atatürk ü eleştirmek

entry108 galeri1
    8.
  1. demokratik bir ülkedede bireylerin devlet gibi düşünmeme hakkı her zaman vardır.

    devletin kurucusuna ,evet,saygı duyulmalıdır ancak bu herkesin onun icraatlerini beğenmek zorunda olması manasına gelmez.

    ataturk'un siyasi düşüncelerinin ve icraatlerinin eleştirilemez olduğunu iddia etmek faşistçe,ve eğer türkiye ülkeside bu minvaldeki eleştirilerin hiçbir şekilde yapılamaması düzenindeyse, bu türkiyenin faşist bir ülke olduğuna işaret eder.

    bir ülkenin demokratik bir düzene sahip olup olmadığının göstergesi devlet ideolojisinin kitlelerce benimsenmiş veya ezberletilmiş olmasıyla değil,hakim siyasi görüşlerin tam aksi yönündeki siyasetlerin özgürce ifade edilip edilememesiyle anlaşılır.

    sözün kısası,özü şudurki ataturkçuluğun özgürce benimsenmediğinin ve ataturkçuluğe karşı özgürce (ama hakaret içermeden) eleştiriler getirilebilmesine imkan tanıyan bir düzen varolduğu müddetçe bu ülke özgür ve demokratik olarak kabul edilebilir.

    demokrasinin en temel kuralı,hakim siyasete karşı şiddet içermeyen aleyhte siyasi fikirlerin özgürce ifade edilebilmesidir.
    2 ...
  2. 7.
  3. ancak atatürk kadar iyi olabilenlerce gerçekleşmesi gereken eylem.çünkü onun kadar iyi,becerikli,öngörülü,akıllı,ahlaklı ve beceri sahibi olabilmiş kişiler ancak onu yaptıklarını eleştirir ve daha iyisi olduğunu savundukları çabayı sahiplenmelidir.ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz.
    1 ...
  4. 6.
  5. aslında atatürkü eleştirmek bir sevgili hassasiyetiyle kızmaktır ona. kendi adına hiçbir sey yaşamamış,imkansız olan idealler uğruna bir gün dahi rahat edememiş birine,ardından bize bıraktığı bir devlet haricinde hiçbirseyi olmayan,hayatı boyunca bir millete fedadakarlık etmekten başka hiçbirsey yapmamış bir insana isyan etmektir. ne için kimin için bu diye, arkasından edilen küfürler için mi o bir diktatördü diyenler için mi yoksa o bir ateistti o alkolikti o sapkın bir insandı diyenler için mi bütün bu fedakarlıklar diye kızabilmektir atatürkü sevmek
    eğer bu ülkede atatürkü zorla sevdirmek yerine sadece başarılarından yaptıklarından bahsetmek yerine, onun normal bir insan olarak bu millet ugruna yaptığı fedakarlıklar anlatılsaydı. ardından küfür edenler insanlıklarından utanırdı
    2 ...
  6. 5.
  7. ön bilgi için: (#37696)

    dolayısıyla bir amacı olmayan davranıştır.

    (bkz: eleştirmekle yermek arasında ki fark)
    0 ...
  8. 4.
  9. onu eleştirebilmek için önce onu anlamak gerekir. eleştirenler ise onu gerçekten anlamış olsalardı eğer; eleştirecek bir yön bulamazlardı.

    atatürk'ü eleştirmek öyle büyük bir donanım gerektirir ki; kaç insan onun yaptığı her işi tam manasıyla biliyor? bizim bildiklerimiz onun yaptıklarının belki yüzlercesinden birkaçı. hele ki bilip bilmeden körü körüne atatürk gibi eşsiz bir insan hakkında yersiz eleştiride bulunanlar var. atatürk'ü simgeleştirip o simgeyi karalamaya çalışanlar... dilerim ki birgün mustafa kemal'i gerçekten anlayıp hatalarının farkına varsınlar ve onun en büyük savunucularından biri olsunlar!
    6 ...
  10. 3.
  11. 2.
  12. Asla mümkün olmayan hadise.Eleştirirseniz derhal rejim düşmanı ilan edilirsiniz.Çok hassas bir konu olup eleştirinin çok hoş karşılanmayacağı söylenebilir.Her ne kadar saygı çerçevesinde olsa da.Aslında eleştiri konusunda biraz daha esnek olabilirsek Atatürk ve düşünceleri çok daha iyi anlaşılacak.
    Tüm bunların temelinde özgür düşünce yatmakta.Eğer gerçeği görmek veya göstermek istiyorsanız daha özgür ortamlar oluşturmalıyız.Unutmayın ki eleştiri bir karalama değil bilakis doğruyu yüceltmek yanlışı ortaya çıkarmaktır.Saygı çerçevesinde yapılan her eleştiri saygıyı hak eder.
    Ancak "eleştirilemez" diye herhangi bir konuda ambargo koyarsanız halk kısır bir döngüde dönüp durur.Halkı özgür bırakın mutlaka gerçeği bulacaktır.
    4 ...
  13. 1.
© 2025 uludağ sözlük