranında da artış sağlanmak istenmiştir.

Not: mevzu bana göre süt, sana göre çikolata olabilir tabi.
canı öyle istemiş.

yok efendim h k m ile bilmem kaç kelime oluşuyomuş da falan filan. arapça, osmanlıca yazım bilgisi eğitimi almamış sığır, gelmiş savunma yapıyor. bizde de hala var hem baba kardeşi anlamında hem de bağlaç olan. aynı manada mı ikisi de? cümle içinden çıkaramıyo musun anlamını?
klavyeyi doğru düzgün kullanabilmemiz içindir. oğlum aklım almıyor ya. bu japonlar, araplar, çinliler, ruslar falan nasıl kullanıyor klavyeyi?
arap alfabesi kaldırılmadi gidin iranda okuyun . türkiyede normal olarak türkçe kullanılması gerekiyor. kıt beyinli akplilerin anlayamayacağı gerçek.

ingiltere * ingilizce
fransa . fransızca
italya . italyanca
almanya . almanca
portekiz . portekizce
.

türkiye . türkçe .

hala arap alfabesini kullanmak istiyorsanız buyrun irana buyrun suriyeye . lütfen hem sizden kurtulmuş oluruz.
çünkü arap alfabesi çok zor amına koyim ya bunu da mı ben söyleyeyim?
zaten biz de anadolu müslümanlarıyız
türklük ne ki ?
dimi lan arap.
yobazlar dedelerinin mezarlarında yazanları okuyamasın diye...
nasılsa; ruhuna el fatiha yazdığını akıl edemez davarlar, meraktan çatlasınlar demiştir.

edit: arap alfabesi kullanırken bütün osmanlı çatır çatır arapça konuşuyordu zanneden davarların karşı çıktığı durum. günümüzde kullandığımız latin alfabesini dünyanın tüm gelişmiş ülkeleri kullanıyor, alfabeyi bildiğin için ingilizce, fransızca, italyanca, almancayı konuşabiliyor musun davar, bu dilleri öğrenmek için ayrıca dil okuluna gitmek gerekir ki alfabe de yeterli olmaz çünkü telaffuzları farklıdır. halkın kullandığı dil o gün de türkçe, bugün de türkçe olduüuna göre, hangi alfabeyle yazıldığının ne önemi var? cumhuriyet öncesi okur yazar yüzdesine girmiyorum bile. he sen arapça öğrenmek iste, bin tane kurs var, git öğren. atatürk'e alfabeden laf sokucam diye maymun olma!
sebep ne olursa olsun yobazların asla anlayamayacağı, anlamak istemeyeceği, her fırsatta kullanıp, dile getireceği bir konudur.
(bkz: beyin şart)