atatürk ün dil inkilabına verdiği önem

entry1 galeri0
    1.
  1. tarih 3 ekim 1934.
    isveç veliahtı güstav adolf onuruna bir yemek tertip edilmiş ve atamız da bu yemeğe teşrif etmiştir.
    yemeğin açılış konuşmasını da büyük gayretle ve şevkle desteklediği türk dil devriminin önemine işaret etmek istercesine ve türkçe kelimelerin kullanımına ne kadar önem verdiğini belirtmek istercesine bakınız hangi sözlerle yapmıştır;

    Bu gece yüce konuklarımıza, Türkiye ye uğur getirdiklerini söylerken, duyduğum tükel özgü bir kavançtır. Burada kaldığınız uzca, sizi sarmaktan hiç durmayacak ılık sevgi içinde bu yurtta, yurdunuz için beslenmiş duyguların bir yankısını bulacaksınız. isveç-Türk uluslarının kazanmış oldukları utkuların silinmez damgalarını tarih taşımaktadır. Süerdemliği, önü, bu iki ulus, ünlü sanlı sözlerinin derinliğinde sonsuz tutmaktadır. Ancak daha başka bir alanda da onlar erdemlerini, o denli yaltırıklı yöntemle göstermişlerdir. Bu yolda kazandıkları utkular, gerçekten daha az özence değer değildir. Avrupa nın iki bitim ucunda yerlerini berkiten uluslarımız, ataç özlüklerinin tüm ıssıları olarak baysak, önürme, uygunluk kıldacıları olmuş bulunuyorlar; onlar bugün en güzel utkuyu kazanmaya anıklanıyorlar...

    tamamen öztürkçe kelimeler ve kendisinin de parçası olduğu türkçe kelimeler türetme çalışmalarında ortaya çıkan türkçe kelimelerle yapmıştır konuşmasını.
    atamız hayattayken binlerce kelime kazandırılan dilimiz, atamızın ölümü ile ne yazık ki tekrar tarihin tozlu sayfalarında unutulmaya başlamıştır.

    atatürk ün dil çalışmalarına yaptığı katkıyı anlamak için sadece iki şeyi bilmeniz yeterlidir.

    tarih 1901.
    şemsettin sami nin kamus-u türki si yayınlanmış.
    yayınlanan bu kapsamlı sözlükte 29 255 kelime mevcut ve sadece 9 917 tanesi türkçe.
    yıl 1983.
    türk dil kurumunun 1983 yılında yayınladığı büyük türkçe sözlükte 38 715 kelime mevcut ve bu kelimelerin 27 326 sı türkçe.
    görüldüğü üzere, türk dil devrimi ile atamız türkçeye unutulmuş kelimeleri zor ve meşakkatli araştırmalarla tekrar kazandırmış ve türkçenin yapısına birebir uyan yeni kelimeler türetilmesine destek vermiştir.
    26 eylül 1932 birinci türk dil kurultayı ve 18 ağustos 1934 ikinci türk dil kurultayı atamızın çabaları ve destekleri ile gerçekleşebilmiştir.
    bugün atatürk ün türk dil kurumuna olan katkısını vasiyetinde de yer verdiği türk dil kurumuna indirgeyen atatürkçüler türemiştir.
    tabii ki bir de latin harflerini gavurdan alıp, dilimizi üç beş bin kelimeye indirgedi diyen atatürk düşmanları her zamanki gibi boş isnatlarını devam ettirmektedir.
    oysaki atam, türk e ait ne varsa yaptığı gibi, türk dilini de baş tacı etmiş ve layık olduğu dünya dilleri arasındaki üstün yere taşımaya gayret etmiştir.
    bugün türk coğrafyaları dışında türkçe konuşulmuyorsa bu tamamen atamızdan sonra gelen kadroların ve tabii ki vatandaş olarak bizlerin suçudur.
    türkçeyi ne kadar yetkin ve etkin kullandığımız sürekli olarak tartıştığımız bir mevzu olarak zaten hepimizin malumu.
    atamıza nankörce saldırmanın ve olmayacak ithamlarla türk milletine, türk tarihine ve diline verdiği önemi küçümsemenin kimseye bir faydası olmadığı gibi, genç nesilleri olumsuz bir propaganda altında ezilmeye mahkum ederek, türk milletine zarar vermekten başka bir amaca da hizmet etmemektedir.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük