atatürk ün diktatörlüğü

entry23 galeri0
    1.
  1. Çoğunlukla "o zamanın şartlarına göre zorunluluktu" denir. Peki öyle olsun ama bizim o diktatörlüğü yaşatma zorunluluğumuz var mı?
    2 ...
  2. 2.
  3. kemalistler tarafından görmezden gelinendir.
    istiklal mahkemeleri zaten başlıbaşına bir hukuksuzluk ve diktatörlük abidesi...
    2 ...
  4. 3.
  5. sadece iskilipli Atıf Hoca değil, doğuda bilinen 1040 alimin asılması örneklerindendir. çünkü rejim karşıtlarını susturmak akıllarından geçendi. örnek olarak muhalefet olmasın diye yıllarca tek parti bulundurulması da gösterilebilir.
    3 ...
  6. 4.
  7. ingilizlere çaşıtlık yapan iskilipli atıf'ı idam ettirmek diktatörlükse kurban olurum o diktatöre.
    7 ...
  8. 5.
  9. 404 not found. sizin diliniz fazla uzadı artık. açın iki satır okuyun da öğrenin gerçek tarihi. nasıl yıkanmış beyinleriniz.
    3 ...
  10. 6.
  11. Adam olmak istemeyeni adam yapmaya çalışmak diktatörlükse evet diktatör olsun o zaman, artık baydınız.
    2 ...
  12. 7.
  13. yazanın anasına küfretsem çaylak yapacaklar en azından susayım dediğimdir. *
    3 ...
  14. 8.
  15. hea amk hea ulan ne atatürk düşmanı varmış piyasada hepsi akepe iktidarıyla gün yüzüne çıktı.
    4 ...
  16. 9.
  17. çok fenadır... dünyanın diğer diktatörleri çocukların derisinden sabun yaparken atatürk "şapka giyin" demiştir.çok lanet bir diktatördür.
    4 ...
  18. 10.
  19. şapka takmayanı asması bunun en büyük kanıtıdır hatta ingilizlere yataklık iddaasını atanlara soruyorum atatürkün ingilizlet vali vali olamassamda halife olayım diye yalvardığını biliyorlarmı acaba.
    1 ...
  20. 11.
  21. " milletimiz böyle istedi, milletimizin modernleşmesi için" laflarıyla örtülmeye çalışılan diktatörlüktür.
    3 ...
  22. 12.
  23. 13.
  24. 14.
  25. Tarihin gelmiş geçmiş en büyük devrimcisidir bana kalırsa. Diktatörlerin sonu bellidir. Diktatörlere aşk beslenmez, Atamızın aşkı her geçen gün artarak sürmektedir.
    0 ...
  26. 15.
  27. Diktatör olduğunu REDDEDEBiLEN var mı ki? Sorusunu akillara getirir. Zamanın şartlari onu gerektiriyordu denir ve susulur.
    0 ...
  28. 16.
  29. anlamak mı istiyorsun, nasıl dikatör olduğunu?

    bu ülkeyi atatürk kurmadı kimse mallık yapmasın, bok bilmeden konuşmasın, afrikanın yarısından aşağısı, bulgaristanın yukarısı, musuldan ilerisi, hepsi osmanlınındı, endülüsü kaybettik ispanyayı şimdiki, afrika ingiliz sömrgelerine ve fransız istilasına kapıldı, alttan musulu kerkükü sizinkiler sattı, en son karadenizin 10 ili kaldı iç anadolu ile birlikte, sonra 1900 lerin başında son bir atak yaparak yine şu an ki türkiye harita sınırları içine kadar tekrar aldık.

    atatürk ülke mülke kurmadı yani.

    gelelim diktatörlüğüne?

    fatih sultan mehmetin bir potresi bile yokken hiçbir yerde, atatürkün her yerde, yavuz sultan selimin yokken, atatürkün her yerde, koskoca kanuni sultan süleyman, bırak ülkeyi osmanlı döneminin en çok yer feth eden kumandanı 20 milyon metre kare ile sondur.

    https://www.youtube.com/watch?v=tJ5gJZRWmBY

    buradan dönemlere bakabilirsin. koskoca ülke sadece atatürk ayakta tutu sanıyorlar, bize atasız soysuz diyenlerin tamamen kansız ve soysuz olduğunun delaletidir bu..

    bugün bulgaristanda türkler rahat rahat yaşıyorsa, o bile osmanlı döneminde olmuştur.

    bugün şam'dan, filistinden abdulhamid'in torunları diye bizi görüp koca hakının her yerde yardımlarını gören insanlar bizi bağrına basıp seviyorsa yine osmanlı sayesindedir..

    atatürk ne yapmış? bölük pörçük edip bırakmış, 100 yılda kurduğu cumhuriyet rezaletin abidesi olmuş.

    bu ülkede atatürkün 1 gram hakkı yok, bin ton zararı var.
    8 ...
  30. 17.
  31. 18.
  32. -- spoiler --
    fatihin bir portresi yokken... yavuzun bir portresi yokken.. ataturkun heryerde..

    -- spoiler --

    sanki adamakilli portreleri varmis gibi beyanat veren mal. ayrica bir zamanlar paralarin ustunde fatihin portresi vardi diye hatirliyorum.

    osmanli koalisyon bir imparatorluktu. eni sonunda dagildi ve bu koalidyonun icindeki nerdeyse tum milletler bu koalisyondan ayrilarak kendi devletlrini kurmuslardir. ataturk ve silah arkadaslarida turk olarak bizim payimiza dusen devleti Turkiye cumhuriyetini kurmuslardir.
    0 ...
  33. 19.
  34. yemin ederim bu entry leri gördükçe kusasim geliyo ne cahil insanlarsiniz amk açın iki kitap okuyun arastirin yok Atatürk Osmanlıyi küçültü yok Atatürk ingilizlere beni padişah yapın diye yalvarmis mis bi siktirin gidin göt kılları götünüzden duyduğunuz lafları burda yazmayin amk biraz sayginiz olsun .
    3 ...
  35. 20.
  36. 2015 yılında ''biz çoğunluğuz, bizim dediğimiz olur'' diyen diktatör sevicilerin, 1920'ler türkiyesi'ni ve atatürk'ü eleştirmek için kullandıkları bayat argüman.

    kurtuluş savaşını kendisi vermiş halk, eğer istemeseydi atatürk 1 gün orada duramazdı. atatürk halkın desteğini arkasına almış bir liderdir.

    ''kardan adam yapmak putçuluktur'' ''tayyip'i sevmek allah'ı sevmektir'' gibi fetvalar, türkiye'de islam alimliğinin ne kadar ucuz olduğunun da göstergesi. asıldılar falan derken biraz farklı açılardan bakmak lazım sanki.
    0 ...
  37. 21.
  38. atatürk de bir diktatördür ama diktötürlüğü iyiye kullanmış bi liderdir şimdikiler gibi değildir.
    1 ...
  39. 22.
  40. 1938e kadar olan zaman dilimini kapsar. osmanlı döneminde çok partili bir demokrasinin keyfini süren insanlarımız için çok yıkıcı olmuştur bu dönem. öyle ya, mesela son osmanlı reisicumhuru vahdettin onlarca rakibinin arasından yüzde ellinin üzerinde bir oy alarak seçilmiş ve dönemi boyunca vatandaşın ahvalini bir nebze olsun düzenlemek için çalışmıştı. hem o dönemde bütün avrupada da barış ve demokrasi rüzgarları esmekteydi. almanyada muhteşem bir birliktelik duygusuyla oldukça demokratik bir sivil toplum dönemi yaşanıyordu. italyada mussolini, romanın o meşhur "filozof imparatorlar" dönemini en vakur ve mütevazı bir şekilde sergiliyordu. işte bu sebeplerden dolayıdır ki, atatürk dönemi mazimizde kara bir leke olarak kalmıştır.

    herhalde atatürkü eleştireceğim diye diktatörlüğü gündeme getirenler, dönemin rejiminden yakınanlar yukarıda yazdığım şekilde okuyor olmalılar tarihi. yoksa başka türlü akıllı ve mantıklı bir insan atatürkü despot olmasıyla eleştirip, anti demokratik olmakla eleştirip de bugünkü halimizi yüceltemez. mümkün değil.

    bazı kemalistlerdeki "ne despotu, o tam bir demokrattı taam mıa" çıkışını da anlayamıyorum. yahu atatürkün despot bir yönetim kurduğu gerçeği ortada. öte yandan bunda bir kemalist için utanılacak bir durum da yok ki. atatürk sadece bir rejim kurmadı. sadece bir devlet kurmadı. aynı zamanda da modern bir ulus yaratmak niyetindeydi. buna ne kadar hakkının olduğunu, bunun ne derece doğru olduğunu tartışabilirsiniz elbette. ama bunun üzerinden osmanlıyı melekleştirip atatürkü deccalleştirmek, en hafif tabir ile avanaklıktır, cahilliktir ya da art niyetliliktir.

    taa 3. selim ve 2. mahmud döneminde anlaşılmıştı toplumun değişmesi gerekliliği. osmanlı devleti kavalalı ali isyanı ile şunu yeterince anlamıştı: devleti ali, resmiyette halen çok büyük bir toprak parçasını elinde tutsa da fiilen varlığını sürdürebilecek ve başına üşüşen akbabaları savuşturabilecek durumda değildi. reformlar başlatıldı. fes getirildi mesela. tanıdık geldi mi size? çift eğitim sistemi getirildi. belli ki medreseden yetişen softaların üfürüklerinin ülkeyi kurtaramayacağı anlaşılmıştı sonunda. sonra bunu tanzimat dönemi, ıslahat dönemi izledi. meşrutiyet ilan edildi. beklenen düzelme olmadı. devlet günden güne çürümeye devam etti. çünkü toplumsal dönüşüm başarılı olamamıştı ve batının ilmi de alınamamıştı.

    ardından ittihat terakki dönemi başladı. atatürkün reformlarının pek çoğu, bu dönemde başlatılmıştı bile. ancak bunları ilerletmek ve sona erdirmek atatürke ve inönüye nasip oldu. işte atatürk devleti kurduğu zaman elinde vatandaş olmaya değil tebaa olmaya alışkın bir halk, kul statüsüne alışkın bir elit bürokrat kesimi ve eğitimden tek anladığı şey sarf ve nahiv öğretmek olan eğitimci kadrosu vardı. bunların acilen dönüştürülmesi ve modern dünyaya adapte edilmesi gerekiyordu. çünkü mustafa kemal ve dönemin şartlarını iyi okuyan herkes de çok iyi biliyordu ki birinci dünya savaşı hiç bir sorunu çözememişti. ikinci bir cihan harbinin olması gayet mümkündü. bu kadar kısa zamanda bu kadar çok işi demokrasiyle yapamazsınız. demokrasi çok yavaş bir yönetim şeklidir. ö

    öte yandan avrupada da faşizm rüzgarları esiyordu. savaş sebebiyle kendisine demokrasi dayatılan almanya'da weimar cumhuriyetinin bu faşist dalgalanmaya direnebilmesi zorlaşıyordu. italyada ise mussolini başa geçmişti. japonya 1931de ekspansiyonist politikaları gereği mançuryayı işgal etmişti. kısacası bugün ileri demokrasi diyeceğimiz ülkelerde bile demokrasi yoktu o dönemde.

    şimdi atatürk demokrat olmadığı için eleştiriliyor. hem de 21. yyda demokratikleşme sürecimizi tersine çevirmeye çalışan erdoğan fanları tarafından. sizin tarih bilginizi sevsinler. bu ülkede tarih ve siyaset en çok konuşulan konulardandır ama çoğu insan ne konuştuğunu bile bilmez.
    0 ...
  41. 23.
  42. Olaganustu hallerde olaganustu sartlar gelisir. Savasmayan bir devlette anayasal duzenle, istiklal mahkemesinI kafasi almayan bir adam elbette bunu dikdatorluk zannedecektir. (Ayni adam bir padişahın kardesini bogdurtmasini eheheh efenim devletin bekasi diye aciklar) Cevap yazmaya tenezzup edilmeyecek basliktir. Canim az otede oynayin, meshur fesli haydo ya gidin, o sizin gazinizi alir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük